Japan - Geografi, historia, kultur

Nyfiken på att plugga i Japan?

2013-01-07 10:13 #0 av: AnnaMoonshadow

Att studera i Japan har blivit allt mer populärt på senare år och är inte alls så svårt som det kan verka. Här kommer lite tips och idéer på hur man kan gå till väga om man är nyfiken på att plugga i Japan, vare sig det handlar om bara en månad eller mycket längre.

Information

Först och främst är det bästa att samla in så mycket information man kan. Det gör det mycket lättare att finna vilka alternativ som passar en själv bäst. Internet är en självklar informationskälla med hur mycket skrivet som helst, så här gäller det att vara noga med var man finner informationen. Ett tips är att söka på bloggar eller hemsidor för andra svenskar som bor eller har bott i Japan och be dem om råd om utbildningar och boende. På nätet kan du också börja söka på olika skolor och språkreseförmedlingar som ser intressanta ut. Spara alla sidor du gillar så det är enklare att kontakta dem senare. 

De allra flesta universitet har engelskspråkiga hemsidor och information specifik för dig som kommer från utlandet för att studera här. Kontakta varje universitet eller skola individuellt och fråga om deras resurser för internationella studenter, intagningsregler och språkkrav. Många universitet och skolor har engelskspråkiga utbildningar men att bo och studera i Japan kräver ändå att man har vissa kunskaper i japanska. För japanska utbildningar behöver man bevisa sina japanska språkkunskaper för att komma in, men för det flesta svenskar är det en lång väg innan man är på den nivån.

 

Språkkurser

För alla de som vill resa till Japan under en tid men inte har de kunskaper som krävs för att studera vid ett universitet eller annan högre utbildning är språkkurser det självklara valet. Det erbjuds en stor mängd språkkurser över hela Japan så man behöver aldrig känna att detta är ett andrahandsval, utan här finns något för alla. De flesta kurser har 16 års gräns på sina kurser men det finns även skolor med 18 årsgräns. Någon övre gräns finns inte så man blir aldrig för gammal för att resa hit. En språkkurs kan vara mellan 2 veckor upp emot ett helt läsår. Det finns speciella kurser för nybörjare eller för sommaren t.e.x, med utflykter och aktiviteter. Man behöver dock inte komma hit för ett fast antal veckor utan kurserna startar året om och du väljer själv kurslängd och startdatum.


När du ska välja kurs och skola har du främst två alternativ; Antingen bokar du via ett språkreseföretag i Sverige, eller så bokar du direkt med en skola i Japan. Ofta kostar det inte mer att boka via Sverige, men kontrollera prisskillnaden innan. En fördel med att boka hos en språkreseförmedling är att du kan få personlig rådgivning hos en svensktalande rådgivare. Det betyder att du kan diskutera olika kurser, olika skolor, boendealternativ och möjligheten att söka CSN-lån under kurstiden. Det är i många fall möjligt att få CSN studiestöd under hela kursen, vilket hjälper dig med kursavgiften, som också inkluderar boende CSN:s information om Japan.


 

Självklart är ekonomin en stor del av förutsättningen för att kunna plugga i Japan och därför är denna typ av personlig rådgivning mycket värdefull. T.ex. ESL Språkutbildning Utomlands har information och rådgivning om språkkurser för att i Tokyo, Kanazawa, Gifu och Fukuoka. Ett alternativ som lockar många manga-entusiaster är kurser där du lär dig japanska och japansk populärkultur tillsammans, kurser där rollspel och manga har en aktiv roll i utbildningen.

 

Stipendier

Förutom CSN kan det vara smart att söka ett stipendium för en kurs i Japan. Den japanska ambassaden i Stockholm har information på sin hemsida om olika stipendier för svenska studenter. Här finns även information om hur du går till väga för att söka och ambassaden själv kan hjälpa dig med rådgivning. Det är vanligt att studera med stipendium i Japan eftersom kursavgifterna för universitet och högre studier ofta är höga, runt 100 000 kr om året. Vill man söka stipendier är det en god idé att börja samla information i mycket god tid innan man vill resa eftersom det kan krävas ganska mycket av dig när du söker, personlig text och bevis på ditt intresse för Japan. Ofta kan en förberedande språkkurs vara en god hjälp också. Ett annat tips är Sweden-Japan Foundation som delar ut studiestipendier varje år, sista ansökan 1:a mars (information här).


Text av Ella Levin. Bilder av Yazan Badran och Metro Centric.

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2013-01-07 11:52 #1 av: Aily

Stipendier - Japanska ambassaden

De flesta drar igång nu, för i år, någon har redan startat.

 

Anmäl
2013-01-11 00:28 #2 av: jousif

Tackar :))
Hoppas nästa år ska vara där :)

Anmäl
2013-02-19 22:39 #3 av: Aily

Om du tycker det är krångligt med alla blanketter för att överhuvudtaget kunna åka till Japan för att bo och studera så finns det numer en service för det.

Go! Go! Nihon är en service, finansierad av de skolor de erbjuder på sin hemsida. De förmedlar inte några pengar till skolan eller boende, men hjälper dig med kontakterna och pappersarbetet.

Ett par av språkskolorna de jobbar för är även knutna till en yrkeshögskola, vilket kanske kan göra det lättare att komma in där också.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.