2014-01-14 11:41 #0 av: AnnaMoonshadow

Att bli intresserad och vilja börja klä sig som lolita kan vara problematiskt på många sätt, det är dyrt att byta garderob och det är svårt att få tag på lolitakläder i Sverige. Här är en artikel som i alla fall kan hjälpa lite på vägen.

En lolitas garderob kan bestå av många saker, det vanligaste är dock klänningar, kjolar, jumperskirts, blusar, underkjolar, knästrumpor, skor, ytterkappor och peruker och huvudbonader. Ofta är dessa färgkoordinerade och ihopsatta till outfits då en del av lolitastilen handlar om att ha bra matchning och färgkoordination.

Att börja klä sig som lolita kan vara lite svårt, det är dyrt och problematiskt att få tag på kläder ibland, och det är svårt matcha med saker man redan har hemma i många lägen. Jag tänkte här ge några tips på både vart man kan få tag på kläder och tillbehör till både höga priser och budgetvarianter. Lolitasamhället går dock ofta på word-of-mouth så det här är absolut ingen fullständig samling av alla de där små ställena man kan hitta fina saker utan snarare en introduktion.

Kläder och märken

Att hitta kläder är inte svårt egentligen, det finns många internetsidor som säljer från utlandet, men man ska ändå ha koll på vart man handlar ifrån och vara medveten om de problem som kan tillkomma.Det finns också en stor debatt om lolitor ska eftersträva att handla fina klädmärken eller om det är tillåtet att köpa billigare kopior från andra. Jag tänker inte lägga mig i just den här debatten men jag tänker ta upp förslag på båda delarna för att ge båda sidor möjligheter i den här artikeln. Ofta är det ju också så att man börjar med att köpa de där b-märkena för att känna sig för och sen med tiden byter upp sig till de mer kända och populära märkena.

Om vi då ska börja med de dyra men väldigt kända klädesmärkerna så har det bildats väldigt många sådana där ute. Jag kommer inte ta upp alla här utan bara rekomendera några av de mest populära och som har väldigt bra kvalité och som mig veteligen skickar till Sverige. Dessa och andra kan ni sedan återfinna i länklistan under kategorin Shopping: Lolita.

Sen har vi då dessa billigare märken/sidor som kan ha sämre kvalité men som ändå kan vara fullt användbara när man är ute efter en lolitautstyrsel:

Accessoarer och tillbehör

Det finns många sidor som har accessoarer och tillbehör, en del av dem är redan listad här ovan till och med. Jag tänkte bara lite snabbt nämna några andra som kan passa:

Det finns säkerligen en hel del andra sidor jag helt enkelt glömt att nämna...

Storenvy och Etsy

slutligen vill jag slå ett slag för sidor så som Storenvy och Etsy. Ebay i all ära men Storenvy och Etsy-butiker har ofta väldigt bra saker till bra kvalité. Tanken med dessa båda sidor är att privatpersoner ska ha en möjlighet att öppna sin egen affär via dem, och sälja de saker de själva sitter hemma och pysslar ihop. Det går alltså att på dessa sidor få tag på allt möjligt från hela klänningar till små handgjorda detaljer och smycken. Det är bara att söka på Lolita dress, sweet lolita, gothic lolita eller vad annat man är ute efter, och man kan hitta massor. Dessutom är det väldigt individuella saker så det är svårt att tänka sig att det finns många fler i världen med samma saker som du hittar här. att då dessutom stödja dessa underbara människor som gjort sakerna för hand är väl underbart?

Slutligen

Jag hoppas att den här artikeln har gett er lite inspiration om vart ni ska börja för att sätta ihop er egen lolitautstyrsel. Kom i håg att köp över internet alltid har en riskfaktor så är det så att ni ska beställa någonting från någon av dessa sidor, kolla upp lite kring dem innan ni beställer. Det kan ni göra på en enkel Googlesökning och se vad andra skrivit om dem. Jag rekommenderar också att betala med t.ex. paypal vid de tillfällen det går, det finns mindre risk att någon annan får tag på dina kortuppgifter på det sättet och köpet blir säkrare. Har ni för övrigt några andra förslag på sidor eller kommentarer till artikeln så är ni mer än välkommen att ta upp det i kommentarerna!