Serier, Filmer, Spel, etc.

Asiatisk drama och live action

2010-11-03 15:52 #0 av: AnnaMoonshadow

När jag var nybörjare på allt som har med manga och anime att göra, började jag höra dessa två benämningar titt som tätt. Jag förstod att det handlade om spelade serier med verkliga skådespelare, men mer än så visste jag dock inte. Därför tänkte jag nu skapa en snabb förklaring till denna sidan av den japanska och asiatiska världen.

Intresset för de asiatiska dramatiserade serierna har drastiskt ökat över hela världen i ungefär samma takt som hela intresset för Asien och Japan. Speciellt på internet är intresset riktigt stort.

De tre största distributörerna av serier är Japan, Kina (Taiwan) och Sydkorea. För att förenkla pratet om serierna indelas de oftast gruppvis efter ursprung och kallas då j-drama (dorama), tw-drama respektive k-drama. Det finns såklart serier från andra asiatiska länder också så som Filippinerna och Thailand. Dock är intresset inte lika stort för dessa länder och antalet serier och deras popularitet är lägre. Därför tänkte jag i denna artikel inte nämna dem mer än såhär.

Jag vill här bara observera igen att tillägget drama inte direkt har något att göra med filmkategorin drama utan det står för dramatisering (skådespeleri). Det innebär så klart inte att det inte finns serier i kategorin "drama", snarare tvärt om. Det finns nästan lika många olika kategorier och upplägg inom dramavärlden som det finns inom anime och manga, även om de största serierna håller sig inom drama och kärlek.

Inspelningarna av serierna ser lite annorlunda ut än här i väst. Oftast så är inspelningarna pågående när den börjar sändas på tv. Alltså är avsnitten bara några veckor gamla när de sänds för första gången. Detta är något som är gott och ont inom industrin. Fansen har chans att se en bit av inspelningarna och sina favoritskådisar och det blir lättare att avbryta en serie i förtid om den inte blir emottagen på rätt sätt. men det kan också bidra problem om det är något vid inspelningarna som krånglar, en skådespelare blir sjuk eller något annat inträffar.

Serierna har ofta nutida element för att vara intressant. Dessutom är manusets innehåll och sändningstiden noga planerad för att man ska få så många som möjligt att se de serier de är intresserade av. En annan sak som kan värva tittare är självfallet skådespelarna själva och hur populära dessa är. Dessutom är det inte ovanligt att skådespelarna också har ett band som gjort en del av musiken till serien. Det blir ett sorts "win-win"-system. Allt för att så många ska titta som möjligt. Förlorar man för mycket tittare finns det risk att serierna läggs ner utan fullbordan.

Nu kommer vi slutligen fram till benämningen live action (LA). Självklart finns det många serier som helt är skapade för att vara en spelad tv-serie, men det finns även historier som tidigare varit en manga, anime eller en bok och som görs om till serie. Ibland kan alltså samma serie förekomma i både manga, anime och drama-form. Ett världskänt exempel jag kan nämna är Sailor Moon som började som manga, utökades till anime och slutligen blev en spelad tv-serie, en live action. Om denna nu för tiden diskuteras säger man därför oftast Sailor Moon LA (även om det ursprungliga namnet på serien är Pretty Guardian Sailor Moon). Att serien inte är särskilt bra hör inte hit, det kändes bara som ett bra exempel.

Däremot finns det självfallet riktiga bra live action-serier som riktar sig till en äldre publik och som är genomtänkta. Och går det som jag vill så kommer jag med tiden recensera några av dessa här på Japan.iFokus.se, så se fram emot det!

P.S. Videon har jag valt för att det är en stor mix av många bra serier, bara för att ge er en liten hint om vad jag menar.

 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2010-11-03 22:22 #1 av: Liss

Även om jag redan visste om allting, så blev jag fast i att läsa artikeln. Du skriver väldigt "tilldragande" och intressant. :)

 

Anmäl
2010-11-04 19:39 #2 av: AnnaMoonshadow

hihi tack :D jo det är ju en väldigt lätt grund och jag tänkte att det kunna vara smart att ha ett sådant inlägg för de som inte kan sakerna redan ^^

och jag blir väldigt glad att du gillar det! får sån uppmuntran att fortsätta skriva då <3

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2010-11-06 13:28 #3 av: arashifordream

härligt! är nyss hemkommen från Japan där jag blev helt fast i JDramas igen. Har precis sett om Hana Yori Dango och Hana Kimi! (två toppen serier för den oinvigde)

 

Själv har jag svårt att vara objektiv när mina favoritskådisar är med, men jag tycker absolut att du ska recensera några LA dramas!

 

Har redan sett en hel del serier, men om du har några rekommendationer så tar jag tacksamt emot dem! :)

Anmäl
2010-11-06 18:35 #4 av: AnnaMoonshadow

haha både hana kimi och HYD är serier jag älskar och jag lovar att recensera dem någon gång ^^ sen hoppas jag självfallet att jag ska kunna hjälpa med att tipsa om nya serier du inte sett  :D

objektiviteten är ibland lite svår att hålla i, men jag försöker verkligen när jag recenserar. Sen kan man ju alltid lägga till personliga anledningar till varför man just gillade serierna med ^^

För tillfället kollar jag på en japansk serier som heter innocent love, har du sett den? och vad tycker du i så fall?

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.