Japanskt mode

Gyaru

2010-03-03 21:24 #0 av: [VictoriaR]

Detta är en artikelserie om japanska gatustilar, varje vecka kommer det att publiceras en ny artikel som omfattar en ny stil. I dag greppar vi om klädstilen Gyaru.

Gyaru

Namnet kom fram år 1970 i samband med det japanska jeansmärket "gals", ordet har sedan översatts till Gyaru. Målgruppen som köpte jeansen var då tjejer i tonåren och upp till tjugo årsåldern.

1980 började jeanstränden avta och istället användes namnet negativt på unga rebelliska tjejer som inte hade något intresse för skolan eller jobbet och vars beteende stred mot det japanska samhället.

Nu har ordet inte en negativ klang längre, utan används för att beskriva tjejer och killar som bryr sig om sitt utseende och klär sig trendigt, killarna kallas då för gyaruo. Även kända artiser som Ayumi Hamasaki använder sig av stilen.Populära tidningar som omfattar stilen är "Ageha" och "Egg".

foki.jpg

bloggerskan foki inspireras av gyarustilen www.fokis.se

Det finns olika typer av gyaru, alla klär och sminkar sig olika, men även beteedet spelar stor roll.

Himegyaru:Betyder Prinsessa. Stilen är prinsesslik, innefattar stora lockiga hårkreationer och klänningar. Uppträdandet är artigt och sött. En känd butik som säljer kläderna är JesusDiamante.

Yamamba:Använder en mörk foundation, läpparna och huden runt ögonen målas vit. Håret är starkt blekt och kan även vara färgat i onaturliga färger som rosa.Kläderna är färgglada och man använder många accessoarer. Platformsboots är vanliga.

Copyright Wikipedia

B-gyaru:Försöker efterlikna amerikanska RnB artister. Klär sig i hipp-hopp stil, använder en mörk tan-färgad foundation. Hårexstensions är ett måste och en vanlig frisyr är micro-braids (många små flätor, vanligt hos afroamerikaner.)

Ganguro:Liknar Yamamba, men inte lika extrem. Använder en mörk foundation men sminkar endast vitt ovanför ögonen och på läpparna. Håret är extremt blekt. Gangurokulturen är ofta sammankopplad med dansstilen "para para".

Anmäl
2010-03-09 00:09 #1 av: Cuyi

Intressant artikel! :D
Mycket coola klädstilar.. inget jag skulle våga mig på dock :3

Yamamba måste väl vara japans version av sveriges "fjortisar" kanske? Ó3Ò

Anmäl
2010-03-09 00:13 #2 av: [VictoriaR]

#1 HAHA, säkert xDDD

Anmäl
2010-03-09 00:15 #3 av: Cuyi

#2 HÅHÅ, lite mer extrema kanske xD?

Anmäl
2010-05-27 03:30 #4 av: [Strawberi]

Japan ska alltid vara värre än oss! XD
Men så underbart det är, älskar yamamba. Dock inget för mig ^w^

Väl bemött!
SMF 462 Strawberis
Uppfödare av Sheltie & Coronet
http://strawberis.se/

Anmäl
2010-06-02 07:11 #5 av: mai93

hej.

ska försöka mig på denna "stilen" men går det att köpa nått liknande i kapals barnavdelnig??

och hur mixar man den så att det blir bra så att man kan gå igenom sveriges/japans gator utan att folk tycker "gud vad konstigt" men istället "gud vad snyggt,söt" mm?

Anmäl
2010-06-03 01:59 #6 av: [VictoriaR]

#5 Du vehöver absolut inte köpa kläder på barnavdelningen! En viktig sak med gyarustilen är smikningen och håret, annars är utvalet av kläder väldigt brett.

Bara du håller dig till gyaru och inte yamaba tex så kommer nog ingen att stirra...ett tips är ju att köpa en japansk modetidning, typ Ageha så får du massor med tips, eller lättaste alternativet, kolla videor på youtube :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.