Resa i Japan

Att resa till Japan - Planering och bokning

2013-03-12 13:06 #0 av: AnnaMoonshadow

Har du funderat på att göra resan till detta förlovade land? Här kommer tipsen du kan behöva för att göra resan så underbar som du tänkt dig den. I första delen i artikelserien avhandlar vi bokningen av flyg och boende.

Steg 1 – planering

Det är ju klokt att i första hand bestämma vart du ska resa, är det Tokyo du vill se eller vill du besöka någon annan stad i landet? Det man kan fundera på i detta fall är vad man vill uppleva och vad man vill se. Är det affärerna och storstadslivet i Tokyo som lockar? Eller är Kyotos historia och natur mer intressant? Kanske vill du se mer avlögsna delar av landet? För att få hjälp i de här besluten är sidor så som Tripadvisor.se och Mintur.se  behjälpliga. Där kan du söka på landet och se de artiklar som finns upplagda om platserna.

 Nästa fråga du bör ställa dig är vilken tid på året du tänker planera in din resa. Vill du satsa på att åka under våren, då du kan ha chans att se körsbärsblomningen, eller sommaren för att samtidigt möta värmen? Hösten brukar också ses som vacker och vintern är för det mesta mild. Det du ska ha i minnet är främst att det under juni och juli är regnperiod i japan, värmen är hög och luftfuktigheten lika så, något som kan vara värt att minnas, och åker du över nyår ska du vara medveten om att de flesta affärer har stängt under några dagar denna tid på året.

Steg 2 - Boka

Flyget

När du då kommit såhär långt i reseplanerna är det dags att börja boka. Många brukar vända sig till en resebyrå för att få hjälp att boka. Resebyråer hjälper oftast till att boka charterresor med företag så som apollo eller ving (då ingår både resan och boendet i samma bokning) men ingen av de stora charterblagen i sverige har resor till Japan. Istället bokar de flesta resebyråer då ett paket, där boendet och flyget bokas separata. Det man ska komma ihåg när man bokar resor via en byrå är att de oftas tar ut en extra avgift för att de hjälper till med detta.

foto: Veronica Göthe

Ett annat sätt att fixa sin resa till Japan är att boka den genom ett tema-företag så som till exempel temaresor.se och världsresor.se. Dessa företag syr ihop ett upplevelsepaket som du får allt redan färdigpaketerat i och oftast reser man tillsammans med andra som bokat samma resa i grupp. Flera olika temareseföretag finns att hitta genom enkla sökningar på internet men det man ska ha i minnet om man funderar på en sådan resa är att temaresor oftast är rätt dyra då även andra utgifter utöver boende och flyg räknas in, dessutom ska man kolla upp företaget så att det är pålitligt. Dessa resor är även ofta schemalagda så man kan inte förvänta sig att man ska kunna improvisera saker att göra under vägen. 

Det tredje sättet du kan boka på är genom att göra det själv, enklast är detta online. Det här sättet är det jag själv är mest van vid, kanske främst för att jag måste hålla kostnaderna nere när det kommer till mina resor och det är skönt att ha kontrollen. Självklart kan du även här ta hjälp av diverse olika sidor så som flygresor.se och reseguiden.se när det kommer till att hitta boende kan åter igen exempelvis tripadvisor.se vara till hjälp då tidigare besökare på har gett tips och betygsatt boenden och upplevelser. 

Det man ska vara uppmärksam på när man bokar själv är att ha klart för sig vad som gäller med flygen och boendena. Personligen brukar jag i största möjliga mån använda sidorna ovan som referenser för att hitta bra flygbolag och hotell m.m. men i slutskedet boka hos det enskilda bolaget/företaget. Då vet man alltid exakt vem man ska ringa till om några problem uppstår kring resan och de kan inte skylla på varandra vid eventuella problem. Säkrast när det kommer till flygen är Finnair och Sas då båda finns att få tag på i Sverige och är rutinerade flygbolag.

Vid bokning av flyg är man oftast tvungen att betala biljetterna med en gång och gör man det över internet kan det vara lättast med ett kreditkort så som MasterCard eller Visa. Åter igen är det dock viktigt att man betalar på en sida man känner sig säker med så att man inte blir lurad på pengarna. Man ska dessutom vara noga med att kolla att man fått med det man behöver i bokningen, så som inräknat bagage m.m. då vissa flygbolag kräver extraavgifter för detta.

Boendet

När det kommer till att boka boendet så kan man som jag tidigare nämnt leta upp på intressanta boenden på nätet som andra har betygsatt men när det kommer till bokandet uppmanar jag till att så långt som möjlighet leta upp kontaktuppgifter och den officiella hemsidan för hotellet (det är få ställen som inte har uppgifter på internet). Då får man åter igen direktkontakt med hotellet och kan vara säker på att allt går rätt till. 

Till skillnad från bokningen av flyget så brukar man vanligtvis inte betala boendekostnaden på en gång utan det är något som görs på plats den dag man anländer. Dock kan vissa ställen ta ut en lite depositionsavgift som försäkring att man faktiskt dyker upp till sin bokning och gör man inte det behåller de den här summan som betalning för bokningen. Åter igen är detta lättast genomfört med ett kreditkort.

Just för att man inte behöver lägga ut hela summan på samma gång som man bokar kan det vara smart att boka boendet innan man bokar flyget om man bokar själv och gör det åtskilda. Dessutom är boende oftast lättare att ändra på om det är så att datumet eller tiden inte fungerar mellan boendet och flyget till exempel, oftast bara genom mailkontakt med hotellet, och utan några påföljande avgifter eller problem. När nu dessa saker är överstökade har du ramen för din resa klar och de första stegen är avklarat. Vi kommer forsätta artikelserien Att resa till Japan inom en snar framtid.

Har ni medlemmar några förslag på sidor/sätt att boka resa och boende? har ni kanske själva några förstahandsförslag på bolag och hotell som fungerat bra? välkommen med förslag att diskutera men jag uppmanar er samtidigt till att hålla er till ämnet flyg & boende Skämtar

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2013-03-13 01:08 #1 av: [PeterWem]

Jag valde att couchsurfa i Japan. Billigt och mycket bra.

Anmäl
2013-03-23 15:33 #2 av: [luneri]

Om ni känner någon som bor i Japan är de mer än glada om ni vill bo hos dem. Japaner är det absolut mest gästvänligaste folket jag någonsin stött på. Dessutom får man uppleva så mycket mer av kulturen när man får bo hos en japansk familj.

Medarbetare på Konstnärer I Fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.