Japan - Geografi, historia, kultur

Alla hjärtans dag i Japan

2013-02-14 10:12 #0 av: AnnaMoonshadow

Idag är det Alla hjärtans dag, en dag som blivit väldigt populär i Japan. Vi har väll alla någon gång mött Alla hjärtans dag i anime och mangans värld men hur ser det verkligen ut den här dagen i Japan?

Sedan 1950-talet har Alla hjärtans dag blivit en stor kommersiell dag i japan, säkerligen större än vad som utmärks här i Sverige. Affärerna köper in speciell choklad i speciella förpackningar, smyckar ut butiken med hjärtan och avsätter stora avdelningar av butiken till just chokladen. Allt som oftast går färgerna i rosa och rött.

Det som är lite speciellt med Japan är att grundtanken är att detta är kvinnornas dag att ge sina kära choklader och presenter, och på det viset förklara sin kärlek. Som tack eller gensvar får de sedan tillbaka presenter och uppskattning från männen den 14 Mars, det som kallas White Day.

Källa: AFP/japantoday.com

Så detta är alltså kvinnoshoppingens höjdpunkt. Choklad i alla former och askar säljs i affärerna för kvinnorna att köpa till alla män i sina liv, det behöver alltså inte bara vara pojkvänner utan även föräldrar, bröder och vänner. Chokladen delas därför upp i två grupper; ”giri” (obligation) ges till vänner, arbetskolegor m.fl. och är oftast en lite billigare variant, ”honmei” (true love) är den som ges till sin käraste, denna choklad ges mer energi och man köper en dyrare och finare variant eller så gör man helt enkelt egen choklad. På senare tid har det även dykt upp ”tomo”-choklad, choklad som ska ges till väninnor som ett sätt för butikerna att tjäna allt mer pengar.

Som ni kanske förstår så är det en kostsam affär att köpa Alla hjärtans dag-choklad, särskilt om man jobbar på ett större företag då kvinnan nästan är tvungen att köpa choklad till alla män som jobbar där för att inte missa någon. Japan ska vara det asiatiska landet som äter mest choklad (ca 11 miljarder lägger de under ett år) och ungefär hälften av det säljs runt Alla hjärtans dag.

Källa: AFP/japantoday.com

Som nu framgått så är det alltså chokladen som är det mest representerade när det kommer till Alla hjärtans dag i Japan. Smycken, blommor, underkläder m.m. som säljs här i väst förekommer nästan aldrig. Detta gäller dock inte för White Day.

White Day, den 14 mars, kom till några årtionden efter Alla hjärtans dag fått fäste i Japan och här är tanken att männen ska köpa något vitt till sina kvinnor. Från början var det främst marshmallows, som svar på den söta chokladen, men med tiden har det även blivit helt okej med allt annat också, väskor och underkläder till exempel.


Källor:
Japantoday.com
japanese.about.com


vi har dessutom en äldre artikel i ämnet.

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2013-02-14 10:26 #1 av: Aily

Hehe... det här tycker jag är hysteriskt spännande, särskilt som jag som är lite äldre och uppvuxen i Sverige aldrig upplevt Alla hjärtans dag firande. Det kom ju med kraft först under tidigt 90-tal och då var det i första hand barnen i skolan som ägnade sig åt att rita teckningar med hjärtan till sina föräldrar. Men det blir ju mer och mer även i Sverige och handelsmännen jublar...

 

Anmäl
2013-02-14 15:29 #2 av: AnnaMoonshadow

haha jo, det är ju något som växer. Det tänkte jag på igår när jag var in på konsum här i stan för att handla och typ alla som var där just då stod runt Alla hjärtans dags-bordet de hade ställt upp för chokladaskar m.m. nån kille bar runt på en bukett från interflora  och två tonårstjejer var inne i en stor kris då den ena flickan skulle fira för första gången med sin pojkvän. Så var det inte alls för bara ett par år sedan :O

Samtidigt kan jag inte låta bli att bli lite glad utav det också, romantiker som jag är. Jag gillar inte när vissa säger att det bara är en kommersiell grej, man visar fortfarande sina känslor genom att fira dagen liksom. Fast det behöver inte betyda att man måste köpa dyra presenter eller som i Japan handla choklad till alla man känner liksom.

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2013-02-14 18:29 #3 av: Aily

Jag gillar det också. Köpte presenter till mina barn, men det blev varsitt magasin som berörde ämnen de är intresserade av. Mer än så tycker jag inte det behöver vara.

 

Anmäl
2013-02-21 23:50 #4 av: jousif

Så spännade. Tycker verkligen synd om Sverige. Vi svenskar e så kall som väder -.-

Anmäl
2013-02-22 07:24 #5 av: Aily

#4 Men vad säger du? Så illa tycker inte jag det är. Svenskar är mycket varma tycker jag, jämfört med många andra nationaliteter. Vi har alla hjärtans dag varje dag tycker jag, men man måste ju inte köpa saker för att visa att man tycker om någon. Hjärta


 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.