Anime & manga

Region 0 och anime. Vad ni ska tänka på vid köp!

2009-03-29 20:52 #0 av: [Tan-chan]

Att köpa anime är ju ingen konst. Det är ju bara att logga in på nätet och hitta en hemsida som säljer anime! Men ibland kan man stöta på problem med bootleg och piratkopior som påstås vara äkta. Inte minst på Tradera och Ebay. Så för att ni ska veta vad ni ska hålla utkik efter, vad som är äkta och inte, kommer här en artikel om det!

 

DSC0260s9.jpg

 

För det första måste det förklaras vad det innebär med regioner när det kommer till DVD.

Regionkoderna är skapade av filmbolagen som ett krav för att kunna skydda och kontrollera sitt utgivna material. Filmbolagen krävde detta för att det lättare skulle gå att kontrollera släpp i olika delar av världen, samt kontrollera köpet för att konsumenterna inte skulle kunna köpa deras produkter utanför den angivna regionen. Bolagen tyckte nämligen inte om att deras produkter skulle vara helt olåsta. Då kom spärren i form av regionkoder år 1996.

Om du skulle köpa en DVD i till exempel USA och försöker spela upp den i en europeisk DVD-spelare kommer du märka att du får ett error-meddelande. Spelaren kan inte spela upp skivan, och det för att DVD-spelaren inte är kompatibel med regionen som är angiven på DVD-skivan. Men nu för tiden brukar de flesta DVD-spelare vara regionfria, och klarar där med alla regioner.

Det finns 8 regionkodningar i världen. Dessa är:

  • Region 0 – Betyder att den inte har någon region, eller att den har en region från 1-6. En inofficiell region.
  • Region 1 – Gäller i Kanada, USA, amerikanska landområden, Bermuda.
  • Region 2 – Väst- och Centraleuropa, västra Asien, Egypten, Japan, Sydafrika, Swaziland, brittiska utomeuropeiska territorier, Franska utomeuropeiska territorier.
  • Region 3 – Sydostasien, Sydkorea, Formosa (Taiwan), Hong Kong.
  • Region 4 – Oceanien, Central- och Sydamerika, Karibien, Mexico.
  • Region 5 – Ukraina, Vitryssland, Ryssland, Afrika, Central- och Sydasien, Mongoliet, Nordkorea.
  • Region 6 – Kina.
  • Region 7 – Oanvänd/okänd.
  • Region 8 – Internationella platser såsom flygplan, kryssningsfartyg och så vidare.

 

Så hur känner man igen en falsk och en äkta DVD-utgåva? Det är enkelt!

Minns ni varför regionerna uppfanns? Då kommer ni också förstå att det är värdelöst för ett företag att ge ut material som är helt oskyddat. Det vill säga att om en DVD har region 0 är den DVD:n oskyddat, och där med oäkta. Det finns ingen mening med att ett företag ger ut material som de inte kan kontrollera på något sätt. Även om animeboxen påstås vara äkta och att den innehar en hologramsticker som bevisar dess äkthet, låt er inte luras. Det är enkelt att skapa en hologramsticker och lura folk till att tro att den är äkta bara för att det är en hologramsticker.

Men det finns också någonting som heter NTSC och PAL, och i sällsynta fall SACOM.


Dessa är färgvideosystem för bilden i en film. Med andra ord bestämmer detta system färgerna och hur dessa ska visas på skärmen. Vi i Europa och i de flesta delar av världen använder oss av PAL-systemet, medan i huvudsak USA använder sig av NTSC. I vissa fall kan det mer ovanligare systemet SACOM förekomma.

Det är allmänt känt att PAL ger bättre färgnyans än NTSC, som skämtsamt brukar kallas ”Never The Same Color”. Det vill säga att NTSC:s färgsystem inte är lika stabilt som PAL:s då färgnyanserna med NTSC kan skifta.

Att spela en amerikansk DVD-film i en äldre europeisk TV kan då innebära problem. TV:n är nämligen inte kompatibel med de båda färgsystemen, och då kan inte videon visas i TV-apparaten. Men TV-apparater som har tillverkats efter att widescreen-formatet uppkom brukar kunna hantera båda färgsystemen. I dag klarar en stor majoritet av TV-apparater både NTSC och PAL.


Så håll utkik efter dessa kännetecken när ni ska köpa anime:

Vad har anime-skivorna för regionkodning?

Om det är regionkodning 0 kan ni vara nästan säkra på att detta är en falsk utgivning trots hologramsticker och garantier på äkthet. Äkta och officiella utgivningar från giltiga bolag brukar ha regionkodning 2 eller 4 (europeiskt eller australienskt). Andra regionkoder kan också förekomma.  Så länge en region förutom 0 anges är det högst sannolikt att det är äkta. Se för säkerhets skull efter vilket bolag det är som har gett ut anime-boxen om ni är osäkra!

Nämns ett färgvideosystem som NTSC och PAL?

Om dessa inte nämns är dessa skivor garanterat falska! Istället använder sig dessa skivor av något annat system som ska gå att spelas upp i vilken apparat som helst.

 

Vad är riskerna om man skulle köpa en DVD med region 0?

Riskerna är att du får en oäkta DVD med värdelös video-, ljud- och översättningskvalité. Videon kan vara grumlig om inte rent av pixlig (smårutor), och ljudet kan vara mono och väldigt dåligt.

Om ni har haft tur med video- och ljudkvalitén kommer ni garanterat ha problem med översättningen i texten. Oftast, i region 0-utgåvor, brukar man översätta från japanska till kinesiska, och från kinesiska till engelska. Då kan ni tänka er att ibland kan textningen vara obegriplig och osammanhängande. Ibland kan den till och med innehålla grova stavfel.


Hoppas artikeln är till hjälp! Kom ihåg: Om ni är osäkra på en anime-box och dess äkthet så kontrollera punkterna ovan!

Anmäl
2009-04-09 23:47 #1 av: Otaku

Men vilken region gäller i Sverige? Eller hur kan man veta vilken region ens DVD har?

Jätte bra artikel föressten! :D

Anmäl
2009-04-09 23:59 #2 av: Catta89

Väldigt bra och tänkvärd artikel :)

Anmäl
2009-04-10 00:05 #3 av: Emmell

#1, I Sverige (västeuropa) gäller region 2. Precis som i Japan, alltså. Regionsmärkningen hittar du i regel tryckt både på skivan och baksidan av fordralet.

 

Anmäl
2009-04-10 10:20 #4 av: Otaku

#3 Så, då kan man alltså köpa anime från Japan? Man får väl räkna med tull, men man kan se dom på våra dvd:er i alla fall, va?

Anmäl
2009-04-11 11:30 #5 av: ParaKiss

Jätte nyttig artikel =))

Hemskt mycket sånt på tradera tex. Har själv råkat ut för det. Men var absolut värt det ändå.  ;)

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2009-04-13 13:09 #6 av: [Tan-chan]

#4: Ja, man kan se dem på våra DVD-spelare så det är ingen fara.

Och även om det skulle krångla så är det inte så svårt att hitta en nyckel på nätet så att man kan koda om DVD-spelaren. *öhum, icke så lagligt* (^_~)

Och om du har köpt din DVD i Sverige är den garanterat region 2 eller sedan regionfri. Oftast är DVD-spelare regionfria nu för tiden. Men om man ändå är osäker ska man nog se över papperna man fick med då man köpte den, för där ska det stå. Eller så står det på lådan.

Eller så kan man testa en utländsk DVD-skiva i spelaren om man har tillgång till en. Om den säger att den inte kan spela skivan så är din DVD-spelare region 2. (^_^)

Anmäl