Nyheter & aktuella händelser

Hotet från Nordkorea

2013-04-15 08:13 #0 av: AnnaMoonshadow

Det kan inte ha undgått många att Nordkorea den senaste tiden trappat upp sina hot om krig. Men hur ser hotbilden ut för Japan och vad gör de för att motarbeta det hela?

Jag vill förtydliga redan innan den här texten att informationen här är hämtad från olika nyhetskanaler och artiklar. Vi kan inte vara säkra på om det är något som nyhetsbyråerna boostat upp för att få bra nyheter och att det egentligen inte är så farligt som det låter.

Vad handlar då hela saken om?

Egentligen började det med N.Koreas hot om en kärnvapenattack. Redan 12 december började det hela med något som N.Korea sa var en satelituppskjutning. Detta fick dock både USA och FN att börja röra lite oroligt på sig och man uppmärksammade N.Korea mer än vanligt. Nordkorea blev upprörd över att ha alla dessa ögon på sig och gjorde ett kärnvapentest i februari för att ge tillbaka.

Den 7e Mars beslutade FN att åter igen hårdare granska Nordkorea, främst deras finanser, för att se till så att inget oförberett skedde. Som svar på detta valde Nordkorea att dra tillbaka den vapenvila som skapades mellan Nord- och Sydkorea 1953 efter Koreakriget. Officiellt ligger alltså Nord- och Sydkorea åter i krig. Även USA, som är en bundsförvant till Sydkorea är i Nordkoreas ögon en fiende.

Resterande tiden av mars och även nu i april har oroligheterna trappats upp genom att USA och Nordkorea turats om att spänn musklerna så att säga, helt enkelt retas med varandra och visa upp vad de kan. Nordkorea har bland annat börja transportera missiler inom landet, missiler som skulle kunna vara kärnvapen. Och just dagens datum, den 15 April, har varit markerat som ett datum som skaer och ting kan hända. Främst för att detta är Kim Il-Sung's 101 födelsedag och Kim Il-Sung var den man som grundade Nordkorea och alltså är farfar till Kim Jong-Un som idag är Nordkoreas ledare.

Hur påverkar då detta Japan?

Japan har alltid varit lite av en nagel i ögat på Nordkorea och är dessutom en stor vän till USA, med flera stora amerikanska baser inom landet, något som gjort Japan till ytterligare en fiende till Nordkorea. 

Trots att det inte är särskilt troligt att Nordkorea skulle attackera med kärnvapen mot Japan finns det ändå fortfarande en hotbild. Något som Japans militär inte bortser ifrån. Försvarsministern har meddelat att de nu satt igång ett varningssystem som ska se till att de vet om och kan skjuta ner annalkande missiler, allt för att skydda landet. Beräkningar säger att det skulle ta mellan 5 och 10 minuter för en missil från Nordkorea att nå Japan och att det skulle vara lätt för Nordkorea att träffa områden med stora delar av befolkningen, så som Tokyo.

Vi får ändå inte glömma att detta verkligen inte är första gången Nordkorea reagerar hotfullt. Nästan varje år förekommer det några uttalanden och mindre attacker mot t.ex. Sydkorea trots den vapenvila som tidigare legat. Även om det kanske är lite värre i år än det varit tidigare finns det många experter som vill lugna människor med att säga att det inte alls behöver bli något av det den här gången heller. Något som vi kanske ska ta till oss och inte allt för mycket oroa oss i onödan? 

Källor: Aftonblandet, Expressen, JapanToday & diverse andra nyhetsrapporteringar den senaste tiden. 

Bild: Expressen.se

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2013-05-05 05:15 #1 av: Yossi

Fantastiskt skrivet! x_X Jag själv har följt mycket i tidningarna men behöver ändå få en del förtydligat. Pojkvännen ska snart resa till Japan och då vill man ha lite koll (utifall att). Tack för informationen! :D

Anmäl
2013-05-05 10:19 #2 av: AnnaMoonshadow

heh tackar! Mm, jag kände lite samma sak inför artikeln. Jag och sambon ska till Japan i sommar och en del av våra släktingar blev lite oroliga över det här med Nordkorea, så då var det bra att läsa på lite och så kunna man samtidigt posta det här :D

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2013-05-05 17:05 #3 av: Yossi

Ah, smart! :3 Och vad spännande, blir så avundsjuk xD lägg upp massa bilder på bloggen snälla, så man inte missar något! ;w;

Anmäl
2013-05-05 17:51 #4 av: [Skymning]

Jag tror bara att nordkoreanerna försöker visa musklerna. De har ju inte Kineserna med sig denna gången och det tror jag skrämmer dem lite.

Anmäl
2013-05-05 19:11 #5 av: AnnaMoonshadow

#3 hehe det ska jag :D har varit så inaktiv på bloggen på sistone... Men i sommar, då tusan!! ^__^


#4 mm, jag tror som du i stor utsträckning jag med :)

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.