2012-10-14 14:44 #0 av: Aily

Har du tröttnat på de Europeiska skidbackarna kan Japan vara något för dig. Med över 700 skidorter ligger landet i topp på världskartan och för den som är intresserad av offpist finns stora områden för det på flera platser.

De japanska bergen är relativt låga med toppar under 2000 meter, men de saknar inte snö. De iskalla vindarna från Sibiren som drar in över Japan, släpper ifrån sig nästan 15 meter snö över västra Honshu och Hokkaido varje vinter. På vissa håll är det inte ovanligt med upp till 5 meter pudersnö. Vid två tillfällen har de Olympiska vinterspelen hållits i Japan; 1972 i Sapporo samt 1998 i Nagano då mer än 2000 deltog, vilket är rekord.

De japanska skidanläggningarna håller i de flesta fall mycket hög standard. Men trots den höga kvaliteten på backarna som prepareras noggrant varje morgon är de ofta öde mitt i veckorna, vilket innebär att det nästan aldrig är några köer i liftsystemen och att pudersnön som föll under natten ligger orörd dagen efter (i de svårare pisterna). Det beror helt enkelt på att japaner generellt sett har mycket mindre semester än vi svenskar, och de jobbar också ofta fler timmar än vi. På helgen däremot, vallfärdar de upp i bergen för att åka skidor eller ägna sig åt annan rekreation.

För den som inte vill åka utför finns på flera platser också fina spår för längdskidåkning. Vill man inte åka skidor alls finns det möjlighet till bergsvandring med snöskor. Eller varför inte bara luta sig tillbaka och njuta i en varm källa?

Har du varit där och åkt skidor? Berätta gärna!Bild:www.pathfindertravels.se