Japan - Geografi, historia, kultur

Resetips: Pengar

2014-01-01 22:54 #0 av: Calcifer

Oavsett om man planerar att besöka Japan endast som turist eller för en längre tid som t:ex student så kan det vara bra att ha lite koll på det här med pengar.

Det som först och främst måste tas upp är det faktum att Japan är till stor del ett kontantland. Det betyder att även japanerna själva använder väldigt sällan kort, utan har mynt och sedlar med sig vart de än går. Det går att betala med kort på vissa ställen, men ska man resa till Japan bör man vara beredd på att det kan bli riktigt krångligt om man inte har tillgång till kontanter.


- Vart kan man ta ut pengar med svenskt bankkort?

Det beror på vilket kort du har. Har du ett VISA kort så är det enklare att ta ut pengar i Japan. Det kan du göra på postkontor, 7/11 och t:ex Citybank. Det dräller förvisso inte om postkontor som har bankomat som accepterar utländska kort, men 7/11 finns det nästan överallt. Jag tror aldrig jag behövt promenera mer än 10-15 minuter för att hitta en, oavsett om jag velat ta ut pengar eller varit sugen på något gott. Det kan också tilläggas att 7/11 är en konbini (convenience store) och är som alla andra konbinis öppna dygnet runt alla dagar. Vad jag vet. Jag springer oftast till konbinin runt hörnet både 1 på morgonen och 4 på morgonen och det har alltid varit öppet - till och med på julafton och nyårsafton. Så ska ni hit på en kortare turistresa är mitt starkaste tips att ni med hjälp av Google maps kollar vart närmaste 7/11 ligger till ert hotell. Värt att nämna är dock att det bara går att ta ut jämna summor där, som 10 000 yen, 20 000 yen, 30 000 yen och 50 000 yen.

På postkontor och Citybank kan man ta ut vilka summor som helst (nåja, de har förmodligen ett tak, men det brukar vara ganska högt och det är inte så ofta man brukar ta ut 10 000 svenska kronor i kontanter, varken hemma i Sverige eller utomlands. Åtminstone inte på samma gång.)

Har man Mastercard blir det mycket krångligare, för då är det endast Citybank som fungerar - vad jag förstått, kan naturligtvis ha fel och då är det okej att rätta mig. Och Citybank är inte öppet dygnet runt och inte heller alla dagar. De finns inte heller spridda över hela Tokyo som t:ex 7/11 gör. Mitt tips är faktiskt att se till att ha VISA-kort om ni ska åka hit, för de jag träffat som haft Mastercard har svurit många gånger över hur krångligt det är att ta ut pengar. Mig veterligen är det Mastercard och VISA som används flitigast och som är lättast att använda här. Även om VISA naturligtvis är förmånligast.


- Kostar det något att ta ut pengar?

Ja, det gör det. För mig som har handelsbanken och VISA kostar det ungefär 30:- per gång jag tar ut pengar. Oavsett vart jag tar ut. För en annan bank och ett annat kort kan det vara annorlunda. Jag vet att de med ICA banken och ett kort kopplat till det tar ut gratis här, men ICA kortet är Mastercard och är desto mer bökigt att ha att göra med. För mig är det värt 30:- per gång. Mitt tips är att göra en budget och se till att det räcker att ta ut pengar kanske två eller tre gånger under vistelsen. 90:- i avgifter för att ta ut pengar tre gånger under en semester är ju inte någon stor summa, direkt.


- Men går det inte att använda kort alls då?

Jo, det går, men inte överallt och det är oftast sett som ganska bökigt. På vissa konbinis går det att använda, även på en del andra affärer och barer. Däremot går man i småaffärer och vill shoppa kan man inte räkna med att det ska gå och använda kort. Det enklaste är faktiskt att lära sig hantera deras kontanter. I nödfall är det naturligtvis bra att ha kortet med sig, ifall man måste betala för något med det och man inte hade tillräckligt med kontanter just då.


- Jag gillar inte att använda kontanter, tycker det är så krångligt...

Och lättare blir det inte i Japan där 1-yensmynten är en säker källa för irritation och en rädsla för att drunkna på torra land. Så här är det. I Japan använder man kontanter, för att det bara är så. I Japan har de alldeles för många olika mynt, för att det bara är så. Är det krångligt? Är det irriterande? Är det högst enerverande när personen i kassan står och räknar upp 489 yen och du ser hur denne sträcker sig efter de envisa små 1-yennarna man vet att man aldrig någonsin kommer använda? Ja. Ibland står man där och känner sig som om plånboken snart kommer väga tio ton pga alla sablans mynt man får, men det är helt enkelt bara att gilla läget. Och om ni sitter där nu och tänker att, jamen, det är ju bara att jag använder mynten igen när jag betalar något så tar ni förmodligen fel.

Grejen är den att det ofta kan vara ganska mycket folk när man ska betala, speciellt om man befinner sig i Tokyo. Säger personen i kassan att det blir 1,467 yen och det står 40 personer bakom en i kön som väntar på att betala så är det inte så ofta man känner för att ett efter ett dra fram sina småmynt. Speciellt inte eftersom man utan tvekan kommer ta fel på 5 och 10-yensmynten några gånger innan man lär sig vilket som är vilket. Personen i kassan skulle inte direkt göra som i Sverige, där denne skulle börja sucka högt och rulla med ögonen, och de bakom i kön skulle inte heller börja vrida och vända på sig obekväm med att det tar dig alldeles för lång tid att betala. Däremot, i ett så artigt land som Tokyo, och speciellt som utlänning, känner man sig verkligen till besvär om inte allt går fort, fort, fort. Och smidigt. Istället för irriterade suckar från kassörskan så får man istället det där lilla sneda leendet, som säger "stackars lilla utlänning som inte ens vet hur man hanterar våra pengar", och det är minst lika stressande. Så istället slår paniken till och man slänger fram två 1000-yenslappar. 

Och så lämnar man affären med ännu mer mynt.

Antingen så kan man betala med småmynt, om man känner att man har tålamodet och inte får andnöd och svettig rygg av att man håller upp kön, eller så gillar man läget och reser hem till Sverige igen med en massa värdelösa mynt som man inte ens vill spara till nästa gång man kanske besöker Japan.

För övrigt har jag bott här i tre månader nu och vågar ibland på mig att använda 1-yensmynten. Men bara om det inte är någon kö och bara om det handlar om högst 2-3 stycken och helst inte i kombination med en massa 5 och 10-yensmynt...

Dessa mynt finner du i Japan, och alla används tyvärr flitigt:
1 yen
5 yen
10 yen
50 yen
100 yen
500 yen

...


- Är det dyrt att vara i Japan?

Så bär vi oss av från en sida av ämnet pengar till ett annat. Är det dyrt att befinna sig i Japan? Ja och nej, skulle jag vilja påstå. Det beror helt på varför man är här och vad man vill göra. Är man turist i Japan brukar det säga sig självt att man vill uppleva så mycket som möjligt och då blir det naturligtvis dyrt. Jag brukar överleva på rätt lite pengar som jag bara bränner i slutet av månaden när det blir izakaya efter izakaya tillsammans med mina klasskamrater (innan vi stupfulla ramlar in på en dyr karaoke som inte verkar lika dyr pga den mängd alkohol vi dragit i oss). Däremot gör jag inte heller så mycket. Men jag tänkte att jag skulle bryta ner det till mindre sektioner.


- Är maten dyr i Japan?

Nej. Inte nämnvärt, skulle jag påstå. Men det beror också på vad man vill äta. Vill man gå på fin restaurang varje dag får man hosta upp mer pengar än om man nöjer sig med en onigiri från konbinin nere vid hörnet. Jag vill påstå att min matbudget ligger på kring 1500:- per månad för mig som ensamstående och då lagar jag mat ungefär en gång i halvåret. Om det inte räknas som matlagning om man använder mikron för i så fall lagar jag mat dagligen. Men så värst dyrt är det faktiskt inte att äta här. Det går att äta både nyttigt och gott utan att göra av med en förmögenhet. 


- Är det dyrt att bo i Japan?

Ja och nej, skulle jag vilja påstå. Det beror helt på vart man bor och hur man bor. Ska man bo i Tokyo får man räkna med att det kommer kosta mer än om man bor i en liten stad på Hokkaido. Men det är faktiskt precis som i Sverige, det är dyrare med hotell mitt i Stockholm än på vandrarhem i Sundsvall. Något som kan vara värt att veta är dock att de har mer regler om man reser som tjej och vill bo t:ex på vandrarhem. Många av de jag pratat med har varit tvungna att betala lite mer för att bo på riktigt hotell då de vandrarhem de kollat upp inte tillåter kvinnliga gäster. Trist, men sant. Mitt tips är dock att man kollar runt ordentligt innan man bestämmer sig för vart man ska bo, och att man innan funderar på vad som är viktigast och hur mycket pengar man är beredd att lägga ut för att t:ex bo lättillgängligt, ha det städat, säkert, lugnt, osv. Om vi pratar om lägenheter och boenden för en längre period så beror det också på vart man bor. Jag bor i Shinagawa, i en mindre stadsdel, som ligger relativt långt bort från "centrala" Tokyo (minst 30 min med tåg till Shibuya och ett byte, ännu längre till Shinjuku), bor i eget rum men delat hus och betalar ungefär 5 000:- i månaden för hyra, el, vatten och internet. Har en bekant som bor i Kyoto ungefär en timme från stadens centrum och hon betalar 3 000:- i månaden.


- Är det dyrt att resa i Japan?

Det beror också på vart man ska resa och hur. Om man är här på semester och bor i Tokyo men ska till Kyoto över en helg så kan man ta Shinkansen - men då kostar det ganska bra. Tar man en nattbuss istället blir det mycket billigare. Vilket ju säger sig själv. Att resa inom t:ex Tokyo skulle jag inte kalla varken dyrt eller billigt. Tågen går jätteofta, det finns massor med linjer (men det är inte svårt att förstå hur de fungerar) och man kan ta sig i princip överallt i Tokyo just via tåg. Då är det okej om det inte kostar 2 kronor att resa från ena sidan till andra sidan. Det som man bör tänka på är dock att om man vill skaffa t:ex ett Suicakort (resekort) och tror att det ska bli billigare så måste man tänka om. Det blir inte billigare att använda ett Suicakort men det är enklare eftersom man inte behöver köpa biljetter hela tiden. Sen sparar man väl in på regnskogen också, om man är bekymrad över sådant. Men det är ganska lätt att promenera i Tokyo, så är man lite orolig över hur pengarna ska räcka så är det bara att ta på bekväma skor och gå så mycket man bara orkar. Det är dessutom så man ofta hittar gömda butiker och restauranger som både är billiga och mysiga och som man annars kanske aldrig skulle stött på.


- Okej, men är Japan billigare än Sverige? Är inte datorer och sånt jättebilligt?

Det har jag faktiskt ingen aning om varför folk påstår. Jag har visserligen inte köpt någon kamera eller dator medan jag varit här, men inte tycker jag att de är nämnvärt billigare än i Sverige. Det beror helt och hållet på vart man letar. Det gäller för övrigt det mesta i Japan. Vill man köpa senaste modet och märkeskläder så är det dyrt, precis som i Sverige. Det är inte direkt så att man kan gå in i en märkesbutik och köpa en pälskappa för 50 kronor, om man nu tror det. Klart det går att göra fynd här, speciellt på second hand affärer, men det går det faktiskt i Sverige också. För mig är det billigare att bo i Japan eftersom det jag lägger ner mest pengar på är mat jag inte behöver tillaga och cigaretter. Och sprit... Och det är billigare i Japan. Men om man vill shoppa ordentligt, så får man ändå räkna med att det kommer kosta. Däremot är utbudet naturligtvis större och annorlunda här i Japan. 


- Hur mycket pengar bör man ta med sig om man ska dit?

Omöjligt att svara på. Beror helt och hållet på hur länge man ska vara här, vart man ska åka, och vad man tänker göra. Vissa grejer går att göra för nästan inga pengar alls, t:ex Ueno Zoo är riktigt billigt. Och att bara kolla på tempel och sådant kostar i regel ingenting. Men vill man besöka Disney Land och shoppa så behöver man naturligtvis mer pengar. Det jag kan anse är dock att man ska kolla upp vad allt kostar innan man kommer hit. Så att man kan göra en budget som man är bekväm med och inte får panik när man klivit av planet och inser att man inte kommer ha råd med mat hela resan.

Däremot så tycker jag man ska ta med sig en hel del kontanter när man åker hit först och främst. Även om man har med sig ett kort man kan ta ut med på många ställen så är det bra om man har kontanter till det viktigaste. Har man suttit 12 timmar på ett flygplan har man kanske inte lust att det första man gör springa hit och dit och överallt för att hitta en bankomat som tar utländska kort. Jag hade med mig 100 000 yen, men jag skulle även betala min första hyra kontant på studs efter att jag anlänt till mitt hus, så jag skulle rekommendera att man hade med sig kanske 30 000 yen i kontanter direkt när man landar.


Med det tackar jag för mig för denna gången, och bifogar en bild på min pengagömma. Som tack gode gud har blivit en aning mindre sedan jag tog mig i kragen och började använda 1-yensmynten...


"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2014-01-04 16:08 #1 av: [PeterWem]

Har mastercard med ICA som jag använde flitigt i seven/eleven 2012 och in en bit i 2013. När jag reste till Tokyo hösten 2013 fungerade det inte längre. Seven/eleven slutade med mastercard i april 2013. Jag kunde ta ut pengar från ett postkontor.

Just nu tycker jag Japan är vidrigt billigt jämfört med när jag var där 2012.

1 kr var under sommaren 2012 värd 10 yen. idag är 1 kr värd drygt 15 yen.

En kamera för 11000 kr i Sapporo kostade i Sverige 17000 för snart ett år sedan. Fortfarande ett år senare är kameran dyrare i Sverige.

Anmäl
2014-01-05 12:20 #2 av: AnnaMoonshadow

Upptäckte också problemet med MasterCard i somras när vi var där, som tur var hade sambon fortfarande visa på sitt swedbankkort eftersom han ännu inte behövt något nytt (Swedbank byter alla användare automatiskt till Mastercard om man behöver ett nytt kort från dem)

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-02-08 22:44 #3 av: Tilde

När jag var där blev jag nästan chockad över hur billig mat som fanns! Man kunde gå till en konbini och få frukost för 10 kr. Lunch kunde man äta på en liten inhemsk restaurant för 20-50 kr inklusive vatten! Vi gick aldrig på dyra restauranter dock... men det ska nog testat en dag. Glad

♥ Tilde

Anmäl
2014-02-09 04:12 #4 av: Calcifer

#3 Ja går man till rätt ställe så är det verkligen billigt. :)

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.