Japan - Geografi, historia, kultur

Geisha

2010-04-24 16:50 #0 av: [Tan-chan]

Geishan är en japansk underhållare. Ordet betyder konstperson, friare översatt artist. Idag är yrket förknippat med kvinnor. Hennes uppgift är att underhålla gäster i olika sammanhang, oftast i tehus. Hon ska kunna behärska sång, dans, utföra teceremonier, spela instrument och skriva kalligrafi. Geishan är klädd i traditionell kimono.


Bild: Chinatownconnection

Geishatraditionen härstammar från taikomochi (trumbärare) och hokan, liknande hovnarrar. Från början var alla geishor män, men idag finns det enbart några få manliga geishor kvar, främst i Asakusa i Tokyo.

Tidigare "såldes" många barn till geishavärlden för att ge en liten inkomst till familjen. Numera är detta olagligt.

De kändaste geishaområderna, så kallade "blomsterstäderna", finns i Kyoto.

Som geishalärling , kallad maiko (dansbarn), får man lära sig traditionell sång och dans, spela instrument, främst Shamisen, konversation, poesi, litteratur och att arrangera blommor (ikebana). De lär sig även, genom att följa en äldre geisha i arbetet, konsten att välja, matcha och bära kimono liksom allt som gäller den traditionella teceremonin.

I början av sin karriär så bär en maiko tung vit make-up hela tiden. När hon först blir maiko så hjälper hennes storasyster henne, men efter det så måste hon lära sig själv.

Det tar lång tid att sminka sig, man gör det innan man klär sig för att inte få smink på kimonon. När vit foundation läggs på så lämnas två vita v:n i nacken för att ge illusionen av att de bär en mask. Vid speciella händelser, som när en maiko debuterar, när maiko blir geisha och när man bär formell kimono, så lämnar man tre omålade spetsar i nacken. När resten av foundation sedan appliceras måste det göras noga, eftersom det inte är möjligt att korrigera fel och man måste då börja om.

Ögonbrynen målas svarta med en aning rött och sedan målas konturen av ögonen rött och svart. Det röda i ögon-makeupen minskar från och med då en maiko blir geisha.

Sist görs läpparna, mitten av underläppen målas och under första året av en maikos utbildning så lämnas överläppen omålad. Efter sitt första år så målas även överläppen men den fylls aldrig i helt.

Geisha-kyoto-2004-11-21.jpg
Bild: Wikipedia

Boken och filmen "En geishas memoarer" kritiserades starkt av geishor, bland annat Mineko Iwasaki på grund av att den tar upp hur huvudpersonen i boken säljer sin oskuld till högstbjudande i en så kallad mizuage-ritual.

Detta är något som inte längre ingår i en maikos utbildning.

En maikos frisyr är alltid gjort med hennes eget hår, hon avvänder aldrig en peruk och hårprydnaderna som hon bär, kanzashi, beror på årstiden och hennes rang. Ser man en maiko som har en peruk, en senior maikos sminkning och en junior maikos hårprydnader så är det inte en maiko.

Mineko Iwasaki är en av 1900-talets mest kända geishor. Hon har skrivit en bok om sitt liv med både bild och text, och den ger en skildring om hur det verkliga geishalivet levdes på den tiden i Japan.

Det är också väldigt svårt att se en riktig maiko mitt på ljusa dagen utan den bästa tiden och platsen att se en är runt kl. 18:00 på kvällen utanför en ochaya.

Ett stort tack till poppen som har skrivit artikeln!

Anmäl
2011-05-11 17:40 #2 av: lisa95

Det var faktiskt filmen, och sedan boken, "en geishas meoarer" som ni nämner som gjorde att jag blev intresserad av Japan från första början :D

Har sett filmen säkert 7 gånger och läst boken

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.