Serier, Filmer, Spel, etc.

One Litre of Tears

2011-09-06 19:43 #0 av: AnnaMoonshadow

Det hela började med en 15årig flicka vid namn Aya som levde ett helt vanligt liv som japansk skolflicka, tills en dag då hon fick diagnosen Spino Cerebellär Ataxi (SCA - en väldigt ovanlig nervsjukdom som gör att kroppen långsamt bryts ner). Långsamt gick det upp för henne att hon med tiden skulle förlora kontrollen över sin egen kropp och sitt liv tills hon slutligen bröts ner så mycket att kroppen inte skulle klara mer.

Istället för att helt förlora hoppet när hon fick veta, valde Aya att kämpa mot sin sjukdom på alla sätt möjliga. Hon började dessutom skriva en dagbok för att kunna uppmuntra andra i liknande situationer. Aya’s sanna berättelse blev så småningom både en väldigt populär bok och en världskänd drama. Denna drama går under namnet One Litre of Tears (1 Litre no Namida eller Ichi rittoru no namida på japanska) och det är om den jag ska berätta nu.

Precis som jag nämnde ovan handlar historien om Aya (Erika Sawajiri) och om den kamp hon driver mot sin sjukdom. Det är även en historia om vänskap, kärlek och familj och serien anses vara både sorglig och vacker. Alla som jag någonsin kommit i kontakt med som har sett serien sägs sig ha blivit djupt berörd. Själv vet jag bara att jag praktiskt taget satt och grät mig igenom de 11 timmarna, både av lycka och av sorg.  Serien är en riktig tankeställare, man får funderingar kring livets allvar och allra minst en uppfattning om att man ska vara glad för det man har. Aldrig tidigare har jag blivit både så lycklig och sorgsen av samma serier. Så upprörd och ändå fylld med ett ovanligt lugn.

Som jag nämnde tidigare så är serien 11 avsnitt lång och den spelades in hösten/vintern 2005. Men hur är skådespeleriet då? För min del finns det inte bättre, om det beror på att historien är så stark att skådespeleriet egentligen inte spelar nån större roll, eller om det är väldigt bra skådespelare kan jag inte svara på.

Och musiken? Jag kan bara säga att musiken i serien är riktigt viktig för att sätta stämningen, det märker man som mest i efterhand när man fortfarande kan bli rörd till tårar bara av att höra en bit ur någon av låtarna. Historian och musiken är så sammanslingrade att det gör upplevelsen extra stark.

Som ni kanske märker så gillar jag verkligen den här serien, jag skulle ju inte tipsa om den annars. Jag tycker att den alltid är värd att se, även om man i normala fall inte tycker om j-drama. Den är så vitt skild från de flesta andra serier att det ändå är en otrolig upplevelse!

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2011-09-06 19:46 #1 av: [Tan-chan]

Jättebra artikel. som vanligt, AnnaMoon! ♥

Anmäl
2011-09-06 20:13 #2 av: [Dominik]

Jag är verkligen en jätte dålig bokläsare, men One litre of tears är ganska spännande, så imorgon ska jag till bibblan och kolla om boken finns där :)

Jag ska fråga andra om också skulle vilja läsa den.

Anmäl
2011-09-06 21:05 #3 av: AnnaMoonshadow

hmmm... vet inte om boken finns i översättning faktiskt :/ däremot finns serien på diverse sidor på nätet om man vill se den :D

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.