2010-12-01 12:54 #0 av: AnnaMoonshadow

Här i Sverige har många vuxit upp med Bamse (ni vet, världens starkaste björn) en karaktär som alltid lär ut underhållande men lärorika saker och som det är meningen att barnen ska ta till sig och lära sig av. Japan är inte sämre de utan har många serier som är anpassade för att vara just underhållande men samtidigt lärorika och riktade till barn. Dessa mangor brukar kallas kodomo (manga för barn). En av de största barnanpassade figurerna i den japanska serievärlden är Doraemon.

Doraemon är en robotkatt (utan öron, de blev uppätna av en mus) som sänds tillbaka från framtiden. Han hamnar hos pojken Nobita Nobi. Nobita är en lite lat och rädd pojke som alltid försöker få de snabbaste lösningarna på alla problem. Det är just detta som Doraemon är ditsänd för att ändra. Nobitas förhållande till hela livet har nämligen påverkat både hans och hans ättlingars liv i en väldigt negativ riktning. Doraemon blir alltså lite av en guide för Nobita och hans handlingar.

Till sin hjälp har Doraemon sin magiska ficka ur vilken han kan få tag på nästan vad som helst (tänk Skalmans skal i Bamse) från framtiden. Föremålen är så gott som alltid fiktiva även om många påminner om föremål som finns i dag fast med en liten fördel som ännu inte uppfunnits. Vissa föremål är så klart mycket svårare att få tag på, oftast för att de är väldigt dyra i framtiden. doraemon vet verkligen hur han ska använda dem för att hjälpa Nobita i alla fall med allt från att lösa bråk mellan två vänner och problem i skolan till att föra Doraemon och Nobita till främmande platser och tider.

Doraemon har blivit en inbiten del av kulturen i Japan, många japaner har vuxit upp med honom och kärleken för karaktären hänger kvar. Kanske beror det på att han alltid kommer med något nytt och intressant, något som även lockar vuxna.

Mangan introducerades först 1969 och ritades fram till 1996, sammanlagt 45 volymer. Till det kan man nämna de tre omgångar av anime som kommit ut. Sammanlagt över 2000 avsnitt av anime som finns i skrivandets stund. Doraemon-animen är fortfarande aktiv och väldigt uppskattad.

Det finns även några spin-off-manga, en hög filmer, en massa, massa spel till olika konsoler (mestadels Nintendo), löroböcker där Doraemon står i centrum. Och så klart hur mycket merchandise du kan tänka dig. Ja, doraemon är en mycket folkkär karaktär som många gånger faktiskt fått representera hela manga och anime-kulturen.