Japan - Geografi, historia, kultur

Japanska festivaler

2008-12-04 21:49 #0 av: [Tan-chan]

Visst är festivaler underhållande och har mycket att se på? Vi vet ju hur festivalerna ser ut i västvärlden. Men hur ser de ut i Japan? Vilka är de mest kända och hur firar man dessa. När äger de rum, och vart?

1004334_98750762.jpg
(Foto: clix, www.sxc.hu)

Nio månader av tolv. Så ofta hålls de mest berömda festivalerna i Japan. Flera av dessa är av urgammalt påbrå från den tiden då landet fortfarande var ett fattigt bondesamhälle. Under denna tid hade man byfestivaler i syftet att få slappna av och komma bort från vardagens slit ute på skördarna. Men även om landet har övergått till urbaniserat samhälle håller man ändå kvar i dessa festivaler. Antagligen görs detta av samma syfte som tidigare; för att slappna av från vardagens stress och slit, och för att dessa festivaler ger en närhet till landets historia och kultur som är lätt att glömma bort i det nutida stressamhället.

Januari

Nyårsdagen firas ju överallt i världen, och Japan är inget undantag. Men i Japan går nyårsfirandet till på ett mer lugnare sätt än i Sverige. I Japan firar man det på ett lugnt sätt, och oftast besöker man en helgedom och utbyter gåvor med släkt och vänner. Också gatorna får en vackrare utstyrsel då de dekoreras med girlanger och grenverk.

Februari

Snöfestivalen (Yuki Matsuri) firas i Sapporo på ön Hokkaido från 5e till 11e februari. På gatorna ställer isskulptörer upp sina verk till allmänheten, och dessa kan vara allt ifrån vackra byggnadsverk till totala fantasikreationer. Festivalfirandet började med att några ungdomar skulpterade isstatyer och ställde dessa i stadens centrum, och ända sedan dess strömmar ca 2 miljoner människor dit för att beskåda dessa vackra kreationer. Liknande festivaler hålls runtomkring norra fastlandsregionen.

Bön-kastarfestivalen (Setsubun) hålls överallt i landet i helgedomar den 3e eller 4e februari. Setsubun markerar den sista vinterdagen enligt månkalendern, och under denna dag samlas människor till helgedomar för att delta i den traditionella ceremonin. Ceremonin går ut på att man kastar bönor, och under kastandet ska man skrika åt de onda andarna för att skrämma bort dem.

April

Buddhas födelsedag (kallas också Hana Matsuri, som betyder Blomsterfestivalen) firas den 8e april i alla buddhisttempel.

Maj

Hakata Dontaku firas i Fukouka den 3e till 4e maj. Detta firas genom att människor klär ut sig till gamla lyckogudar, och paraderar på gatorna sittandes till häst. Men också många andra deltar i festivalen och spelar folkmusik eller dansar. Detta är det mest populära resemålet under lovet för människor från västra Japan.

Aoi Matsuri firas i helgedomarna Shimogamo och Kammigamo i Kyoto den 15e maj. Detta är en ståtlig ceremoni där folk klär sig i kläder från Heian-perioden och går i tåg för att hylla de båda helgedomarna.

Under den tredje helgen i maj firas Sanja Matsuri i Asakusa i Tokyo, och är festivaldeltagarna bär fram hundratals bärbara helgedomar som innehåller lokala gudomar som ska beskydda lokalbefolkningen under det kommande året. Denna ceremoni är storslagen, och över tusen människor deltar genom att klä sig i färgglada och klassiska dräkter.

Juni

"Takigi Noh"-föreställningen är berömd och framförs utomhus vid olika Noh-teatrar då det har mörknat i facklors sken. Denna föreställning är årlig och framförs i Kyoto den 1a och 2a juni.

Juli

Gion Matsuri firas vid helgedomen Yasaka i Kyoto den 17e juli. Under den storslagna paraden drar människor jättelika utsmyckade vagnar genom Kyoto, och åkallar en händelse från 900-talet då en överstepräst ledde ett stort tåg av män och kvinnor genom staden som skulle driva bort pesten som härjade i staden.

Augusti

Nebuta Matsuri firas den 2e till 7e augusti i Aomori, som ligger i den mest nordligaste delen av fastlandet. Samurajkrigare i form av stora lyktor paraderar i centrala staden. Lyktorna är tillverkade av bambu eller trä, och har höljen av papier-maché som är målat i färgglada färger. Lyktorna föreställer oftast kända generaler ur historien, eller karaktärer från känna kabuki-pjäser. Storlekarna på lyktorna varierar och kan vara minimaliska och upp till 8 meter höga och 15 meter breda. Runt dessa lyktor dansar hundratals män och kvinnor, som kallas haneto. Denna festival som är ursprungligen till för höstskörden drar flera miljoner människor.

Stjärnfestivalen (Tanabata) firas i Sendai den 6e till 8e augusti. Egentligen firas denna festival över hela landet, men den är som mest storslagen i Sendai, och gatorna dekorerar med vackra och färgglada banderoller och flaggor.

Kanto Matsuri firas den 4e till 7e augusti i Akita, och firas för att gudarna ska skänka lycka åt skörden. Unga män balanserar långa bambupålar med lanternor (kanto) i händerna, på pannan och på axlarna.

September

Bågskyttefestivalen (Yabusame) firas över hela Japan den 16e september. Men den är som mest berömd i helgedomarna Tsurugaoka och Hachiman. Behöver man egentligen säga mer än att detta är en bågskyttetävling? Men det finns ett krux! Man måste skjuta pilbåge mot ett mål sittandes på en häst som galopperar för fullt! Detta är från ca 500-talet då samurajer tävlade i liknande arrangemang på blodigt allvar. "Yabusame" sades bringa rikliga skördar och fred.

Oktober

Jidai Matsuri firas vid helgedomen Heian i Kyoto den 22e oktober. Denna festival är till minne av den forna huvudstadens grundande år 794 e. Kr. Över 2000 deltagare går i tåg i olika grupper, och alla är klädda i gammeldaga kläder som representerar stadens historia.

Okunchi i Nagasaki firas den 7e till 9e oktober, och detta är ett av de festivalerna som de flesta västerlänningar förknippar med den kinesiska festivalen där man dansar med en kärra formad som ett ormhuvud. Festivalen kommer ursprungligen från Kina.

 

Källa: Shojo Stars nummer 9 2008, Harald Pålbrant

Anmäl
2008-12-12 20:26 #1 av: anebit

Tack för en intressant artikel!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.