Japan - Geografi, historia, kultur

De japanska skriftspråken

2013-01-30 15:30 #0 av: Aily

Modern japanska använder en kombination av tre olika skrivsystem; Hiragana, Katakana och Kanji (Kinesiska skrivtecken). Det latinska alfabetet, eller romaji som det kallas i japanskan, används inte i normal skrift, men japanska företag som vill profilera sig internationellt väljer ofta romaji i sitt företagsnamn.

Hiragana och Katakana, representerar ljud, precis som vårt latinska alfabet. Om du tittar på bilden nedan kan du se att hiragana har runda former och används för funktions ord, vid böjning av verb och adjektiv, för japanska ord som av någon anledning saknar en kanji samt för att beskriva hur ord uttalas (ungefär som en slags fonetisk skrift).

Katakana, som har ganska raka linjer, används normalt för att skriva utländska låneord och utländska namn. Till exempel skrivs det japanska ordet för tv i katakana som テレビ (terebi).

Kanji, eller kinesiska skrivtecken, representerar inte bara ljud, utan även betydelser. Kanji används mestadels för substantiv och 'stammen' hos verb och adjektiv.


[Jag tittar på tv]
Bilden är ett försök att illustrativt visa på skillnaderna i skriftspråket, samt utvecklingen av Hiragana och Katakana. Jag har inte hävdat att jag kan skriva på något språk.

När du ser japanska skrivet med det latinska alfabetet upptäcker du förmodligen ganska snabbt att där är många vokaler. Nästan alla stavelser i japanskan innehåller en vokal, men egentligen är antalet vokaler i japanskan få – bara fem; a, i, u, e, o - och varje vokal har bara ett uttal.

(Se videon längst ner i artikeln)

Långt ”o”

I japanskan förekommer det ofta att ”o” följs av ”u” utan att det är en ny stavelse (det finns några undantag med dubbla ”o” i stället). I dessa fall uttalas ”o”-ljudet dubbelt så långt. Det går inte att se vad som är rätt med det latinska alfabetet.

  • Doumo sumimasen.
  • Doumo arigatou gozaimasu.

Långt ”i”

Uttala inte ii som två separata ”i”-ljud, utan dra ut ”i” så att det blir dubbelt så långt.

Långt ”e”

Uttala inte ett ”e” följt av ett ”i”. Kombinationen ”ei” är faktiskt ekvivalent med ett långt ”e”, eller ”ee”, så dra ut ”e”-ljudet dubbelt så långt.

Sensei

Dubbla konsonanter

I japanskan finns det fyra konsonanter som kan, när det skrivs med latinska alfabetet, bli dubbla. Det är ”p”, ”t”, ”k” och ”s”. I hiragana markeras detta med ett litet.

  • Koko ni kite kudasai.    ここにきてください。
  • Kitte (w)o kudasai.        きってをください。

motsvarar en stavelse med samma längd som andra stavelser, dvs ord med dubbla konsonanter blir lite långsammare än ord med endast en.

Läs mer om skriftspråken här:
Hiragana

Katakana

Kanji

Lär dig japanska online

Det finns flera kurser på distans, som svenska högskolo håller i. Du hittar dem alla på antagning.se

Det finns några gratis språkkurser online. En lista över dem kan du hitta på natkurser.se

Livemocha.com är också gratis att använda. Där du får hjälp av personer med japanska som modersmål för att lära dig språket, samtidigt som du hjälper de som vill lära sig ditt språk.

 

Anmäl
2013-01-30 15:46 #1 av: AnnaMoonshadow

Toppenbra text!

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.