Nyheter & aktuella händelser

Jordbävning och tsunami drabbar Japan

2011-03-11 13:36 #0 av: [Tan-chan]

Landet har varit jordbävningshärjat i några dagar nu med kraftiga jordbävningar. I dag kom stöten i form av landets kraftigaste jordbävning någonsin, tätt följd av en tsunami.


En jordbävning har drabbat Japans Stillahavskust klockan 06:46 i morse. Landet har varit jordbävningshärjat i några dagar med kraftiga jordbävningar runt magnituden 5,3.

Men i morse slog jordbävningen rekord för landet och skalvets magnitud mättes upp på 8,9. Inte nog med det. En 10 meter hög tsunamivåg sköljde fram över Japans Stillahavskurst, och nu ligger många byar och städer nära havet under vatten. Bland annat Tokyo har drabbats där byggnaderna skakade våldsamt, och Odaibadisktriktet drabbades hårt. I staden Onagawa brinner ett kärnkraftverk.

Fartyg har sköljts med av vattenmassorna, däribland ett fartyg med 100 passagerare. Hur det är med passagerarna är fortfarande oklart.

Enlig meterologiska myndigheter skedde skalvet 382 kilometer ute till havs, en mil under ytan. tsunamivågen svepte över land och drog med sig bondhgårdar, hus och bilar med mera.

Dödssiffran är just nu uppe i 61, men många fler befaras ha omkommit, och 244 är rapporterade saknade.

Tsunamivarningar har utfärdats i bland annat Hawaii, Australien, Filippinerna, Indonesien, Taiwan och andra ögrupper i Stilla Havet. Också Ryssland har fått en tsunamivarning. Flodvågen ska träffa Hawaii i dag 14:07 svensk tid.

Japans premiärminister Naoto Kan uttalade sig i morse om att han lovade att regeringen ska göra allt de kan för att hjälpa de drabbade.

De ekonomiska följderna har redan fått Tokyoborsen att rasa rejält.
Nikkei 225-indexen att rasa med hela 1,7 procent.
För mer nyhetsinformation som uppdateras löpande rekommenderar jag att ni surfar in på någon av de störa tidningarna som Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Expressen, Göteborgs Posten med flera.

Ni medlemmar får också gärna uppdatera information här under. Skriv då "Uppdatering!" innan ni skriver uppdateringen så att det är lättare att urskilja vad som är uppdateringar och inte i kommentarerna.

Anmäl
2011-03-11 13:41 #1 av: [Tan-chan]

Uppdatering!

Landet härjas av flertal efterskalv nu. Vissa ligger på magnitud 5.

Anmäl
2011-03-11 13:44 #2 av: [Tan-chan]

Uppdatering!

Det brinnande kärnkraftverket är nu släckt. Och ett kärnkraftverk i Fukushima har fått problem med kylningssytemet och 2000 personer i detta område har beordrats att evakuera.

Anmäl
2011-03-11 14:25 #3 av: [Ai-chan]

När Yoshiki ifrån X Japan skrev om det på sin FB så satte han sig och tog sig glas vin.

Han skrev: "Thank you, everybody is ok! I see some shattered glass and fire. But it's comfortably shaking. I started drinking wine! It's not the end.."

Lite komiskt.

Men ja, tråkigt det som händer där borta. Önskar att man kunde vara där och hjälpa till på något vis!!

Anmäl
2011-03-11 14:32 #4 av: [Tan-chan]

#3: Lite elakt av honom att säga sådär med tanke på att antalet saknade och döda ökar och börsen i landet rasar på grund av de ekonomiska följderna. Fast det kanske är bara jag som bryr mig. LOL!

Men ja, riktigt tråkigt är det och man hade velat hjälpa till, ja. Samma med det som hände 2004, samt alla andra orkaner och annat som har härjat under första deceniet av 2000-talet. Uscha!

Anmäl
2011-03-11 14:43 #5 av: [Ai-chan]

Mjo, men å andra sidan så är det ju folk som dör hela tiden. Mord, fattigdom, svält, krig osv. Man orkar inte bry sig om varenda en, då får man väll bara gå runt och vara deppig jämt.
Men jag hoppas att alla seiyuu, skådespelare och artister är okey allafall! Om man ska vara lite självisk. 

Jag säger bara det. 2012 2012 2012... Vi börjar närma oss. :)

Anmäl
2011-03-11 14:45 #6 av: [Ai-chan]

Den där stora tsunami så hade jag släkt där nere när det hände.

Anmäl
2011-03-11 15:16 #7 av: [Tan-chan]

#5: Man kan inte jämföra mord, fattigdom och krig med varandra. Och inte naturkatastrofer heller. De orsakas av olika faktorer, och olika slags människor drabbas av det. Nu säger jag inte att den ena är värre än den andra, men om man tar ett land som till exempel Japan (eller varför inte orkan- och översvämningshärjade Australien) som är välmående och plötsligt kommer någonting som vänder allting upp och ner; ens nära och kära spolas ut i havet och försvinner för alltid, ens hem och allt man ägde är bortspolat, man vet inte om ens nära och kära mår bra, kärnreaktorer havererar... Klart som tusan att det är illa.

Speciellt när en hel nation också drabbas ekonomiskt. Det kan ha förödande konsekvenser. Nu tror jag dock att Japan har rätt så stark ekonomi och de klarar sig nog bra med mindre problem, men det är fortfarande någonting som drabbar en hel nation och innebär omfattande kostnader och reparationer. Och tänk alla försäkringsbolag som panikerar nu när de måste betala ut så mycket försäkringspengar att inte deras egna pengar räcker till.

För ett land som Japan är detta svårt för att de är vana att ha det bra och välmående. Och det finns nu säkert många dolda sprickor i byggnader som kan innebära en fara vid nästa större jordbävning.

Bara för att man känner medlidande så behöver man inte vara deppig. (^_^)

Jag har bekanta både i Japan och i Filippinerna, och jag höll på att få panik när jag inte visste hur jag skulle kontakta dem för att höra att det är bra. Men nu har jag hört via en gemensam vän att lill-Yoko och hennes familj mår bra, och det är en lättnad. Och att vågorna mot Filippinerna inte var alls stora var också en lättnad. Nu fattas bara att höra från alla andra bekanta och deras vänner och familj.

Phew! (=_=)

Det där med 2012 är ju bara rapakalja. LOL! Alla som tror på det kommer att få se att världen inte alls går under då. xD

Anmäl
2011-03-11 15:32 #8 av: [Tan-chan]

Nähä, fick reda på att Japan hade en dålig ekonomi redan innan, och denna händelse kommer påverka ekonomin ännu mer. Udrar hur jag har fått för mig att landet har bra ekonomi när jag vet att de har statskulder. xD

Anmäl
2011-03-11 15:36 #9 av: [Ai-chan]

Självklart är det ju olika saker. Men när en människa dör så dör en människa. Man kan dö på olika vis, men man dör - och det är samma sak. Dock tycker jag allt är illa vare sig naturkatastrofer, krig osv. Saker och ting sker varje dag som kan hända vem som helst. Själv så tycker jag att man kan jämnföra då jag tycker att allt det är katastrof och tråkiga saker. Bara katastrof på olika vis. Men dom har en gemensamt, folk dör. 

Yoshiki känner medlidande, men han försöker bara vara lugn trotts att han inte får tag i sin mamma tex.
Bästa är att hålla sig lugn under katastrofer.

Dock tycker jag att skojja runt släpper spänningar osv. Nu tycker jag inte att han skojade runt heller. Han bara är. men men.

Självklart behöver man inte bli deppig om man känner medlidande. Men man blir deppig tillsist om man ska känna medlidande om precis om allt och alla. Självklart gäller det inte alla eftersom människor är olika. Och självklart är jag medvetande att alla människor bryr sig olika. Energi dras enormt om man ska bry sig om allt.

Även om det inte sker just 2012 så tror jag absolut att jorden kommer att gå under en vacker dag. Inom snar framtid skulle inte änns förvåna mig.

Alla dessa jordbävningar där borta får mig att tänka på anime serien Tokyo Magnitude 8.0. Hemsk sorglig serie. Känns lite kanske verklighetsbaserad nu?

 

Anmäl
2011-03-11 16:04 #10 av: [Tan-chan]

#9: Jag kan inte jämför olyckor med varandra just för att alla som drabbas har olika förutsättningar. Men självklart är ju alla andra olyckor och annat också hemska. Och det är inte bara de döda jag känner medlidande för. Det är konsekvenserna för resten av landet och befolkningen. Inte minst för dem jag känner och bryr mig om.

Dessutom känner jag också medlidande just för att jag kan relatera mig till dem. Om någonting liknande skulle hända i Sverige, som också är ett land där man är van vid att ha det bra, så skulle det vara katastrofalt. Jag kan helt enkelt föreställa mig hur det är för dem där borta eftersom vi i Sverige lever liknande standard som dem i Japan - till skillnad från Afrika. Svälten där nere är hemsk med, men jag kan inte relatera mig till deras situation på samma sätt och därför har jag svårt att känna samma slags medlidande för dem som för dem i Japan och Australien. Dock känner jag medlidande för dem, men som sagt så kan jag inte relatera mig till deras situation.

Jag är kolugn, men när jag fick höra det drabbades jag av chock för att jag inte visste HUR jag skulle kontakta folk för jag har bara deras svenska mobilnummer som de inte använder i Japan, utan bara när de är i Sverige. Men nu börjar rapporter ramla in från lite överallt om att mina vänner mår bra.

Och vem har sagt att man ska bry sig om precis allt? Det gör jag inte. Detta med Japan tar mig hårt för att jag känner folk där och i Filippinerna, som var ett område som tsunamin kunde drabba. Självklart att jag bryr mig om detta för att jag känner dem och bryr mig om dem - även om jag kanske aldrig kommer att träffa dem igen. Annars är man inte mänsklig om man inte bryr sig om folk som man har och har haft i ens liv som har gjort livet till det bättre. Och jag tror många på detta forum känner också folk i Japan och var oroliga för dem.

Självklart kommer jorden gå under! LOL! Om inget annat så sväller solen och steker sönder jorden. Men detta tar flera miljarder år. Jag tror inte att jorden går under under vår livstid, och den går inte under efter människan heller. Dessa stormar och skit som vi ser är småbullar jämfört med vad som har hänt förut innan vår tid. Jorden har haft mycket allvarligare klimat än det vi har nu. Detta är ingenting i jämförelse.

Bara för att människan dör så går inte jorden under. xD Liv kommer alltid existera på jorden tills vår atmosfär förstörs på något sätt så att strålningen från rymden blir för stark för liv att existera, eller att en komet eller något, som är stor nog att slå sönder hela jorden i småflisor, slår till.

Anmäl
2011-03-11 16:21 #11 av: [Tan-chan]

Uppdatering!

88 000 personer saknas. Massor med bränder härjar i landet också, vissa allvarligare än andra.

 

En gemensam kompis berättade att lill-Yokos kusin och hans familj är försvunna. De bodde på Stillahavskusten. (T_T)

Anmäl
2011-03-11 17:45 #12 av: Azmaria

uuh..det är bara usch usch hela grejjen ;( tycker verkligen synd om dem. :( och tänkt sen på föjderna efter tsunamin! alla ekonomi lösningar de måste fixa, alla människor de måste hitta, bränder, kanske sjukdomar spider sig enklare i smutsig vattnet efter tsunamin..

#10 håller med där, jag tror inte direkt att jorden går under som vissa babblar om utan att det är människan som gör det. För det verkar mer logiskt med miljöns balans. Blir en art för stor, stoppas den och minskas av naturliga eller självständiga skäl; sjukdomar, växthuseffekten osv.

 

Anmäl
2011-03-11 18:10 #13 av: [Tan-chan]

Uppdatering!

Det var inte 88 000 personer som fattas. CNN hade råkat raportera fel. LOL! Det är 88 000 personer som har flytt! Det var glädjande nyheter xD

Anmäl
2011-03-11 18:18 #14 av: [Tan-chan]

#12: Ja, det är efterföljderna jag är orolig för. Japan är starkt, men kan tänka mig att detta är riktigt påfrestande för landets ekonomi. Och som du säger, alla dessa bränder och smutsigt vatten och annat som drabbar befolkningen och annat. Näe!

Det värsta är ju om det är så att vatten blir stillaliggande på land utan att det försvinner, och en död kropp ligger i det tills det blir så vattenfullt att kroppen spricker. Då kommer ju en massa gift ut i vattnet som har bildats i kroppen, som kan ha förödande konsekvenser.

Precis, håller med dig om det du säger om att arter kolar av pga självständiga orsaker. De rubbar balansen i ekosystemet och annat och det i sin tur medför till att någonting blir fel i systemet och nya arter av tex bakterier och virus utvecklas - som sedan tar död på den arten som är vanligast, eftersom virus och bakterier anpassar sig till den vanligaste förekommande djurarten på jorden. Det för att det är lättare för bakterierna och virusen att överleva. Den vanligaste arten just nu är vi människor. LOL!

Efterhand kan de resterande djurarterna vidareutvecklas, och någon annan djurart kommer att ta över efter oss och bli den nya dominerande arten - tills bakterier och virus gör sin lilla grej igen. Och så fortsätter det. xD

Fast så kan ju arter dö av andra anledningar, men denna virusdöd är definitivt någonting som kommer att ha ihjäl oss människor. Det tror jag starkt på.

Anmäl
2011-03-11 19:31 #15 av: [linnzy]

Jag har blivit avtrubbad vad gäller naturkatastrofer och liknande, jag menar att det är alltid nåt nånstans i världen och rubrikerna liknar varandra i stort sett varje vecka.

Inte som att jag är elak eller egoistisk, bara det att jag vill stänga av alla dåliga nyheter från mig själv.

MEN detta är annorlunda, eftersom Japan, ligger mig så nära om hjärtat, så är detta alldeles extra hemskt, det går inte att beskriva vad jag känner.

 

Ledsamhet för folket, lycka att jag inte är där, ännu mer ledsamhet.

 

I förrgår träffade jag på ett gäng tjejer på ett köpcentrum som heter VÄLA (Helsingborg) de var ifrån japan. Kanske 15 - 18 år gamla, ett wrestlinglag, jag pratade lite med dem. Jag kan inte ens tänka mig hur de känner sig just nu, långt hemifrån i främmande land och får veta att deras hem kanske inte finns kvar längre....

Anmäl
2011-03-11 19:40 #16 av: [Tan-chan]

#15: Ja, jag kan tänka mig att man lätt blir avtrubbad nu för tiden. Detta med Japan slog mig hårdare än något annat eftersom jag känner folk där som jag är orolig över. Samma med Filippinerna. Annars känner jag så också ibland att man inte orkar höra alla dåliga nyheter. Dock hoppas jag ändå av hela mitt hjärta att människorna kommer undan och att allt ordnar sig till det bästa - oavsett vad för nyhet det handlar om.

Förut var jag rätt så kall när det gäller detta, men jag vet inte vad som har hänt. Jag har börjat känna mig... Uh... Öh... Jag vet inte. (O_o) Det bara kom sådär för någon vecka sedan att jag plötsligt känner mig så lugn och har lätt för att känna sympati och empati när det gäller andra, och bli glad och vill vara hjälpsam om jag vet att någon mår kasst. Jag till och med önskar alla i kassörerna i stan en fortsatt trevlig dag, och får konstiga blickar efter mig. Först blir de överraskade och glada, och sedan tittar de på en som att man är hög på någonting. LOL!

Anmäl
2011-03-12 10:55 #17 av: Nordqvist

Jag har hört från 3 av 4 vänner i japan. Den 4:e tror jag inte sätter sig på skype visserligen, men jag tror han mår bra ändå!

Kure bor ju i Kobe så han är inte drabbad, Ken vaknade av EFTERSKALVET! haha! han var lite utmattad men mådde ändå bra. Masa vet jag inte hur det är med, men jag vet att han lever!

Uppdatering? (Jag har inte läst hela tråden..)

Men jag kunde inte låta bli att känna paniken spridas i kroppen när jag fick höra om ev/risken för härdsmälta i kärnreaktorn i Fukushima 1 i morse. Då drabbas inte bara hela Japan, utan även närliggande länder, i värsta fall! Men hur Sveriges Radio kan säga att om det blåser ut till havs, stråliningen alltså, så drabbas ingen....
Jag är igen kärnfysiker, men äter vi inte fisken i havet osv? Jag tänkte på om det regnar ner i havet. 12000 människor har hittills omkommit och ca 2000 svenskar är på plats i Japan men ingen har rapporterats som död än.

Som jag sa igår till Ken; jag önskar att jag var en superhjälte (i rosa dräkt, det var tydligen viktigt! haha!) som kunde hjälpa alla som behövde hjälp i hela världen!

Anmäl
2011-03-12 11:15 #18 av: bea28

Uppdatering!

Det är väl 1200 pers som har rapporterats omkomna?

Det har varit en explosion i kärnreaktorn Fukushima och det är stor riskför härdsmälta, om det inte redan skett en sådan. På CNN pratar dom nu om att det är ett "Race against time" för att det inte ska bli ett nytt Tjernobyl. Det ryker väldigt mycket ur reaktorn och utsläppet har tydligen 20 ggr högre radioaktivitet än normalt.

45 000 människor har evakuerats inom en 10 km radie.

Anmäl
2011-03-12 11:35 #19 av: Nordqvist

#18 det blev en 0 för mkt... Tungan ute

Nyligen? Explotionen alltså? jag får inte titta på nyheterna för dottern som tittar på barnkanalen... -__-  Så jag försöker följa med via internet...

Anmäl
2011-03-12 11:38 #20 av: Nordqvist

man kan kolla här hur det ser ut. Jag tror det är en livesändning från japan. Det är på japanska, men man ser ju på bilderna hur hemskt det är.. :(

Anmäl
2011-03-12 11:45 #21 av: bea28

#18 Oj. Dom har filmat explosionen i kärnkraftverket. Det var inte en liten explosion heller och det ryker sjukt mycket därifrån.

Jag hoppas verkligen, VERKLIGEN att de hinner stoppa härdsmältan, men det känns inte lovande.

Anmäl
2011-03-12 11:47 #22 av: bea28

#19 det var nog ganska nyligen, ja.

 

Anmäl
2011-03-12 11:50 #23 av: Nordqvist

Här är en film på explotionen....

Anmäl
2011-03-12 11:57 #24 av: bea28

Uppdatering!

Goda nyheter! Förhoppningsvis är reaktorn stabiliserad. Typ. Jag hörde inte så noga, men det verkar som om den akuta faran om att det ska bli ett gigantiskt radioaktivt utsläpp har lugnat ner sig.

Anmäl
2011-03-12 11:57 #25 av: Fnuha

uss ja satt å grät igår, har fler vänner och bekanta i och i närheten av tokyo, och vissa gick inte att få tag på direkt. 
kompisens bror fick de inte tag på på hela dagen men på kvällen kunde ja läsa att han var oskadd.
har inte hunnit läsa mig in på vad som hänt sen igår men ska göra de nu.
blir ledsen på folk som inte bryr sig "för de e ju så långt bort". :/

Anmäl
2011-03-12 12:07 #26 av: [Ai-chan]

Jag önskar att man kunde åka dit och hjälpa till...

Anmäl
2011-03-12 12:12 #27 av: lisa95

Ush allting är ju så hemskt.

typ för första gången i mitt liv har jag sett på varje nyhets sändning som går.

Det här är verkligen hemskt, man kan bara hoppas och be för att döds siffran blir så låg som möjligt.

#26 Jag vill också bara ner dit och hjälpa till.

Anmäl
2011-03-12 12:13 #28 av: Liss

Jag sitter och läser min bekants uppdateringar hela tiden. Hon är jätte orolig, vilket jag kan förstå mycket väl.
Har inte fått kontakt med en annan vän dock. Sitter och är jätte nervös.

Hennes blogg - om dagen då det börjat. Här!

Jag får verkligen dåliga vibbar, från tokyo magnitude 8.0
Det känns oerhört läskigt.

Anmäl
2011-03-12 12:42 #29 av: [Ai-chan]

Kan nämna att X Japan gruppen är allafall ok enligt Yoshiki som har pratat med dom. Toshi, Pata, Sugizo & Heath.

Anmäl
2011-03-12 12:45 #30 av: Fnuha

denna sida följer jag http://edition.cnn.com/video/flashLive/live.html?stream=stream1

Anmäl
2011-03-12 13:14 #31 av: Nordqvist

Nästan alla köpcentrum är tömda på mat och vatten.. Ken försökte få tag i mat, har åkt buss direkt från sjukhuset för att leta. jag vet inte om han hittade något. Kure hade inte tid att uppdatera mig för han satt klistrad framför tv'n....

Jag har bjudit hem alla mina vänner hem till mig! haha! med familjer såklart! Det kommer bli väldigt trångt! Fast de klarade sig utan mig sa de.. ;)

Åh jag önskar att det fanns något man kunde göra.... När det hände i Thailand satt jag och grät framför tv'n.... Jorbävningen i Chile och det som hände nyss har det ju typ inte skrivits något om.. :S  och i morse rann det en tår eller två.... Det är tur att man bor i Sverige där jorbävningar är hemskt hemskt hemskt ovanliga! men man kan ju inte låta bli att känna för de som bor i de drabbade områdena.

Anmäl
2011-03-12 13:28 #32 av: Liss

From CNN:s live blog: "[6:54 a.m. ET, 8:54 p.m. Tokyo] The explosion at Japan's Fukushima nuclear plant was not caused by the nuclear reactor but by "water vapor that was part of the cooling process," Chief Cabinet Secretary Yukio Edano said Saturday.
He said no harmful gases had been emitted by the explosion."

 

Jag har pratat direkt med Sara nu, och hon säger samma sak. Både i supermarket och kombini så var hyllorna helt urplockade. Det fanns inget bröd, ingenting.
Hon har plockat på sig lite proviant till sitt rum, av det som fanns. Men vatten på flaska fanns inte längre. Alla japaner hon pratat med är lika panikslagna som dem, då dem inte varit med om något sånt här.

Anmäl
2011-03-12 13:44 #33 av: Nordqvist

Hoppas de får kontroll på reaktorn så det inte blir någon härdsmälta! Det har redan läckt ut massa kemikalier, det räcker nu tycker jag!

Anmäl
2011-03-12 13:49 #34 av: Liss

Min mamma var i Thailand, när tsunamin drog över där för flera år sedan. Så jag sitter och storbölar, så fort jag ser tsunamin dem visar på sändningarna nu.
Vill inte sitta still och inte göra något!

Anmäl
2011-03-12 14:38 #35 av: dreamstone

Jag sitter och ögnar igenom det ni har skrivit, och jag känner verkligen medlidande för er som har bekanta och familj i Japan. Jag känner inte någon där men mår fruktansvärt dåligt (*tårar i ögonen*) JAG VILL GÖRA NÅGOT!!!!

Kan vi inte tillsammans göra något för Japan?

Förresten, någon som tror på teorin om att det är månen som ställt till det för oss? (Månen ska 19 mars vara så nära jorden som den har varit på 20 år. De senaste gångerna den har varit det så har tsunamis inträffat. Men jag har inga säkra källor)

Anmäl
2011-03-12 14:54 #36 av: Nordqvist

Jag har just fått veta att de utfärdat ännu en jordbävnings varning.

Såhär skriver Ken:

[14:35:10] nosfelix: and afterquake alarm by government have just reported a few minutes ago
[14:35:27] nosfelix: including tokyo
[14:35:49] Teri: ok, what does that meen?
[14:36:06] nosfelix: would have big earthquake soon
[14:36:12] Teri: ah ok

Han sitter och drick öl på tom mage för det finns INGET annat i affärerna..! GAAH jag vill sätta mig på en flyg med flera liter vatten till Japan och göra NÅNTING!! När man ser klipp på gråtande barn och gamla som skakar i panik så KAN man bara inte sitta och inte göra NÅNTING!!

 

#35 Jag tror på månens krafter... Absolut!

Anmäl
2011-03-12 15:06 #37 av: [Ai-chan]

#36

Jag vill också ner och hjälpa. Men hur? Hata pengar. Man borde få flyga gratis eller väldigt billigt om man vill dit och hjälpa till!

Anmäl
2011-03-12 15:20 #38 av: dreamstone

Jag känner samma sak- när man skänker pengar så vet man inte alltid om det går till det man skänkte pengar till!

Men Läkare utan gränser tycker jag verkar pålitliga och använder sig av pengarna på ett bra sätt. De skriver på sin sida att de ska försöka åka till Japan så fort som möjligt.

Jag är fortfarande minderårig- och har inget bankkonto- Men man kan skänka pengar via sms!

Jag ska försöka hitta fler sätt att hjälpa till. Man kan ju faktiskt göra saker utan att vara på plats.

http://www.lakareutangranser.se/nyheter/2011/Mars-2011/Katastrofhjalp-pa-vag/

Anmäl
2011-03-12 15:31 #39 av: Azmaria

#35 visst kan månen han en liten del det, Men i det här fallet är det jordbävning. Efter som Japan lider mycket av olika förkastningszoner.

Det vill säga när litosfärplattorna "ginder mot varandra" åt olika riktningar så det rycker till och det drabbade området "gungar till" krafigt. Japan landet ligger ju intill stilla havet och just där många kontinentplattor möts och skapar jordbävning. Och från jorbävningar uppstår tsunamin eftersom det sker en liten "landhöjning" även kallad "horst". Den trycker upp vatten massorna så det måste förflytta sig, därmed bildas det vågor på vattnet åt alla håll. Ju längre in på land det kommer desto större blir vågorna och sköljer över kustområden.

Månen sen igen påverkar ju tidvattnet. Alltså om det blir ebb och flod. När vattnet stiger och sänks. Det bilder ingen tsunami från tidvattnet med andra ord. Utan det är jordbävningar som förosakar tsunamin.

men vet om månens placering har med fallet och göra, men jag tror inte det när det angår jordbävningar i ett starkt jordbävningsrisk område.

Anmäl
2011-03-12 16:12 #40 av: dreamstone

Jag håller med dig. (Ska kolla på månen den 19 mars) lääängtar.

Anmäl
2011-03-12 17:03 #41 av: CHoPSTix

pray for Japan!♥

Anmäl
2011-03-12 18:52 #42 av: [Tan-chan]

#35: Ja, det hade varit häftigt att göra någonting för Japan. Men vad skulle det vara? Vika 1000 papperstranor och skicka till någonstans i Japan?

Anmäl
2011-03-12 20:46 #43 av: [KilledbySnape]

Jag tycker mest det är häftigt, ärligt talat. Intressant och spännande.:) Ända sen jag varit liten har få saker fascinerat mig så som naturens krafter. Det är mäktigt med naturkatastrofer! Bara tanken, att några snäpp högre på richterskalan och Japan kunde ha varit ett minne blott.

Jag blir inte ledsen/orolig för jag känner inget personligt medlidande för andra människor som så. :) Jag kan relatera rent intellektuellt men aldrig känslomässigt, så jag förstår oron för t. ex. det en härdsmälta skulle innebära, men jag bryr mig inte. (Faktum är att jag innerligt hoppas det smäller, för att det vore så spännande! Exciting.)

Och I couldn't care less vad gäller landets ekonomi, lol.

Kommentar på youtube:
Om Per Gessle hade varit tjej hade texten varit "Jag går och diskar"
Anmäl
2011-03-12 20:52 #44 av: [Tan-chan]

#43: det låter riktigt hemskt. Förlåt mig, men jag kan inte hålla med dig för fem öre. Har bekanta där som jag bryr mig om, och jag vill inte att de får några negativa nyheter eller någonting. Jag vill inte heller att de drabbas av radioaktivitet eller fattigdom i framtiden. Riktigt hemskt är det att önska någonting illa på andra människor bara för att man själv tycker att det är häftigt, även om man inte känner dem. Men vi är olika, och jag accepterar det.

Anmäl
2011-03-12 21:04 #45 av: [Tan-chan]

#39: Ja, jordbävningar har inget med supermånen att göra. Jordbävningar uppstår av att två plattor kolliderar hårt mot varandra. Och nu talar vi om enorma krafter. Månen kan absolut inte påverka hur plattorna rör sig på Jorden. Dessa plattor har rört sig såhär ända sedan jorden blev till.

Anmäl
2011-03-12 21:14 #46 av: [KilledbySnape]

#44, Du behöver inte ursäkta dig, jag vet hur det låter för andra. Jag skrev inte för att provocera, och jag är ingen psykopat, men jag har i regel inte sådana överväldigande starka känslor för andra människor.

Något även jag kan reagera på, är att aftonbladet flyttade ner allt om katastrofen för att ge plats för SCHLAGERFINALEN!!11. =_= Och nu finns också en ruta högst upp, "allt om skalvet i japan - längre ner på sajten". Prioriteringar, va?

Kommentar på youtube:
Om Per Gessle hade varit tjej hade texten varit "Jag går och diskar"
Anmäl
2011-03-12 21:19 #47 av: [Tan-chan]

#46: Men bryr du dig inte om alla mangakas då som du gillar? Tänk om någon av dem har drabbats till exempel, och inte kan slutföra en av dina favoritmangas? Inte för att de är mer värda än andra människor, men ändå...

Nä, det kan jag inte fatta heller. Fast Aftonbladet är Aftonbladet. Behövs det förklaras mer? De är bosatta i ett nötskal och kommer aldrig komma ut därifrån.Jag undrar hur denna olycka kommer att drabba världsekonomin också. Kommer det märkas eller någonting? Vet att stockholmsbörsen rasade efter tsunamin, men bidrar detta till krisen tro? Någon som kan sådant här?

Anmäl
2011-03-12 22:00 #48 av: [KilledbySnape]

Jag önskar inte folk illa. Det är fascinerande med iminamis, tornados, osv. Filmer, sure, men nu är det ju så att saker händer i verkligheten ändå. Tjusningen är inte att se individer lida - det råkar vara priset, ja, men det är inget som jag kan ta ansvar för.

ED: du hann visst plocka bort en bit i ditt inlägg, så jag klipper lite här.:)

Idag råkade bara vara en sån dag, då jag inte orkar sitta och rätta mig själv efter känslor jag inte har. Åter till Japan nu.

Kommentar på youtube:
Om Per Gessle hade varit tjej hade texten varit "Jag går och diskar"
Anmäl
2011-03-12 22:01 #49 av: [KilledbySnape]

Glömde.

Om någon mangaka drabbats är det ju surt, visst, men jag har ju inga personliga relationer till dem. "Åh nej, hon har inte avslutat serien än!" behöver jag säga hur själviskt det låter på en skala? ♪

Kommentar på youtube:
Om Per Gessle hade varit tjej hade texten varit "Jag går och diskar"
Anmäl
2011-03-12 22:17 #50 av: [Tan-chan]

#48: Nä, fattar vad du menar med att det är spännande när någonting händer. Och det handlar inte om att ta ansvar. Det räcker ju att man hoppas att det slutar bra trots allt kaos. Mer än så behövs det inte, och man kan inte göra mer än så heller.

Ja, jag kände att det inte riktigt hörde hit och editerade det (När jag väl kom in på sidan, för den kickar ut mig då och då. Får error typ hela tiden när jag loggar in, och kan inte heller skicka mina meddelanden ibland. Kan inte kolla mailen här heller, och ser att jag har två som väntar på mig. ARGH!)

Nä, rätta sig ska man inte göra. Men det låter ju hemskt för oss som har bekanta där när någon kommer och skriver att det är häftigt det som har hänt. Jag höll på att överreagera först, men kom till sinnes och fattade att det var mina personliga känslor som spelade över. Så lugnade mig, för jag fattar att du inte menar något illa direkt.

#49: Nä, precis. Frågade det just för att jag undrade om du känner medlidande till dem. xD

Anmäl
2011-03-12 22:22 #51 av: somace

Ush, jag tycker verkligen det här är jättehemskt...har följt allt som hänt sen jag fick reda på det här i fredags på förmiddagen och kan inte släppa det. Har typ inte kunnat koncentrera mig på annat och mitt tentaplugg har gått jättedåligt för jag vill hela tiden veta exakt vad som händer. Har en vän just i Sendai som jag försöker få kontakt med men får inget svar, så det är lite oroväckande.

Min kille tycker jag är orättvis som reagerar så starkt, han menar att det finns bra mycket värre katastrofer som inträffat men att jag inte verkade bry mig lika mycket om dessa. Det enda jag kan säga är väl att ja, det är orättvist men det är naturligt att man känner mer för något som ligger en varmt om hjärtat. Jag tycker alltid det är hemskt när oskyldiga drabbas i krig och naturkatastrofer eftersom de alltid är så chanslösa men just när det händer ett land man har lite särskilda känslor för så blir det liksom extra stort. Det är väl inte så konstigt? Man är ju bara människa...

Sen tycker jag där något kusligt med att se världends tredje rikaste land i lite apokalyptiska sammanhang...

Anmäl
2011-03-12 22:27 #52 av: [Tan-chan]

#51: Det kanske kändes jobbigt för dig för att Japan har bidragit med så mycket awesome till ditt liv, både kulturväg och anime och sådant? Man tycker ju om vissa saker, och bryr sig inte om andra. Självklart känns det ju lite extra då.

Men är Japan verkligen världens rikaste land? Har hört att de har haft enorma ekonomiska problem det sista. Får kolla upp lite info om det, för jag känner mig helt fel ute.

Anmäl
2011-03-12 22:31 #53 av: [KilledbySnape]

#52, tredje rikaste, skrev hon ju. ;P

Kommentar på youtube:
Om Per Gessle hade varit tjej hade texten varit "Jag går och diskar"
Anmäl
2011-03-12 22:34 #54 av: Liss

Satt och följde live sändningar och pratade med folk jag känner där. Men var tvungen att ta en paus för ett tag sedan från allt det här. Tar man på sig för mycket av det, så blir det bara en börda för en själv.
Man får hålla sig stark och optimistisk och hoppas på det bästa, helt enkelt.

Jag kan förstå facinationen av naturkatastrofer, men jag kan inte förstå att man tycker det är rent av coolt.
Vissa saker ligger närmare ens hjärta, helt klart. Och vissa saker bryr man sig lite mindre om. Men jag tycker det är lika hemskt för det.

Anmäl
2011-03-12 22:37 #55 av: [Tan-chan]

#53: Jag skrev fel. LOL! Skulle skriva tredje rikaste, men blev så frustrerad när iFokus inte ville skicka mitt första inlägg. Så blev tvungen att skriva om allt. Satt som en psykopatisk tjur av irritation. xD

#54: Ja, man behöver ju inte ta åt sig det personlig heller. Räcker ju att man bara hoppas för det bästa.

Anmäl
2011-03-12 23:37 #56 av: Nordqvist

Jag var tvungen att gå ut och tänka på annat... När man hör meningen: "I want to escape reality.." kan man inte hålla tårarna inne längre.. Så jag gick iväg och handlade och kollade på melodifestivalen med en kompis och Tindras pappa istället.... Snart vaknar de där i Japan och jag hoppas på fler uppdateringar och att mina vänner kan få VATTEN och mat! Slippa dricka te och öl för att överleva... :(

Anmäl
2011-03-12 23:39 #57 av: [Tan-chan]

#56: Usch så hemskt!! Jag har hört samma från min gemensamma kompis till en av vännerna. Ingen mat och vatten. (T_T)

Anmäl
2011-03-12 23:51 #58 av: Nordqvist

Det var folk från Osaka och Kyoto tror jag på väg med bilarna fullastade med vatten och mat till de drabbade städerna i närheten, så långt vägarna  håller och räcker... Men de lär inte komma fram till Tokyo därifrån.

Anmäl
2011-03-12 23:53 #59 av: Nordqvist

Måste dessutom säga att jag starkt gillar USAs president Obamas agerande att direkt införa militär hjälp från USA medan de andra länderna irrar runt som virriga hönor; "vad ska vi göra? vad ska vi göra?" istället för att agera! FRAMFÖRHÅLLNING!!

Anmäl
2011-03-13 00:05 #60 av: [Tan-chan]

#58: Låter helt awesome att folk är så hjälpsamma!

#59: Ja, jag gillar också hans beslut riktigt så enormt. Stora applåder ska han ha. Han verkade inte tveka att skicka styrkor. Typ ba: "Nä, nu har jag hört om det. Det är hemskt! Skicka ner folk fort som tusan!" xD

Anmäl
2011-03-13 00:47 #61 av: Nordqvist

#60 Ja det finns folk som gör att man inte helt tappar hoppet om mänskligheten! Små ljusglimtar i tillvaron! Vi vill ha fler som Obama! 2 tim efter att han sa att han skulle skicka styrkorna var de iväg!! Ingen tvekan om saken!

Anmäl
2011-03-13 01:55 #62 av: Fnuha

PRAY for Japan <3

Anmäl
2011-03-13 02:04 #63 av: Fnuha

"I kväll kom rapporter om att en tredje reaktor drabbats av nedkylningsproblem.

Kylfunktionen vid en reaktor vid Fukushima 1 är utslagen.

Nu ökar risken för en explosion, rapporterar AFP.

Hittills har 200 000 personer evakuerats från området runt kärnkraftverken."

taget från aftonbladet.

:(

Anmäl
2011-03-13 10:00 #64 av: [Tan-chan]

#63: Usch så hemskt! Vart kommer detta att sluta?

Anmäl
2011-03-13 10:30 #65 av: Nordqvist

Nu är tysk och fransk militär i landet och hjälper till!

Anmäl
2011-03-13 11:54 #66 av: Fnuha

mer från aftonbladet:
"På en presskonferens tidigt i morse svensk tid sa den japanska regeringens talesman Yukio Edano att en härdsmälta kan ha inträffat i de två värst utsatta reaktorerna, nummer 1 och 3, i kärnkraftverket Fukushima 1 och att det finns stor risk för en ny explosion. "


"För alla som inte vet det, kan du förklara vad en härdsmälta är?

– I enkelhet kan man säga att bränslet i en kärnkraftreaktor är uran som normalt ska vara i fast form. En härdsmälta innebär att uranet överhettas och smälter och då frigörs en mängd radioaktiva ämnen som riskerar att komma ut i omgivningen. Kommer det ut så kan det alltså ge strålning som är skadlig för människa och miljö."


"Japans strålsäkerhetskommission har graderat händelsen som en fyra på en skala mellan noll och sju. Händelsen på Three Mile Island i USA 1979 rankades som en femma. Tjernobylkatastrofen en sjua.

– Fyra är vad den är klassad som i dagsläget, men skulle det bli större utsläpp kommer siffran att uppgraderas."

Rynkar på näsan

Anmäl
2011-03-13 12:05 #67 av: [Tan-chan]

#65: Bra det! Tror Sverige också ha skickat folk.

#66: Man får hoppas att de får kontroll över situation med reaktorerna. Skrämmande är det ju!

Anmäl
2011-03-13 12:13 #68 av: dreamstone

#42 Jag antar att jag tänkte mig något som en affär gjorde när Haiti blev drabbat av naturkatastrof. De sålde t- shirtar och pins som vinsten gick till Haiti. Smart grej anser jag, när man vet att många människor vägrar att hjälpa andra utan att få något för det. Lite i våran natur antar jag?

Skulle vilja göra något liknande, men en 16- åring kan inte göra mycket själv....

Anmäl
2011-03-13 12:19 #69 av: Fnuha

#67 ja de e riktigt skrämmande. Rynkar på näsan

Anmäl
2011-03-13 12:31 #70 av: Nordqvist

#66 ja jag hörde på nyheterna, hemskt.. jag hoppas att de hinner få ordning på allt så det inte blir någon ordentlig härdsmälta....

#67 Jag hoppas det! Sverige är dåliga på att göra saker ibland...

Anmäl
2011-03-13 13:47 #71 av: Nordqvist

Nu håller de på att dela upp elförsörjningen i de drabbade städerna vad jag förstått. De får typ ett schema då deras el kommer vara av och på, för att spara på elen. Jag kan ha misstolkat det men det var så jag förstod det!
Ken är lite stressad över situatuionen så jag vågade inte be om en närmare förklaring...

Anmäl
2011-03-13 14:42 #72 av: Fnuha

herregud de blir bara värre och värre, nu har även en vulkan i japan väckts. 

aftonbladet: "Myndigheterna har utlyst en vulkanvarning, klassad som en trea på en femgradig skala."

Anmäl
2011-03-13 14:50 #73 av: [Tan-chan]

#68: Ja, men då måste man också ha en butik för att kunna göra det. Det har vi inte tyvärr. Och om vi ska köpa in saker för våra egna pengar och sälja det, så kan vi lika gärna skicka våra egna pengar. Det blir nog +/- i vilket fall som helst.

#72: Jösses! När ska allt detta sluta?! Helt sinnessjukt vad de håller på. Fast med tanke på att Japan ligger på ett sådant område så är jag inte förvånad över att en vulkan har väckts i samband med skalven...

Anmäl
2011-03-13 15:01 #74 av: Nordqvist

Alla japaner är mycket välkomna till Sverige! Enligt mig iaf! :D Så kan katastrofen övergå och sen kan de komma tillbaka och bygga upp sitt awesome land igen!

Anmäl
2011-03-13 15:08 #75 av: Nordqvist

Vart finns vulkanen?

Anmäl
2011-03-13 15:22 #76 av: [linnzy]

nej stackars människor inte en vulkan också!!!

Anmäl
2011-03-13 15:52 #77 av: Nordqvist

En jordbävning, en tsunami, 2 kärnkraftverk med härdsmälta och en vulkan... Är det inte nog nu?

Anmäl
2011-03-13 15:55 #78 av: Nordqvist

Nytt! En man hittat flytande flera km utanför kusten på taket av sitt eget hus efter att ha blivit bortspolad av tsunamin! Vid liv! Snacka om att ha tur?

Anmäl
2011-03-13 16:03 #79 av: Liss

#78 Ja, det är nog tur man får hålla sig till i såna situationer. Finns inte mycket annat att förlita sig till.

Anmäl
2011-03-13 16:15 #80 av: Fnuha

nu är de enligt aftonbladet stort larm vid ännu ett kärnkraftvärk. Förvånad

Anmäl
2011-03-13 16:26 #81 av: [Tan-chan]

#80: Ja, jag såg det! (O_o)

Och tur det där med gubben som överlevde. Härlig nyhet!

Anmäl
2011-03-13 17:45 #82 av: Nordqvist

"Uppdatering"

1627:
A British search-and-rescue team has arrived in Japan to help find survivors. Peter Crook of the International Search and Rescue Centre told the BBC that the aftermath of a tsunami presented a different challenge to that an earthquake. "Anything that has already been underwater is not going to be survivable, so we will be looking really for the structures on the edge of that damage," he said. "That's a significant difference for us. The tsunami damage is massively widespread as well, so covering those wide areas is also going to be a challenge."

1609:
The 1,100MW Tokai plant, about 120km (75 miles) north of Tokyo, was automatically shut down after Friday's earthquake.

1606:
A pump within the cooling system of one of the reactors at the Tokai nuclear power plant has stopped working, according to the Kyodo news agency. The plant is located in the Naka district of the central prefecture of Ibaraki, and is operated by the Japan Atomic Power Company.

1600:
At the same time, Malcolm Crick, the secretary of the UN Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation, has told the Reuters news agency: "This is not a serious public health issue at the moment. It won't be anything like Chernobyl. There the reactor was operating at full power when it exploded and it had no containment."

1558:
He (Masashi Goto) described the worst-case scenario: "It is difficult to say, but that would be a core meltdown. If the rods fall and mix with water, the result would be an explosion of solid material like a volcano spreading radioactive material. Steam or a hydrogen explosion caused by the mix would spread radioactive waste more than 50km. Also, this would be multiplied. There are many reactors in the area so there would be many Chernobyls."

OBS, inte svensk tid! Källa BBC News - Live.

Om någon inte förstår föreslår jag Google översätt eller fråga!

  Anmäl
  2011-03-13 17:47 #83 av: [Tan-chan]

  #82: Det hade nog räckt om du hade länkat till sidan där detta står. Blir så långt att bläddra genom här.

  Anmäl
  2011-03-13 20:58 #84 av: [Ai-chan]

  Tänkte att jag skulle länka lite till sidor på ANN där det står lite om allt möjligt...

  Här är liten lista på folk inom anime, manga, spel industri som lever: http://www.animenewsnetwork.com/news/2011-03-11/anime/manga/game-industry-members-check-in-after-quake

  Här är lista på anime, manga, spel osv som har avbrytits/ändrats: http://www.animenewsnetwork.com/news/2011-03-11/anime/manga/game-events-cancelled-after-march-11-quake  

  Anmäl
  2011-03-13 21:05 #85 av: [Tan-chan]

  #84: Alla mina favo-seiyuu är okej i alla fall. Låt oss hoppas att alla andra också är det. (^_^)

  Anmäl
  2011-03-13 21:05 #86 av: [Ai-chan]

  Lista på ställen där man kan donera pengar: http://www.animenewsnetwork.com/interest/2011-03-11/relief-funds-for-march-11-earthquake/tsunami-in-japan 

  Anmäl
  2011-03-13 21:05 #87 av: [Ai-chan]

  Lista på ställen där man kan donera pengar: http://www.animenewsnetwork.com/interest/2011-03-11/relief-funds-for-march-11-earthquake/tsunami-in-japan 

  Anmäl
  2011-03-13 21:10 #88 av: [Tan-chan]

  #86: Haha! Jag höll precis på att länka också. xD

  Hittade det här med några länkar lite överallt, till donation och annat:

  http://www.deviantart.com/#/d3befi5

  Edit: Vill ni vara säkra på att pengarna går till Japan? Skicka pengarna då till Frälsningsarmén och betala via internetbanken. Som meddelande skriver ni "Japan", och på så sätt riktas pengarna direkt till arbetet i Japan.

   

  Från Aftonbladet:

  Frälsningsarmén:

  Så kan du hjälpa japanska offer genom Frälsningsarmén:

  – Frälsningsarmén har en ständig insamling till katastrofer. Vi skickar pengar direkt när det händer en katastrof och kommer under måndagen bestämma vad som händer med den här fonden, hur stor summa vi kommer skicka, uppger informationschef Bert Åberg.

  Kan jag vara säker på att mina pengar går till Japan?

  Parallellt går det att skicka pengar genom att själv ge ett aktivt bidrag och då går det bidraget direkt Japan, lovar Bert Åberg.

  SMS:a HJÄLP till 72950 så skänker du 50:- till Frälsningsarméns katastrofarbete

  Det går också att skänka pengar direkt online via hemsidan www.fralsningsarmen.se. I raden "Jag vill att pengar går till" ska man välja "Katastrofhjälp". Du kan skänka 100-300 kronor eller valfritt belopp och betala via kontokort eller internetbanken.

  – När man gör det via internetbank kan man skriva Japan men när man gör det via hemsidan kan man inte skriva japan men just nu går det till Japan, lovar Bert Åberg.

  Gåva till katastroffonden: Görs med inbetalningskort eller egen internetbank till Postgiro: 90 04 80-5 eller bankgiro: 900-4805 Märk inbetalningen "Japan".

   

  Anmäl
  2011-03-13 21:16 #89 av: [Ai-chan]

  Jo, en hel del är safe för mina med! pust! Bara hoppas att dom inte avslutar med favo serierna. allafall en del utav ongoing serierna som man väntar på.

  Anmäl
  2011-03-13 21:27 #90 av: [Ai-chan]

  Mayumi Tanaka, Kappei Yamaguchi, Tomokazu Seki, och så många flera är inte med i listan. :(

  Anmäl
  2011-03-13 21:28 #91 av: [Tan-chan]

  Någon person har gjort en fanart med Hetalia, där länderna håller Japan i handen och stöttar honom. Riktigt fin tanke bakom det hela.

  Hold on, Japan!

  Anmäl
  2011-03-13 21:36 #92 av: [Tan-chan]

  #90: Jag är säker på att de alla mår bra. Bara att de inte kan meddela det på internet nu när de har brist på elektricitet där nu.

  Anmäl
  2011-03-13 21:53 #93 av: [Tan-chan]

  Nu när elektriciteten måste ransoneras ut har elföretagen gått ut med att man ska använda sig av Twitter för att meddela sina nära och kära att man mår bra. På så vis kan de som senare får elektricitet gå in på Twitter och söka upp sina nära och kära för att se om de mår bra.

  Detta för att spara elektricitet.

  Projektet heter lustigt nog "Operation Yashima", vilket kommer från animen Neon Genesis Evangelion. Tycker det är riktigt häftigt att de har döpt denna operation till någonting från en kultanime. Nog den största animen i Japan?

  Namnet i animen används där ungdomarna i Eva-enheterna lyckas döda aposteln som hotade att förgöra världen med ett stort gevär som tömde hela Japan på elektricitet.

  Riktigt häftigt måste jag säga!

  Här är informationen som jag hittade.

  På videon nedan ser ni lite ur scenen med Yashima-operationen från Rebuild of Evangelion - en riktigt mäktig scen. Det är från och med 03:46. Men vill ni se hela scenen med de militära förberedelserna så att pojken i sin Eva-enhet kan skjuta aposteln så kolla från 03:12.

  Edit: Eftersom videon inte går att lägga in på iFokus nu så får ni klicka in på videons sida på Youtube.

  Anmäl
  2011-03-14 09:14 #94 av: dreamstone

  Ja vet- det är just därför jag inte kan göra det själv!

   

  Men jag säger det bara: Skänk pengar till Läkare utan gränser!

  Anmäl
  2011-03-14 09:31 #95 av: Nordqvist

  Uppdatering

  Ännu en explotion i kärkraftverkar i Fukushima. 11 skadade!

   

  Här är en länk till vad folk twittrat under helgen om Japan och allt som händer där. Varning till emotionella människor, kan orsaka tårar.

  Anmäl
  2011-03-14 11:09 #96 av: Nordqvist

  Uppdatering igen

  Ännu en tsunamivarning utfärdad...

  När ska eländet ta slut!?

  Anmäl
  2011-03-14 11:14 #97 av: [Ai-chan]

  Jordens undergång känner jag allafall.

  Anmäl
  2011-03-14 11:28 #98 av: [Tan-chan]

  #96: Ja, jag läste det där. Riktigt uschigt! Fast de ligger oturligt nog på ett sådant ställe där sådana risker finns, och om det finns tillräckligt med spänningar i jordskorpan så måste de få lätta på det genom just jordbävningar. Som orsakar tsunamis... Som orsakar... Ja, ni fattar grejen.

  #97: Du kan vara lugn. Jorden kommer inte att gå under på flera miljoner år. Liv är extremt svårt att förrinta. Det spelar ingen roll om det är jordbävningar, vulkaner, tsunamis, orkaner... Det finns alltid tusentals arter som överlever detta.

  Du kanske syftar på människans undergång? För det kan jag hålla med om. Det ligger inte långt borta. Vi är så duktiga på att förgöra oss själva så.

  Anmäl
  2011-03-14 11:50 #99 av: [Ai-chan]

  Jorden, människor, något håller på att förintas allafall. Som tex dinosaurierna. Människans tid kanske är över?

  Sen så tycker jag att man ska lyssna lite på "naturens människor" (som dom i thailand, 2012, indianerna o allt vad det är) och kanske ta lite seriöst på varningar osv ut i fall att. När det väl sker så händer det och då är det försent. Även om det känns overkligt. Mycket skit sker ju redan nu med naturkatastrofer osv. Snart är det väll vårans tur. Även om det känns ofattbart så kan det ske. Men det har ju redan börjat på så många ställen med utrotning och förstörelse. Är katastrofer varje år nu tycker jag.

  Anmäl
  2011-03-14 12:14 #100 av: [Tan-chan]

  #99: Man måste också tänka vetenskapligt. Detta gör inte "naturens människor", utan de lyssnar till "andar" och gudar. Du ska få se att människan kommer att leva längre än du tror. Dock är vi dödsdömda. Det är alla arter. Istället utvecklas en ny art som tar över efter oss och blir den nya "på toppen av näringskedjan".

  Men ja, vår tid börjar komma till sitt slut. Men vi vet inte när det är slut. Det kan dröja hundratals år till innan vi dör ut. Yellowstone är ju dock en duktik förrintare av liv om den skulle få utbrott - vilken den kommer att få. Då dör säkert 90% om inte mer av jordens människor.

  Arter har förintats i miljarder år, och andra arter har tagit över efter dem. Man måste tänka lite utanför lådan. Bakterier är omöjliga att förrinta till exempel. De kan leva till och med i aktiva vulkaners kratrar där det är flera hundra (tusen?) grader varmt.


  Det har alltid sett ut såhär på jorden, och tyvärr har jordens klimat förändrats så pass att människan inte kan anpassa sig till 100%, och samtidigt sprids nya former av virus av de anledningar jag noterade längre upp.


  Detta är någonting som vi inte kan göra åt även om vi tar det seriöst. Det enda vi kan göra är att hjälpa varandra. Människan kommer att dö ut en vacker dag. Ingen art är evig på jorden. Vi kommer inte kunna rädda oss undan vår undergång även om vi är medvetna om det. (^_^)

  Och som jag noterade i det inlägget längre upp: Sådana här klimat har pulserat fram och tillbaka på jorden ända sedan jorden blev till. Ibland har det varit lugnt, och ibland har det varit rent ut sagt ett Helvete på jorden. Vi är någonstans i början från att det är lugnt till att bli ett Helvete. Vi har inte ens kommit halvvägs än. Först ska halva jorden översvämmas totalt och den resterande landmassan kommer härjas av enorma orkaner som vi aldrig sett förut - och sedan kan vi börja tala om vår riktiga undergång.

  Dessa katastrofer är småbullar jämfört med hur det kan se ut. Det kan se 10 ggr värre ut än det vi ser nu - och så kommer det att bli. Detta är normalt. Och jorden kommer inte gå under bara för det. Det kommer finnas liv som överlever oss för att de har bättre förhållanden och chanser än vi.

  Tänkte bara säga detta så du förstår lite hur vetenskapen ser på det. Jag tror på vetenskapen dock, inte på "naturmänniskor". Jag är en icke-romantiker på hög grad. xD Dock får ju alla tycka vad de vill, men tycker det är onödigt att gå omkring att vara rädd för en undergång som lika väl kan vara rapakalja (som det är i mina öron). Ingen människa kan spå in i framtiden. Vi kan bara dra slutsatser i form av hypoteser och teorier, men inte mer än så. Fast det är klart, vill man ha spänning i livet så kan man ju tänka på att det är undergång på väg när det blir 2012. xD

  Fy tusan vilken icke-romantiker jag är. LOL!

  Anmäl
  2011-03-14 12:35 #101 av: [Ai-chan]

  Som jag skrev tidigare så behöver det inte bli just 2012.

  Tyvärr så tror jag mer på "natur människor" än vetenskap. Och jag är ingen romantiker för det. Och inte heller är jag rädd för det eller söker mera spänning. Snacka om att se ned. Men självklart är man nervös när det händer så mycket nu. Är ju normalt det? 

  jag vet mycket väl utav det mesta du har skrivit, att det kan se mycket värre ut och att det kommer att bli värre, jag är inte korkad.
  Och jag sa inte allt liv. Jag sa jorden och människor. Jag nämnde inget om bakterier osv. Som jag vet mycket väl kan leva på.

  Självklart kan människor leva på länge till lika mycket som man dö ut när som helst.

  Självklart kan vi inte rädda oss undan om det skulle bli undergång. Men man kan allafall försöka att göra något.

  Just detta jag menar att du ser ned på en och dumföklarar en jämt som det känns som att du provocerar.

   

  Jag går ur detta forum. tjao

  Anmäl
  2011-03-14 12:35 #102 av: [Ai-chan]

  ta bort mig som mod med.

  Anmäl
  2011-03-14 12:49 #103 av: CHoPSTix

  update?

  jag har inte läst hela forumet men tydligen så har hela landet flyttat sig hela 2 meter! Jag vet inte vem som sade det först men pappa sa' det till mig i alla fall.

  Anmäl
  2011-03-14 12:54 #104 av: Nordqvist

  #100 jag håller med till en viss del! Jordbävningar och tsunamis har härjat sedan jordens födelse. jag menar, det är bara att kolla på hur kontinentplattorna har färdats genom alla miljoner år. och de kommer alltid att fortsätta att röra på sig.

  Och människan är tyvärr som en kackerlacka.. Svåra att ta död på.... Att man bor just där det är som värst är ett val man har gjort själv.

  Skulle jag flytta till Japan tex så kan jag ju inte blir chockad av att det är jordbävningar där, det vet man ju! Eller man bör veta innan man flyttar dit!

  #101 Jag tycker inte att hon har dumförklarat någon. Alla har ju olika åsikter och har rätt att uttrycka sina åsikter, precis lika mycket som du har rätt att uttrycka dina. Jag tycker inte att du ska gå ur JiF för det. Stå upp för vad du tror på!
  Jag vet att det är lätt att ta åt sig av andras åsikter och känna sig påhoppad, men det är så i en diskussion med olika tankar, funderingar och åsikter. Jag håller inte med någon av er till 100%, jag går både på fysiska fakta och astrologisk fakta + vilja och erfarenhet....

   

  Jag tycker absolut att du ska vara kvar i forumet och kanske att Tan-chan tänker lite på vad hon skriver om du tar åt dig av det hon skriver....

   

  Jag tror delvis på det Maya indianerna sagt om 2012.. jag tror det kommer hända någon runt då, ungefär liknande det som är på gång nu! men att det har med gudakrafter osv att göra tror jag inte! Däremot kunde de nog, som vi gör idag med avancerad utrustning, läsa och räkna på hur kontinentplattorna flyttar sig och på ett ungefär kunna räkna ut vad som kommer att hända och när. jag tror inte att världen går under, men att den "reebootar"... Att man måste börja om på nytt så att jorden hinner återhämta sig lite innan vi förstör den på nytt....

  Det har ju sagts att japan en dag kommer att hamna under vatten eftersom kontinentplattan "japan" ligger under en annan och pressas ner år efter år....

  Anmäl
  2011-03-14 13:14 #105 av: [Tan-chan]

  #101: Varför vill du gå ur? (O_o) Tog du det personlig som jag pratade om? Det var inget personligt mot dig - och jag har aldrig kallat dig korkad eller behandlat dig som det. Lugna ner dig lite. Jag provocerar inte heller. Eller så är det inte min mening i alla fall. Som sagt, ta det inte personligt för jösses namn! (O_o)

  #104: Ja, har hört en ny teori om dessa plattor också, men vet inte om man ska tro på det. Riktigt svårt att förklara, men vissa forskare har börjat misstänka att jorden expanderar.

  Det är svårt att tänka på vad jag skriver om hon inte pratar med mig om det. Men hon kan väl inte göra det antar jag... Om jag vet vad hon stör sig på så vore det enklare för mig... För jag fattar ärligt talat ingenting alls vad jag har gjort för fel mer än att framfört vetenskaplig fakta så att hon kanske kan lugna ner sig lite om hon är nervös för en undergång - för det har jag fått för mig att hon är. Tänkte det mer som en slags hjälp, men istället fick man skit kastat i ansiktet... (O_o) Okej om jag gjorde det på fel sätt, men jag vet ju inte vad hon reagerar på och inte kan jag veta det heller när hon inte pratar med mig...

  Så Ai-chan: Om du tar illa vid dig av något jag skriver - Det är INTE personligt mot dig om du tror det! Om du upplever någonting obehagligt eller så så får du ju föra en öppen diskussion med mig om det på msn eller så. Senast sade du att det inte fanns några problem när jag drog detta upp med dig, men uppenbarligen finns det det.

  Men ja, en reboot hade varit behövligt. Även om det är hemskt att tänka så, men om man tänker på hur mycket vi skadar jorden så kanske det egentligen är för det bästa ju tidigare det sker? Men tycker att man ska hjälpa varandra ändå, för vi vill trots allt leva och har rätten till det. Det är bara synd att vi lever på fel sätt...

  Anmäl
  2011-03-14 13:17 #106 av: Fnuha

  Bränslestavarna är nu helt exponerade i reaktor två. Om en härdsmälta sker ökar risken för att reaktorhöljet skadas, med en möjlig läcka till följd. 

  Frigyes Reisch är en av Sveriges ledande experter på kärnkraftssäkerhet.

  Nu säger han – i en exklusiv intervju med Aftonbladet – att olyckan i Fukushima är lika allvarlig som Tjernobyl. Utsläppet av radioaktivitet handlar med all sannolikhet om dödliga doser.

  Att japanska myndigheter klassar läget som en fyra på den sjugradiga Ines-skalan avfärdar han som mörkläggning:

  – Det säger de på grund av ekonomiska intressen. Det här är en sjua. Under mina år på SKI skulle jag inte ha pratat lika fritt, men nu är jag pensionär och kan säga som det är.

   

  Anmäl
  2011-03-14 13:25 #107 av: [Tan-chan]

  #106: Låt oss hoppas att det han säger inte stämmer. Tror det är riktigt svårt att säga sådär på raka arm när man själv inte har sett all information som finns. Om han är pensionerad betyder det ju att han inte får tillgång till den information som han skulle få tillgång till om han fortfarande arbetade. Liksom den där "classified"-informationen som bara aktiva experter får tillgång till.

  Jag utgår från att han endast uttalar sig om det han har hört och läst i tidingarna, och den informationen som släpps ut allmänt. Aftonbladet och dess källor ska man vara kritiska till. Det har de gjort sig förtjänta av.

  Dock kan jag hålla med om misstankarna om mörkläggning. Det skulle inte förvåna mig alls.

  Anmäl
  2011-03-14 18:15 #108 av: Fnuha

  #107 ne jag håller med dig! eftersom han inte har all information så stämmer de kanske inte, samtidigt så har han jobbat med de där och kan nog avgöra om de e full katastrof eller inte. 
  men vi får hoppas att de inte är så illa som han säger.
  ser iaf illa ut med härdsmälta i 3 reaktorer. Obestämd

  Anmäl
  2011-03-14 18:28 #109 av: [Tan-chan]

  #108: Ja, man får hålla tummarna. Fattas bara att alla reaktorer ska ge med sig och sedan är halva Japan kontaminerat med farlig radioaktivitet...

  Donerade lite till Frälsningsarmén nyss och donationen var märkt "Japan". Hade inte mycket att ge eftersom det har varit lite knapert nu, men ska donera mer när jag får tillfälle. Kändes så lamt med 50 kr. (T_T)

  Anmäl
  2011-03-14 18:48 #110 av: Fnuha

  #109 precis, uss hemska tanke, tyvärr så är de kanske inte så omöjligt som man kan tro. 
  50 kr är bättre än ingenting!  Glad

  Anmäl
  2011-03-14 18:51 #111 av: [Tan-chan]

  #110: Nej, precis. Och ja, 50 kr är bättre än ingenting alls. Och jag tror att det är många som också skickar småpengar, så de får nog in rätt så mycket pengar i slutändan - och förhoppningsvis. (^_^)

  Anmäl
  2011-03-14 23:52 #112 av: Nordqvist

  Kan vi inte samla ihop massa bogserbåtar och massa jordfräsar och grävmaskiner oh gräva bort den dåliga/skadade/kärkraftsdelen och sen bogsera resten av japan bort därifrån!?

  Anmäl
  2011-03-15 00:38 #113 av: Nordqvist

  Nu är det snart kört... Ännu en explosion i kärnreaktorn och "the suppression pool", vad det nu heter på svenska det är den där vattnet pumpas in i tror jag, har exploderat....

  More details on the reported blast at Fukushima's reactor 2. The explosion is feared to have damaged the reactor's pressure-suppression system, Kyodo says. It adds that "radiation tops legal limit" after the explosion.

  Bäst är att läsa här, men det uppdateras snabbt och försvinner efter 00.00 (Vilket är snart)

  Anmäl
  2011-03-15 01:19 #114 av: [Tan-chan]

  #112: Ja, jag har ju styrningscertifikat och maskinkunskaper så det är väl bara samla på sig en flotta och sedan köra på - om vi nu kunde få tag i en flotta.

  Någon som har 50 biljoner undanstoppat på kontot?

  #113: Nej, åh fy f*n! Detta är ju hemskt! Det måste för tusan sluta snart! Fy så hjälplös man känner sig.

  Anmäl
  2011-03-15 08:20 #115 av: Nordqvist

  #113 ja verkligen, igår natt satt jag med tårarna rinnande när de visade amatörfilmer på tsunamin och man hörde hur de skrek i panik och sorg, en gubbe berättade att han höll i sig för glatta livet när han såg ett barn spolas iväg och han kunde inget göra....
  Och så hör man om alla explosioner i kärnreaktorerna och hur de försöker mörka hur illa det egentligen är... De hade tydligen hittat små små mängder av strålning i Tokyo nu.... Ofarligt än sålänge, men ändå....

  Anmäl
  2011-03-15 11:08 #116 av: [Tan-chan]

  #115: Uscha så hemskt! Jag hoppas verkligen att det ordnar sig för dem, men med radioaktivitet så är det svårt att bara låtsas som ingenting har hänt när man väl börjar ordna upp samhället. Och speciellt om en så enorm stad som Tokyo drabbas... Jag tror ärligt talat inte att Japan kommer att bli som det var förut. Det kommer ske drastiska ändringar.

  Anmäl
  2011-03-15 13:20 #117 av: [Tan-chan]

  Uppdatering

  Läget i Fukushima har förvärrats till nivå 6 av 7.

  Anmäl
  2011-03-15 14:12 #118 av: [Tan-chan]

  \(^0^)/

  Honk for Japan

  Anmäl
  2011-03-15 15:24 #119 av: Nordqvist

  Jag sitter och pratar med min vän i Tokyo och medan vi skrev kom ett efterskalv med skala 6... Han har duschat av sig och tvättat kläder som kan vara radioaktivt kontaminerade och har fortfarande inte fått äta och dricka ordentligt och han måste gå till kontoret annars får han SPARKEN!!!

  Hans vänner på olika ambasader säger att alla bör evakuera från Japan...

  Jag sitter och gråter och vet inte vad jag ska göra.... han hade gärna fått bo hos mig, men jag har nog tyvärr inte råd att försörja två st.. och sen har jag ju faktiskt fler än en vän i Japan och alla kan jag ju inte ta hand om! Men de andra har familjer oxå och Kure är sjuk och nästan blind och kan inte ta sig så långt... Om han ens vill ta sig någonstans....

  Jag hoppas verkligen att allt går tillbaka till det närmsta normala som möjligt snart så de kan börja bygga upp landet igen och bli det awesome landet de en gång var med de mest awesome människor som någonsin existerat!

  Anmäl
  2011-03-15 15:44 #120 av: Fnuha

  #119 åh fy Gråter kram till dig och hoppas verkligen de löser sig för dina vänner där! 

  en vän till mig kommer  åka ifrån tokyo så fort som möjligt nu. hon har iaf någonstans att ta vägen, men om alla andra i tokyo ska fly? vart ska de ta vägen?! de handlar lixom om mer än 40 miljoner människor! å de e bara tokyo lixom..

  Anmäl
  2011-03-15 17:03 #121 av: Azmaria

  Det blir ju bara värre och värre dethär T_T

  kämpa på Japan samt människorna!

  Anmäl
  2011-03-15 17:13 #122 av: [Tan-chan]

  #119: Uscha! Jag förstår hur du känner. Vad jag har hört så mår mina bekanta bra, men matbristen är fortfarande ett problem.

  Om radioaktivt ämne har läckt ut och kontaminerat marken så lär det vara avspärrat där i flera decennier, så som i Tjernobyl, och det kommer att förändra lite. Men jag tor på att Japan är starkt och klarar sig igenom detta utan problem när läget med alla katastrofer och olyckor har lugnat ner sig och de kan börja ta tag i allting utan att oroa sig för nya skalv och annat.

  #120: Men det är ju inte hela Tokyo det handlar om väl? Det är väl fortfarande okej att vistas i alla andra delar av Tokyo som inte har blivit påverkat om detta. Det var väl bara en radie på 20 km som skulle evakueras från reaktorområdet?

  Anmäl
  2011-03-15 17:13 #123 av: [Tan-chan]

  Oj, blev dubbelpost!

  Anmäl
  2011-03-15 17:20 #124 av: [Tan-chan]

  Uppdatering!

   

  Skalvet i Japan ska ha fått jorden att rotera fortare, och därmed har dagarna blivit kortare. Det handlar om 1,8 microsekunder. Dock förtkortade jordskalvet utanför Sumatra 2004 dagarna med 6,8 microsekunder.

  Anmäl
  2011-03-15 19:52 #125 av: Liss

  Dem råder folk att inte åka till Tokyo mera. Artikeln där. Så alltså sprider det sig även till Tokyo.
  Idag var det en jordbävning på 6.0 i Shizouka, vilket är på andra sidan Tokyo.

  Anmäl
  2011-03-15 20:19 #126 av: [Tan-chan]

  #125: Så det har börjat sprida sig till större delar av Tokyo? Den informationen jag hittade var att det gällde bara för 20-30 km radie från kärnkraftverken.

  Tror det är också vist att avråda att åka nu på grund av att det är ju ett katastrofdrabbat område, samt att turism är det sista Japan bryr sig om just nu i denna krissituation. Tror det är en belastning nu när det är matbrist och elektricitetbrist.

  Anmäl
  2011-03-15 20:38 #127 av: Nordqvist

  #125 Den där jordbävningen kändes ända bort till Kobe tydligen! 2.0 där! Förvånad Och jag har en kompis i Nagoya, så jag hoppas han är OK!

  Anmäl
  2011-03-15 22:24 #128 av: Fnuha

  #122 ne jag menade inte att alla ska fly nu, men OM de skulle behövas, vart ska alla ta vägen? 
  de pratas ju om eventuella nya skalv, var ett idag på 6.0 och de trodde de var ett förskalv, och om de nu skulle va fallet så skulle tokyo drabbas av de.

  Anmäl
  2011-03-15 22:45 #129 av: [Tan-chan]

  #128: Antar att de ska fly västerut? De måste nog sätta upp sådana flyktingläger eller vad det heter på säkrare ställen. Nu är ju den östra delen av landet väldigt katastrofdrabbat, så det vore nog smartast att fly västerut?

  Om Tokyo drabbas av det så kommer det innebära enorma problem för landet... Hoppas verkligen ingenting sådant händer.

  Läste också att de censurerar anime i TV nu. De tar bort allt som har med tsunamis, jordskalv och annat att göra.

  Anmäl
  2011-03-15 23:45 #130 av: Nordqvist

  USA lär ju ta hand om en del, likaså Korea, Kina (fast de eg inte vill!!) och andra närliggande länder! Sverige kanske tar in några oxå och fler länderi Europa ställer nog upp. Så det är nog ingen fara så, om de skulle behöva evakuera hela Japan, vilket jag hoppas att de slipper, men i den här takten så lär det ju behövas snart...

  Jag har iaf bestämt att om det behövs så anmäler jag mig som volontär! Dottern får bo hos sin pappa/mormor/farfar under tiden för jag pallar inte att bara sitta och titta på! Jag ångrar än idag att jag inte gjorde mer 2004... Nu vill jag inte ångra något!

  Anmäl
  2011-03-16 00:24 #131 av: Nordqvist

  det verkar gå framåt i reaktorerna! reaktor 4 är under kontroll! bara 5 reaktorer kvar! ;)

  Anmäl
  2011-03-16 05:44 #132 av: Fnuha

  I morse evakuerades de 50 sista arbetarna som skulle rädda Fukushima. :( nu verkar de tyvärr helt kört Förvånad

  Anmäl
  2011-03-16 09:31 #133 av: Nordqvist

  #132 Fast de kom väl tillbaka/nya? Sa de på nyheterna nyss iaf! Efter att nivåerna sjunkit igen... Jag tycker de är awesome som kämpar på utan att ge upp! GANBATTE KUDASAI!!!!

  Anmäl
  2011-03-16 09:40 #134 av: Nordqvist

  Jag rekommenderar fortfarande BBC News online sida där det uppdateras minutvis och videos och live nyheter sänds dygnet runt!

  Anmäl
  2011-03-16 10:03 #135 av: [Tan-chan]

  #133: Ja, riktigt awesome och tjockhudade personer är det som kämpar med reaktorerna!

  Anmäl
  2011-03-16 18:11 #136 av: Fnuha

  #133 jo läste nu att de är 180 personer där å jobbar nu, å de e verkligen hjältar!

  Anmäl
  2011-03-16 21:28 #137 av: Nordqvist

  Jag hoppas att de hyllas på något sätt, oavsett om de klarar situationen eller inte!! Det är de värda!

  Anmäl
  2011-03-16 21:44 #138 av: Liss

  Jag tycker hela Japan borde hyllas, för hur bra dem ändå sköter situationen. ♥

  Anmäl
  2011-03-16 21:52 #139 av: [Tan-chan]

  #138: Amen to that! ♥

  Anmäl
  2011-03-16 22:50 #140 av: Liss

  Min bekant åker nu till Vietnam i stället. Och om det är så, har hon ju ett hem här i Sverige med.
  Säger som Teri.. ifall folk behöver fly kommer jag försöka hjälpa. Även om jag har lite att ge.

  Anmäl
  2011-03-17 00:17 #141 av: Nordqvist

  Ken är på väg till jobbet! Ja han får ju sparken annars... -__- Jag frågade vad som var viktigast, livet eller jobbet... Båda, var hans svar!

  Fast jag förstår att de inte vill åka från sina hem, sitt land.... Jag skulle inte heller vilja åka. Dessutom får de inte alls samma information som vi får!! Deras info är mer inlindad i bomull....

  Anmäl
  2011-03-17 18:26 #142 av: emee

  Hemskt det som häntGråter

  Har hittat en del information om situaionen i Tokyo, pga. kärnkraftolyckan: http://www.mutantfrog.com/2011/03/15/radiation-safety-update/

  http://www.businessinsider.com/fukushima-worst-case-scenario-2011-3fety-update/

  Enligt dessa personer kommer detta inte att drabba Tokyo

  Jag är inte helt säker på vad som stämmer men media gör ofta chockerande nyheter för att få fler läsare/tittare

   

  Annat som jag hittat:

  Här berättar en norska som var i Tokyo Disneyland när jordbävningen inträffade

  Här är japanska rockartisters bloggar översatta till engelska, dom skriver mycket om katastrofen nu.

   

   

   

  Anmäl
  2011-03-17 18:57 #143 av: [Tan-chan]

  #142: Det som kan drabba hela Tokyo är att det regnar ner radioaktiva ämnen med lågtrycket som kommer i helgen. Annars är det ju problemet med vatten och mat som är jobbig, samt tillgång till toalett med mera.

  I alla fall vad jag har läst i dag. Vet inte om det stämmer? Någon som kan bekräfta?


  Ja, kan tänka mig att artisterna skriver. Många ska också ha välgörenhetskonserter och annat. Fantastiskt initiativ!

  Anmäl
  2011-03-17 20:21 #144 av: Liss

  #143 Jo, det stämmer med vattensituationen och såklart även elen.

  Det är många som skickar vatten och hjälper till på den vägen. Men det räcker inte..

  Det är som sagt väldigt många artister som försöker hjälpa på olika vis.
  Till exempel Deadmau5 :) Fin tanke av dem.

  deadmau5 Diamond mau5 to help Japan; In an effort to help with the relief in Japan, i will be donating / auctioning *the* diamonte mau5 head... and 100% of proceeds will go towards helping the people of Japan through this terrible time. more details on this soon! (just gotta setup all the logistics and stuff, but were all hustling on this)

   

  Anmäl
  2011-03-17 20:22 #145 av: Liss

  Det var prat om att det radioaktiva skulle komma mot Tokyo förut också. Då vinden låg åt det hållet. Men nu har vinden vänt igen..
  Det är de sista jag läste om den saken.

  Anmäl
  2011-03-17 20:36 #146 av: Fnuha

  läste detta på aftonbladet:

  Nyhetsbyrån AP rapporterar om att 14 äldre människor som evakuerats från ett sjukhus till en skola dött av förflyttningen, bristen på värme och mediciner.
  Tsunamin tog med sig många patienters journaler. De äldre kommer inte ihåg vilka mediciner de behöver eller hur mycket, vilket ytterligare försvårar läget. 
  Och som om det inte räcker med all otur har det börjat snöa i området och temperaturerna sjunker vilket ökar lidandet och ytterligare försvårar räddningsarbetet. Rynkar på näsan


  ja blir så himla himla ledsen :( 
  ja kommer hem från jobbet idag å har haft en riktig skitdag,
  men så kommer man hem å läser de här.
  ja blir arg på min egna bekvämlighet, ja blir arg på mig själv för att ja känner att de e jobbigt att ställa sig å fixa nåt att äta lixom, jag menar vi har ju i alla fall mat. ja önskar verkligen att ja kunde göra nåt för att dom som förlorat allt, familj, vänner och hem. 
  fy faan va bortskämda vi är.  Obestämd

  Anmäl
  2011-03-17 22:22 #147 av: emee

  Dom har visst börjat dela ut paket med mat i TokyoGlad

  Anmäl
  2011-03-18 21:32 #148 av: [Tan-chan]

  Uppdatering

  De har fått in el till reaktorerna nu! Håll tummarna att de får igång kylsystemet!

  Anmäl
  2011-03-19 14:36 #149 av: Onslow

  En vän till mig flyttar till Japan på tisdag tror jag det var. Visserligen inte till Tokyo eller Fukushima (Gunma tror jag staden hette?) men jag förstår inte varför hennes föräldrar inte kan skjuta upp det några veckor eller tills allt har lugnat sig... Så himla orolig!

  Anmäl
  2011-03-20 00:29 #150 av: [Tan-chan]

  #149: Uscha! Ja, det förstår jag verkligen att du är. Det hade jag också varit. Lite "oansvarigt" av föräldrarna, men din kompis kanske vill så gärna att de känner att de inte har något val?

  Anmäl
  2011-03-20 10:16 #151 av: AnnaMoonshadow

  får man verkligen fortfrande åka? trodde UD hade avrått å det grövsta för det :/

  Vea <3 
  [Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

  "Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

  Anmäl
  2011-03-20 10:32 #152 av: [poppen]

  Rykten har gått att Pokémons skapare dött, men tur nog är det bara falska rykten. Han skrev på sin facebook:

  "Vad är det här för nonsens om att jag skulle ha dött? Det är viktigare att, om ni kan, hjäla Japan"

  Vilket glädjer mig!^^

  Även Hello Kitty-designern Yuko Yamaguchi sägs ha omkommit, men är inte sant.

   

  Anmäl
  2011-03-20 11:19 #153 av: Onslow

  #150 Jag vet inte. Hon har ju släktingar där osv. Men iallafall, några veckor iallafall kunde de väl stanna... Hon säger bara att det kommer gå bra. Hoppas det av hela mitt hjärta.

  Anmäl
  2011-03-20 11:47 #154 av: [Tan-chan]

  #151: UD avråder, men de har inte förbjudit. Det är fortfarande fritt att åka till Japan om man vill. (^_^)

  #152: Härligt att höra! Jag blev lite misstänksam när jag hörde det där.

  #153: Hoppas på att din kompis ändå ändrar sig och väntar lite. Vore ju smartast i och med att det fortfarande dyker upp jordbävningar då och då där och allt annat hemskt som händer.

  Anmäl
  2011-03-21 12:25 #155 av: Nordqvist

  BBC har slutat med nyhetsflödet så jag får fråga mina vänner vad som händer. och tydligen kommer det grå rök från reaktor 3 i Fukishima och de har evakuerat!

  Sen såg jag även att Kure lagt ut den här videon och om det är sant som sägs så blir jag jävligt rädd!!O

  Anmäl
  2011-03-21 12:46 #156 av: [Tan-chan]

  #155: Tycker det låter som ren konspirationsteori a la foliehattar. UFO tror jag inte ett dugg på heller om man läser på om ljusets hastighet.

  Och även om HAARP kan skapa jordbävningar så tror jag faktiskt inte att den där jordbävningen var gjord av HAARP eller andra myndigheter. Det är bevisat att Japan och Thailand, samt andra asiatiska länder, ligger på ett område där plattorna möts och har mycket spänningar - och ibland är spänningarna större än andra. Det kommer ju jordbävningar konstant i olika delar av Asien. Varför skulle inte en av dessa jordbävningar plötsligt bli större än andra? Det är som en storm: Stormar förekommer hela tiden, och ibland är de svaga och ibland superstormar.

  Tror man ska ta den där videon med en nypa salt och läsa på om jordbävningar, HAARP och massa annat innan man ska hoppa till slutsater. Man kan vrida sanningen precis hur man vill i video, bild, text och tal - och allt som finns på nätet ska man se kritiskt på. Så säger min logik i alla fall. (^_^)

  Och förresten de där ljusfenomenen som såg ut som en konstig regnbåge... Det kan lika gärna vara ett ovanligt naturfenomen också som de bara påstår är skapat av människor för att förstärka trovärdigheten i sin konspirationsteori. xD

  Nu för att förtydliga det så att folk inte blir rabiata: Jag ser inte ner på någon, anser ingen vara korkad, och behandlar ingen som det heller! Jag endast ställer fram den fakta jag har lärt mig i skolan, via dokumentärer och vetenskapliga skrifter eftersom jag har ett litet intresse i vetenskap i överlag. Sedan är det upp till DIG att bilda din egna uppfattning, om du tycker att det låter trovärdigt eller inte så spelar det inte mig någon roll.

  Anmäl
  2011-03-21 15:32 #157 av: Nordqvist

  #156 Jag håller med, som jag skrivit i din blogg där, att jag inte tror att de använder HAARP för krigsföring.. ÄN! Men som sagt så är ju vissa människor maktgalna kackerlackor och om det skulle vara möjligt att orsaka en jordbävning med den där apparaten så är vi dödsdömda.

  Men samtidigt.. Vem skulle använda en sån apparat som kan ta kål på hela världen, då han man ju inget att härska över om allt och alla dör!! haha!

  Att det var jordbävningar strax efter att myndigheter i de länderna sagt nej till något är nog bara tillfälligheter, det ges förslag och nekas till förslag dagligen i alla länder.... Eller att de "orsakade" jordbävningen i japan för att dölja kriget i Libyen är ju oxå bullshit! Det är långt ifrån bortglömt, eftersom jag som tom inte visste vad Libyen var typ innan detta med Gadaffi/Kadaffi/Gahadaffi whatever he is kriget startade, kan mer om Libyen nu än om Sverige! xD

  Däremot tror jag på att den kan andvändas som de säger, för att hitta olja osv. Och att den kan ge ljussken på himlen. Men det behöver inte betyda att just DET ljusskenet i Kina där var pga den. Det är ju ganska mycket skit i luften där och smutsiga partricklar kan eniligt min superintelligenta NK lärare reflekteras av solljuset och bli rosa (Dvs solnedgång!?) och de där "molnen" var färgade i regnbågens färger... Moln = vatten. Vatten + ljus = regnbåge! Och att den kan skada atmosfären! Och en skadad atmosfär gör inte vår jord gladare och orsakar faktiskt fler orkaner osv....

  Men kommer de på ett sätt att göra som det påstås i videon (Om det inte är sant det som de säger, jag håller mig neutral tror jag! haha!) så är det bara att be och hoppas att vi hinner dö på naturlig väg innan de sätter igång sina maktgalna hjärnor och "happy trigger fingers"....

  Anmäl
  2011-03-21 15:56 #158 av: [Tan-chan]

  #157: Ja, jag tror att HAARP kan detta med frekvenser och sådant, men att en frekvens ska flytta en hel enorm platta av jordskorpan är att ta i. Visst att frekvenser kan ha enormt förödande konsekvenser, men jag tror ändå att det finns en gräns till det.

  Så jag tror inte på detta förrän motsatsen BEVISAS med hänvisning till äkta källor, så som HAARP:s VD eller whatnot. Jag litar inte ett dugg på videor från Youtube, bloggar och en massa annat - bara för att jag är så kritisk så man kan spy galla över mig. xD

  Men ja, om det skulle vara möjligt så är det en domedagsmaskin. Ingen vet vad som kan hända om man stör jordskorpans egna utveckling. Om man utsätter den för mer spänningar än den behöver... Ja, vem vet vad som kan hända.

  Anmäl
  2011-03-21 21:09 #159 av: [Angel88]

  dom har konstaterat över 8805dötsöfer nu och mer än 11 000 saknade...

   

   

  Anmäl
  2011-03-24 09:47 #160 av: Fnuha

  nu är strömmen tillbaka till två reaktorer, samtidigt rapporteras de att fem personer misst livet och 18 är skadade. 
  en del har uttalat sig om att de vet att detta kommer leda till deras död.
  imorse fördes tre skadade till sjukhus.

  Anmäl
  2017-03-04 20:35 #161 av: Huygens

  Chefen för TEPCO, bolaget som äger Fukushima Dai-ichi, med dom tre reaktorer som fått härdsmältor, efterfrågar "smartare robotar", DailyMail.

  Robotarna, som ska undersöka härdsmältorna inne i reaktorerna, går sönder för lätt. Två robotar har varit inne i dom mer strålande delarna av Daiichi nära härdsmältorna. Det som är lite oroande är att uppstädningsarbetet inte verkar ha börjat annat än på utsidan av reaktorbyggnaderna och radioaktivt vatten läcker hela tiden ut i havet.

  .

  Mellan 300 - 800 ton vatten/dygn passerar igenom reaktorerna och delvis genom områdena med härdsmältorna. En del av det radioaktiva vattnet rinner ut i Stilla Havet och en del av det kraftigt strålande vattnet pumpas upp i cisterner.

  Från år 2013 har nästan alla cisterner blivit fulla och cisternernas gummipackningarna går ibland sönder pga strålningen. För att minska behovet av nya cisterner, började TEPCO därför återanvända det redan strålande vattnet för kylning av härdsmältorna, Wikipedia. På så sätt hoppas man minska mängden nytt vatten som blir förorenat av radioaktiva ämnen från härdsmältorna. även om hälften av vattnet som rinner genom Daiichianläggningen hamnar i havet.

  Härdsmältorna har troligen stelnat till en massa som man brukar kalla corium och som är relativt stabil, så länge massan kyls med vatten.


  Anmäl
  2017-03-18 17:02 #162 av: Huygens

  Boende i området nära Fukushima får nu delvis återvända. Det är dock lite problematiskt, för strålningen har ökat istället för att minska. Jag förstår inte varför myndigheterna tillåter folk återvända, är det så ont om ställen att bo på? DailyMail

  Fukushima ska dessutom hysa OS 2020 för baseball (brännboll?). DM


  Anmäl
  2017-03-19 15:02 #163 av: Expat-Tokyo

  Intressanta artiklar.

  Beskriver iaf en mänsklig aspekt: Många (ìnte bara japaner) älskar helt enkelt platsen då vuxit upp på. Längtar efter platsen där de känner alla grannarna, har gamla klasskamrater, hittar överallt, vet var varje affär är och hur maten smakar på varje izakaya... 

  Anmäl
  2017-03-26 16:21 #164 av: Tandtrollet

  Man kanske inte skall ta Daily Mail alltför bokstavligt... De har ju en förmåga att svänga sig rejält med "sanningen". Iaf ibland. Lång tråd!

  Kan berätta att jag höll på att slå ihjäl mig då skalvet kom. Ramlade utför en trapp och slog mig rejält. Bröt dock inget som tur var. 

  /Anders aka Tandtrollet

  Min japanska godisaffär har september-REA!
  Bästsäljare: Godislera!

  Anmäl
  2017-04-12 15:05 #165 av: Huygens

  Bilder från delar av Fukushima som det ser ut idag. Körsbärsträden blommar. DailyMail


  Anmäl
  2017-04-13 10:43 #166 av: Tandtrollet

  Huygens: Som äkta Walking Dead Scenarios. Huh. Förfärligt sorgligt! 

  /Anders aka Tandtrollet

  Min japanska godisaffär har september-REA!
  Bästsäljare: Godislera!

  Anmäl
  2017-04-14 22:39 #167 av: Plimme

  Huygens: välrapporterat av dig. Det där är en serie förfärliga bilder.

  Anmäl
  2017-04-21 21:17 #168 av: Huygens

  Jag lägger det här innan det försvinner helt från mitt minne. Det var svårt att hitta för mig.  och Wikipedia nämner inte ett ord om denne geolog:

  .

  Geologen Yukio Hayakawa från universitet i Gunma i Maebashi (wiki) var en av dom som allra först tillhandahåll en karta över Japan, till allmänheten, som visade radioaktivitetsnivåerna som han mätt upp och som inte stämde överens med de mätningar som myndigheterna rapporterade. Bl a minns jag att han informerade allmänheten att det fanns radioaktivt cesium-137 i Tokyo, vilket inte syntes på myndigheternas kartor.

  Här finns en blogg som nämner hur Hayakawa trakasserades av universitetsledningen och fick reprimander. (blogg)

  Här är det tidigaste exemplet jag hittade av Hayakawas strålningskarta efter Fukushima. (blogg 2011-07-17)

  Här är en annan sida i bloggen som visar en av hans radioaktivitetskartor en bit ner. Media i Japan är myndighetslojala och rapporterade inte alls om Hayakawas iakttagelser. Med ett undantag för en lokaltidning som bekrev Hayakawa som en besvärlig figur som förolämpade Japans bönder. (blogg med strålningskarta)

  .

  Även värt att se är dom korta föredragen av strålningsexpert professor Tatsuhiko Kodama. I stort sett säger Kodama mellan raderna att regeringen består av inkompetenta idioter, såsom dom hanterade Fukushimakatastrofen. (YT-sökning)


  Anmäl
  2017-04-22 20:30 #169 av: Expat-Tokyo

  Yukio Hayakawa är en högst modest figur inom vetenskapen som absolut verkar ha försökt ta en genväg till kändisskap. Detta händer ofta inom alla områden. Därmed inte sagt han hade fel, men att han inte spelar roll.

  Att läsa hans blogg är inte som att läsa vetenskap, snarare som att läsa om särskilt utvalda stickprover som inte stämde överens med andras mätningar. Med största sannolikhet har han gjort mätningar som han valt att inte redovisa (för att dessa inte fyllde hans syfte). Detta händer också ofta. Neal de Grasse är väl en av de senaste att falla i den fällan...

  Ingen har (vad jag kan hitta) replikerat Yukio Hayakawas slutsatser fullt ut.

  Intressanta fakta:

  Koreanska media rapporterade att Japan höll på att sjunka. BBC:s rapportering var så gravt felaktig att UK:s regering lade sig i, svenska media gjorde allt de kunde för att sprida anti-kärnkraftspropaganda...

  Många misstag, många felaktigheter, omfattande sensationalism och propaganda... Från myndigheter runt om på Jorden, från journalister osv. (Dock, inte alla gjorde medvetna fel, många rapporterade de fakta/data som fanns / som de kunde få tag i osv.)

  Bilden visar Yukio Hayakawa's vetenskapliga bidrag och det tämligen modesta genomslag hans bidrag har haft inom vetenskapen. (Det finns kanske en och annan anledning till varför hans karriär inte tagit sig framåt, och förmodligen anledningar till varför han kan tänkas ha letat genvägar till "kändisskap".)

  Yukio Hayakawas stickprover skall absolut  jämföras med de många 1000-tals mätningar som finns dokumenterade ... ... ... och det enorma arbete som gjorts/görs för att göra hela området skall bli beboeligt och odlingsbart igen.

  Anmäl
  2017-04-22 20:34 #170 av: Expat-Tokyo

  Det första Cesium-137 man fann från Tjernobyl var faktsikt från en bil i Paris.

  ...och vilket demokratiskt (eller annat) land är fullt förskonat från inkompetenta politiker?  Gapskrattar

  Anmäl
  2017-04-22 20:57 #171 av: Plimme

  Om 10 oberoende källor rapporterar liknande data och en uppenbar knäppgök kommer förbi och säger att ALLA ANDRA HAR FEL! 

   - så sätter jag iaf min peng på de 10 oberoende källorna.

  Stefan, ursäkta, men varför orkar du ens bry dig i denna dialog?

  Anmäl
  2017-04-22 21:03 #173 av: Expat-Tokyo

  Plimme: Alla (precis som du *hrrm*) förtjänar en andra chans Skämtar

  Och jag vill ju så gärna att detta forum skall blomstra!

  (Därför som jag tvingade dig hit) Yrar

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.