Anime & manga

Hitta rätt genre för manga och anime

2014-02-26 16:29 #0 av: AnnaMoonshadow

Ibland är det inte alltid rätt att förstå alla genreindelningar för manga och anime, den här artikeln är skriven för att ge er en liten hjälp med det.

Ofta är det svårt att helt få klart för sig vilka genrer man ska söka på för att hitta manga och anime man är intresserad av, speciellt eftersom det är väldigt få serier som bara passar in i en genre och då blandas både de västerländska indelningarna och de speciella japanska. Till detta kan det även tillkomma tema-taggar också, som lätt blandas ihop med de mer renodlade genrerna.

Genre vs. Tema

Ska vi börja med att bena ut skillnaden mellan genre och tema? En genre sätter ord på ett visst innehåll som innebär något särskilt. Vanliga genrer är romantik, skräck och äventyr t.ex. Det syftar alltså på det som är fokus i historien, alltså en kärlekshistoria, en skräckhistoria eller ett äventyr.

Ett tema däremot är också det en del av innehållet men det behöver inte vara i fokus lika mycket och det behöver inte alls vara lika självklart som en genre. Serier så som Naruto kan kanske till exempel sägas ha temat ninja även om det inte förklarar alls vad för känslor man tex kan få av att läsa den, alltså vilken genre den kan sättas in i.

Eftersom temat är lite mer dunkelt och kan innebära mycket mer, liksom det kan finnas fler teman i en serie än vad man kan placera in genrer, är det alltså vanligast att utgå ifrån genrer när man talar om manga och anime. Vet man dock med sig att man gillar att läsa alla olika historier med ninjor, ja då kan man söka på temat med så klart!


Världsomfattande genrer och kategorier

Många av dessa har ni säkert hört talas om förut eftersom de är väldigt vanliga både när det gäller böcker och filmer världen över. Det kan alltså vara romantik och skräck. Jag tänker dock ta upp några mindre vanliga och som kanske kan behöva en förklaring.

School Life

Den här genren är kanske lite självförklarande men den är trots allt inte jättevanlig här i Sverige. Det handlar helt enkelt om historier i skolmiljö, oftast är det kopplat till ”vardagliga” ämnen så som kärlek och drama.

Martial arts & sport

Dessa två genrer är också ganska enkla att förstå, det har alltså att göra med serier som har sport eller kampsport i centrum, något som är väldigt vanligt i Japan.

Harem & reversed harem

Harmen får en kanske att tänka på snusk? Och huvudidén är densamma även om det inte alltid är så mycket snusk involverad. Harem handlar alltså om en kille som är omgiven av flertalet tjejer, ofta av varierande ålder och utseende, och det är ganska vanligt att han är lite extra intresserad/involverad med någon av dem. Dessa serier brukar även ha romantik eller humor som genrer. En väldigt känd haremserie är Love Hina.

Reversed harem, alltså omvända harem, innebär att det är en tjej som har huvudrollen och hon är ofta omgiven av en drös snygga killar. Tänk Ouran High School Host Club så förstår ni vad jag menar!

One shot

En one shot är en kortare manga, ibland ligger de på ett kapitel och ibland på en volym. Ibland kan detta även handla om en volym med flera olika korta historier i. One shots kommer ofta till när en ny mangaskapare får möjlighet att publicera en kortare historia i någon av de stora mangatidningarna. En one shot har alltså inte något speciellt innehåll utan det handlar mer om längden på historien. Det kan liknas vid svenska ordet novell.

Smut

Smut kan från engelskan krasst översättas till oanständigt. Denna kategori förkommer främst i romantiska serier för tjejer där innehållet är lite grövre än genomsnittet. I en vanlig romantisk manga kanske det längsta huvudpersonerna kommer är att pussas och hålla varandra i hand. I en ”smutty” manga kan t.ex. sex vara något som kommer upp som en del av historien oavsett om det är att de pratar om det eller om det faktiskt finns med en eller flera sex scener i dem. Den här genren ska inte blandas ihop med hentai (mangaporr), vars syfte bara är att skriva fram det sexiga. Istället handlar det om sex som en naturlig del av den romantiska historien.

Gender bender

 Gender bender anser någon som bryter mot en könsroll eller mönster. I mangan och animens värld kan detta innebära att en kille är väldigt ”tjejig” eller tvärt om eller varför inte en serie där huvudkaraktären blir förvandlad eller klär ut sig till någon av motsatt kön. Ett exempel är mangan Hana-Kimi.

Slice of life

Denna kategori kännetecknas av seriens karaktär. Slice of life-serier handlar om vardagliga problem i skola eller arbetslivet och hörs tydligt på namnet. En bit av livet, en bit av verkligheten.


Japanska genrer och kategorier

Shojo(shoujo) vs. Shonen (shounen)

Den här uppdelningen finns redan någorlunda förklarad I artikeln Vad är anime? Vi ska ändå lite snabbt gå in på den här.

Shojo betyder tjej på japanska och denna sorts manga riktar sig främst till tjejer. Stilen är ofta väldigt öppen. Serierutorna i mangan har inga givna regler och stilen koncentreras ofta på att framhäva karaktärerna, personlighetsdrag, utseende och känslor. Shojomanga och anime sägs ofta representeras av stilen där ögonen t.ex. får stort utrymme för att bland annat uttrycka känslor hos karaktärerna (se exempel bilden från omslaget på Hana-Kimi här ovan). Dessa serier har ofta teman så som kärlek och vänskap och genrer så som school life, Slice of life och smut är vanliga. Från början riktar sig shojo främst till unga tjejer/ungdomar, men i en vidare bemärkelse används även ordet att innefatta serier för även äldre tjejer och kvinnor. Beroende på innehåll i serien kan man avgöra exakt vad som avser med ordet.

Shonen är lite shojos motsats. Ordet betyder kille och kännetecknas av en hårdare strikthet med serierutornas form. Ofta är det alltså raka linjer mellan rutorna och rutornas storlek är lika varandra. Till skillnad från Shojo som ibland till och med saknar ramar till sina serierutor. Stilen är till för att tilltala killar än mer. Mycket fokus läggs på att framhäva karaktärer som coola och tuffa även om några shonenserier även kännetecknas av sin humor i bilderna. Humor äventyr och action är saker som ofta förekommer i shonen och liksom shoujo kan ordet innebära både serier som helt tydlig riktar sig till unga killar liksom det kan innebära killserier generellt.

Josei & Seinen

Josei betyder ungefär kvinnomanga och seinen manga för män. Detta förklarar lite lätt vilka målgrupper som dessa kategorier/genrer vänder sig till. Ofta är historierna lite mer vuxna och kan liknas till unga vuxnas problem i vardagen. Även om det självklart förekommer även mer fantasifulla historier som inte alls är verklighetstrogna. Karaktärerna är ofta välidgt mångsidiga och kan ibland se som djupare än i vanlig shonen och shojo. Ett par kända josei-serier är Happy Marriage?! och Nodame Cantabile. Kända seinen är Chobits och Battle Royal.

Shoujo Ai & Shounen Ai

Homosexuel kärlek. Shoujo Ai är kärlek mellan två tjejer och Shounen Ai är kärlek mellan två killar. Dessa båda kategorier är ofta omdiskuterade och har dessutom väldigt stora fanbase. Oftast är det tjejer som gillar shounen ai och killar som gillar shoujo ai, även om det nu inte är alla. Dessa båda kategorier ska inte blandas ihop med yaoi och yuri (som beskrivs nedan) utan det är viktigt att komma ihåg att dessa båda är ganska lättsamma och oskuldsfulla. Historierna går inte särskilt ofta längre än till lättsamma pussar mellan de båda parterna, till skillnad från yaoi och yuri som är grövre.

Yaoi & Yuri

Yaoi och yuri är alltså den grövre versionen av shonen ai och shoujo ai. Yaoi är kärlek och sex mellan killar och yuri är mellan två (eller fler) tjejer. Dessa serier har alltså ett mer allvar och är öppnare med sex och umgänge i samband med dessa kärleksintressen. Här nöjer man sig alltså inte med en oskuldsfull puss på slutet av historien utan handlingen kretsar mer runt detta förhållande med alla aspekter som ingår. Även dessa båda kategorier har en bred fanbase och det finns väldigt många termer och kunskap att lära sig kring det hela. Det är dock också viktigt att vara medveten om att yaoi och yuri inte bara koncentrerar sig på sex utan att det också i dessa serier finns en tydligt uttänkt handling. Till skillnad från vad hentai-manga innebär.

Några av de mest kända yaoiserierna är Junjo romantica och Yellow. När det gäller yuri är Strawberry panic! ett bra exempel.

Doujinshi 

Doujinshi är i sig inte en genre utan istället är detta en benämning på manga som är självpublicerad. Detta innebär att dessa mangor publicerar utanför den vanliga industrin och mangaskaparna har oftast större frihet än de som skapar åt företag som publicerar åt dem. Ofta är det mest amatörer som ger ut doujinshis även om det också finns de som är professionella men som föredrar friheten som självpublikation innebär. När det står doujinshi som genre eller kategori för en manga kan man alltså tänka att storyn kanske är mer fritänkande och originell än vad de som publiceras av de stora företagen är.

Ecchi 

Ecchi betyder att mangan är lätt erotisk. Ofta handlar det om korta kjolar, trosor som sticker fram, stora bröst som huvudpersonen med jämna mellanrum råkar ta tag i m.m.. Det kanske är lite krasst att säga att det alltid är kvinnor och tjejer som står för det erotiska men i övervägande del så är det så. Ecchi-inslagen kallas dessutom ibland för fanservice, alltså något som ska blidka läsarna. Är det då främst killar som läser serien så blir det ofta tjejerna som är de som hamnar i dessa situationer. Ett praktexempel på ecchi är Love Hina.

Mecha

Mecha är en genre som koncentrera sig på robotar och maskiner. Ofta utspelar sig händelserna i framtiden och ibland förekommer det även alieninvasioner eller någon annan form av hot. Vanligt är att robotarna ser ut som enorma människor och att huvudpersonerna i serien styr dessa robotar för att slåss mot fienden. Ett utmärkt exempel är Neon Genesis Evangelion.

Hentai

Då har vi slutligen hentai. Kortfattat så betyder hentai pervers och syftar i första hand på sex. Hentai är därför kort och gott porr i manga och animeform. Det är verk vars huvudfokus är sexuella umgängen. Sen förekommer det väldigt många underkategorier i just den här genren allt inriktat på olika sexuella läggningar och intressen, liksom vanlig porr är, även om det finns några fler möjligheter när det faktiskt är tecknat och inte verkligt. Dessa möjligheter har i sin tur lett till att det finns oerhört mycket konstigt inom genren och som dessutom gett hentai en väldigt negativ klang. Man ska dock vara medveten om att hentai som genre är väldigt bred och det finns bra mycket mer än just detta värsta och mörkaste träsk.


Bilder: wikipedia.org

 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-05-04 09:15 #1 av: AnnaMoonshadow

*putt*

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.