2011-11-17 12:21 #0 av: AnnaMoonshadow

AKB48 har till och från diskuterats här på forumet. För de som inte vet är gruppen en lite egendomlig grupp bestående av (för närvarande 59 medlemmar). Grundtanken bakom bandet var att skapa idoler som man faktiskt har en chans att möta, och ju fler medlemmar desto lättare borde det väll vara? AKB48 håller idag även ett Guinness rekord i flest antalet medlemmar, inte så underligt kanske?

Bandet grundades 2005 och namnet kommer sig av distriktet Akihabara och nummret 48 vilket var antalet medlemmar vid tidpunkten. Akihabara är en viktig plats för gruppen eftersom de i det området har en egen scen för sina uppträdanden, och en del av bandmedlemmar uppträder så gott som varje kväll. På grund av bandets popularitet får man i föresta hand tag på biljetter genom en utlottning, det går alltså väldigt sällan att köpa biljetterna rakt av. 

För bandets popularitet har sannerligen ökat från det att de skapades, som exempel kan nämnas att bandets singlar Beginner och Heavy Rotation såg till att AKB48 knep både första och andra platsen på japans "best selling singles list" under 2010. Och man beräknar att bandet hittills sålt över 10 miljoner skivor.

För att man ska ha lättare koll på bandets medlemmar har dessa delats in i ett antal undergrupper, dessa brukar man kalla Team A, Team K, Team B och Team 4. Varje grupp har dessutom en utsedd ledare (förutom Team 4 som bildades nu i juni och som jag ej vet om de har någon ledare ännu...) Det finns dessutom en grupp som för närvarande tränas upp och alltså inte ännu har lika fria tyglar som de som ingår i de olika teamen.

Utöver att ibland släppa musik och göra framträdande tillsammas har de olika lagen även egna uppgifter och har delats upp i så kallade "sub-groups", det vill sägga att några av tjejerna från de större lagen har gått samman och släppt egna låtar. På detta sätt har de även fått plats att uttrycka sig själva lite mer.

I övrigt har AKB48's popularitet lett till att ett gäng av "systerband" skapats, så som SKE48, SDN48 och NMB48. Som en följetong i ämnet AKB48 kommer jag därför presentera dessa sub-groups och systerband. Se fram emot detta.

Bild: AKB Official site English