Japanskt mode

Lolita

2014-01-13 12:54 #0 av: AnnaMoonshadow

Lolita är en populär japansk klädstil som också blivit en stor alternativ stil här i väst. Men det finns mycket att veta om stilen, här är lite basfakta om de olika lolitastilarna.

Lolita är en subkultur med sitt ursprung från Japan som spritts över hela världen. Lolitastilen sägs ha uppkommit på 80-talet och är inspirerad av rokoko och viktorianskt (1700 och 1800-tals) mode. Stilen känns igen på de knälånga kjolarna och blusarna med volanger och rosetter. Knästrumpor och söta lackskor är andra vanligt förekommande saker inom stilen. I övrigt utstrålar lolita en oskuldsfullhet och jämförs ofta med porslinsdockor både för sin klädstil och önskan att eftersträva perfekt gullighet.

Stilen lämnar öppet för många möjligheter att utforska och använda fantasin och färger för att sätta samman en outfit vilket resulterat i att stilen har många olika underkategorier. Några av dessa ska jag gå igenom nu. För att göra detta lättare och mer visuellt har jag slängt ihop en Pinterest-tavla för Lolita, jag kommer dessutom länka några av bilderna vid respektive kategori så ni kan se tydliga exempel. (Att bilderna länkas och inte läggs in i artikeln har att göra med att jag inte har tillåtelse till att posta alla bilder här på JiF. )

En av de vanligaste lolitastilarna är Sweet Lolita. Sweet Lolita är en väldigt söt stil. Ofta förekommer de pastellfärger så som ljust rosa, ljustblått och gult. Det är även rikligt med dekorationer så som rosetter och volanger, färglada och gulliga tryck, gulliga accessoarer och hårdekorationer.  Man kan finna inspriationen från sagor så som Alice i underlandet och Törnrosa. Fluffiga kaniner, enhörningar, godis och fåglar är rikligt förekommande både på tygtryck och i accessoarerna.

Bildexempel 1

Bildexempel 2

En annan vanlig stil är Gothic Lolita. Goth-Loli har influenser av gothiken (vilket hörs på namnet). Man kan tänka svart och vinrött (med några vita detaljer). Lite mörkt och kusligt. Det är enklare kläder än Sweet Lolita med mindre detaljer och mer stilrena drag. Om Sweet inspireras av Alice i underlandet inspireras Goth-Loli av vampyrer, på ett väldigt elegant och värdigt sätt. Spetsparaplyn och choker-halsband är också vanligt.

Bildexempel 1

Bildexempel 2

Classic Lolita är lite lika Gothic i sin stilrenhet men Classic lolita är en helt egen kategori. I classic lolita är vintagefärger så som brunt, grått och mörkgrön förekommande även om stilen är mycket mer öppen för andra färger än vad Goth-loli är. Samtidigt har den inte samma söta framtoning som Sweet Lolita utan koncentrerar sig mer på ett vuxnare (observera absolut inte sexigare) uttryck än sweet lolita har.

Bildexempel 1

Bildexempel 2

Sailor Lolita kan räknas som en underkategori till Classic. Dessa lolitaklänningar tar inspirationen från sailor-uniformen och havet och har växt fram på senare tid. Mörkblått, svart och vitt är vanliga färger. Liksom symboler så som ankare och livbojar.

Bildexempel 1

Bildexempel 2

Wa lolita tar sin inspiration från traditionella japanska kläder så som kimonos. Detta resulterar i att wa lolita ofta har stora armar och färggranna mönster. Ett obi-bälte är också väldigt vanligt förekommande och dubbla lager med tyg är också rätt vanligt.

Bildexempel 1

Bildexempel 2

Qi Lolita är lik Wa Lolita i det att de inspireras av traditionella kläder i Asien. Qi däremot inspireras främst av kinesiska kläder. Så som Kinaklänningarna med sned knäppning. snedknäppningen, rött tyg och broderade dekorationer i guld är t.ex. saker som är vanliga hos Qi Lolita. 

Bildexempel 1

Bildexempel 2

Punk Lolita är som namnet antyder inspirerat av punkstilen. Här hittar du ofta kläder i rött, svart och vitt, gärna i rutiga mönster och med en del nitar och andra metalldetaljer. Denna stil ska inte förväxlas med Gothic Lolita trots att de har samma färgschema.

Bildexempel 1

Bildexempel 2

Hime Lolita, eller Princess Lolita, ses ofta som en underkategori till Sweet Lolita då den förekommer främst i färger så som vitt, rosa och ljusblå. Dock ska man inte se det som en direkt underkategori till Sweet eftersom det även förekommer Hime i rött, mörkblått och grönt till exempel, färger som inte är sweet lolita. Hime lolita känns igen på det kungliga uttryck som ges. Det förekommer ofta kungakronor både i håret och i trycket på kläderna. Man kan dessutom se lolitor med stavar och andra kungliga tillbehör i händerna. 

Bildexempel 1

Bildexempel 2

Shiro & Kuro Lolita är även de mindre lolitastilar som lätt kan förväxlas med någon av de större. Shiro betyder vit på japanska och Shiro Lolita fokuserar på en helvit klädnad. Kuro är dess motsats, alltså svart. 

Bildexempel 1

Bildexempel 2

Guro Lolita  eller Gore Lolita är en lolitastil lite lik Shiro i sitt färgval. Det som gör Guro så speciell är att temat ofta är "broken doll", något som representeras av användandet av låtsasblod och bandage. Anledningen varför dessa lolitor gärna går i vita kläder kan bland annat förklaras med att blodet står ut tydligast då samt att det ger en bra kontrast till den oskuldsfullhet som vitt representerar.

Bildexempel 1

Bildexempel 2

Casual lolita är egentligen inte en egen lolitastil utan snarare det många lolitor väljer att klä sig i vardagligen. Ibland är det inte lätt att gå som fulltidslolita och då kommer Casual-stilen in. Man inspireras alltså av sitt lolitaintresse men "klär ner sig". Vanligt är t.ex. att man har en lolitakjol och en matchande t-shirt och smycken.

Bildexempel 1

Bildexempel 2

Har man intresse av att börja klä sig som lolita rekomenderar jag att man provar sig fram. Kanske att köpa någon söt kjol för att sedan avancera efter ens eget växande intresse och vad plånboken tillåter. Det är omdiskuterat i lolita-kretsar vart man ska välja att få tag på sina kläder. Det finns populära märken så som Baby the stars shine bright och Angelic pretty (båda riktad mot sweet lolita) som gör underbara kläder men de kostar en hel del. Det finns även sidor och märken som säljer lolitakläder av sämre kvalité och på vissa ställen som kopior av stora märken som de jag nämnde ovan. Häri ligger det omdiskuterade, vissa lolitor anser att man inte alls ska ha att göra med dessa b-märken, andra anser att det är helt okej. De kostar trots allt mindre och är ibland lättare att få tag på.

Källa: Tokyofashion.com

Jag vill inte säga något i den här debatten, jag vill inte heller inbjuda till hetsiga diskussioner här på forumet i fråga. Det enda syftet till varför jag tar upp det är för att är man intresserad av lolita ska man vara medveten om att den förekommer. Länkar till både A- och B-märken finns i vår länklista. Det finns även en äldre artikel på forumet om Lolita.

Jag hoppas att jag med den här texten lyckats reda ut en del av lolitabegreppen och stilarna. Ni är mer än välkommen att kika på de andra bilderna jag har i min Pinterest-anslagstavla också och varför inte kommentera några av bilderna. En del bilder kommer säkerligen tillkomma med tiden.

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-01-16 11:21 #1 av: AnnaMoonshadow

Såg den här videon på youtube idag, tänkte att det passade lite Glad

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-01-16 13:36 #2 av: Skymning

Underbart! Den killen är min hjälte! Tummen upp

Anmäl
2014-02-06 16:17 #3 av: sao_ming

Vart finns den där parken med rosa saker i slutet av videon?

Anmäl
2014-02-06 17:47 #4 av: AnnaMoonshadow

Jag skulle tänka mig att det är en Lolita Meet-up i Los Angeles eftersom de var därifrån enligt informationstexten på Youtube till videon Glad

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.