2008-12-07 19:36 #0 av: [Tan-chan]

Rock, pop, techno, trance, jazz, soul, indie… Listan kan fortsätta! Men någonting som de flesta inte räknar upp är en rätt så okänd musikgenre som heter bitpop. Men vad är bitpop? Hur spelas det, och med vad? Om jag säger såhär: Nintendo-musik. Does the bell ring?

MOS_6581.jpg
(Bild på 6581 SID från företaget MOS Technology. Foto: Tan-chan.)

Bitpop är en musikgenre som har fötts fram från 80-talets tv-spelsmusik. I dessa urgamla tv-spelskonsoler använde man microteknik för att både grafik och ljud under denna tid var ju begränsat. För att musiken skulle ta så lite plats som möjligt använde man sig av ett system som kallas midi-teknik, det vill säga midi-ljud. Detta innebär att ett musikstycke kan spelas upp utan några större resurser, och till detta använder man ett 8-bitars chip. Varje chip har egna egenskaper och ljudet är så pass säreget att det känns igen från de olika chippen - det vill säga att man kan höra vilket chip ljudet tillhör.

Det finns två speciella chipps som blev världskända inom denna teknik, och dessa var 6581/8580 SID (Sound Interface Device) från företaget MOS Technology, och 2A03 från Ricoh.

Våren i 1983 lanserades ett ljudchip från MOS Technology med benämningen 6581/8580 SID, och CBM-II var den första datorn som fick äran att använda chippet. Men inte förrän datorn Commodore 64 lanserades fick chippet sitt stora genombrott. C-64 blev en världskänd dator och har sålt över 30 miljoner exemplar världen över, och allt på grund av att detta var den första arbetsdatorn som man kunde spela spel och skapa musik med. Låtarna till spelen Wizball, ACE 2, Delta International Karate, IK+ och Commando är några av de mest välkända spellåtarna från C-64.

Men 1983 kom företaget Ricoh (som i dag är mest känt för sina digitalkameror och skrivare) ut med ett nytt chip som skulle bli världsomfattande stort. Det var chippet 2A03, och detta användes till NES. NES står just för Nintendo Entertainment System! NES släppte konsolen Family Computer System (Famicom), som kom till Sverige år 1986 under namnet Nintendo. Famicom/Nintendo såldes i över 60 miljoner exemplar.

När man i dag talar om klassiker när det kommer till tv-spelsmusik nämns ofta Zelda, Super Mario och Kid Ikarus. Dessa betraktas som klassiker när det kommer till tv-spelsmusik, och Zelda är ett av spelen som anses ha den absolut bästa musiken med denna teknik. Fortfarande i dag görs musik med detta chip från den legendariska konsolen, och de som är störst med att använda detta chip är bandet YMCK, som står för Yellom Magenta Cyan and Black som är en färgteknik som användes i NES-konsolerna. Också den svenska artisten GOTO80, göteborgaren Anders Carlsson, är en av världens kända bitpop-artister.

Bitpop har blivit mer än en musikgenre i dag då den har blivit mer som en kultur, och Internet bidrar till att många stora artister växer fram ur denna subkultur. Bitpop-låtar döps till knasiga namn, men anledningen är okänd. En teori är att eftersom bitpop oftast saknar text i låtarna kan namnet få utrymme till mer ovanliga namn som gärna beskriver låtarnas sound och "feel".

För dem som är intresserade i denna musikgenre kan rekommenderas att titta in på Microdisko's hemsida, som är en klubb speciellt för denna udda musikgenre. Klubben finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, och har ofta livespelningar med inriktning på chip-musik, elektroniskt DIY (Do It Yourself - musik som görs hemma av amatörer) och bitpop.


Källa: Shojo Stars nummer 8 2008, Magnus Hedenberg.


OBS! För att inte missa YMCK's kommande spelning i Sverige, titta in på rubriken "Konsterter", så får ni reda på tid och plats!