Japan - Geografi, historia, kultur

Nippon – Soluppgångens land

2009-02-24 20:15 #0 av: Magnuzk

Från alperna i Schweiz till Sahara långt ner i Algeriet sträcker sig Soluppgångens land. Tsingtao, Teheran, Nikosia och San Francisco ligger runt samma breddgrad som huvudstaden Tokyo. Det finns berg med snö och skidåkning och det finns sandstränder med palmer och sol och bad. Soluppgångens land är hemsökt av jordbävningar och sovande vulkaner kan ibland vakna till. Det är ett land som rest sig ur askan efter Andra världskriget: JAPAN.

Det som följer är bara en liten bråkdel av allt som finns att skriva om Japan. Det är inriktat mot att ge en kort inblick i olika fakta om Soluppgångens land för dem som är nyfikna och vill ha lite mer kunskap. Har man planer på att besöka det här landet i öst så finns en kort sektion om tre intressanta resmål.

"Soluppgång" och de japanska tecknens ursprung
Tecknen som "Japan" skrivs med på japanska kommer ursprungligen från Kina. Här till höger ser man de två tecknen som betyder Japan. Överst är tecknet "ni," som betyder sol, och under finns "hon," vilket bland annat betyder rot, ursprung, härkomst och bok. En sols rot, eller ursprung, är ju uppgången - Soluppgång. På japanska blir det "Nihon" eller "Nippon" som det också kan uttalas och man kan se på japanska frimärken.

Frimärke Kopia av Kopia av Kopia av DSC_4440.JPG Kopia av Kopia av DSC_4439.JPG Nihon

År 391 ekr blev Kungen av Paikche, ett område i nuvarande Sydkorea, hjälpt av styrkor från de japanska öarna med att slå tillbaka Kungen av Koguryo, ett rike som täckte nuvarande Nordkorea ungefär. Som tack för hjälpen sände Kungen av Paikche lärda män till Japan och de hade bland annat med sig de kinesiska tecknen, och det är nu från ca 400 ekr, som japanska skriftspråket börjde utvecklas och man kan börja man kan följa Japans historia i skrift. Nu förtiden använder det japanska skriftspråket tre olika"alfabet." De kinesiska tecknen, kanji, och två egna skriftspråk som har sina rötter i kanji, men är mycket förenklade och är begränsade till 48 olika tecken. Dessa två kallas hiragana och katakana. Katakana användes först av munkar under 800-talet för att skriva uttal på kanji. Hiragana användes först bara av kvinnor, men var allmänt använt från 900-talet.

Japan_flag_large.JPG

Japans flagga och några nationella helgdagar
Japans flagga heter Hinomaru. Den är vit med en röd cirkel som symboliserar solen. Hinomaru betyder "solcirkel." Från 1500-talet började flaggan användas på handelsfartyg. Symbolen härstammar troligtvis från 1100-talet när samuraier började använda den som ett kännetecken i stridens hetta. Den blev officiellt landets flagga 1870 och används nu ungefär som man använder den svenska flaggan vid ceremonier, högtider, helger och sportevenemang tex. Hinomaru kan synas vid ganjitsu, 1a januari, då man firar början på det nya året. Seijin no hi, myndighetsdagen, äger rum andra måndagen i januari och man firar alla som blivit 20 år under det gångna året. Det är nu när man blir myndig som man får rösträtt, och rätt att köpa tobak och alkohol. 3e maj är en dag man firar författningen från 1947, kenpo kinenbi. Den tredje måndagen i september firas dagen då man respekterar de äldre, keiro no hi och kejsarens födelsedag firas 23e december, Tenno tanjobi.

DSC_0540.JPG Tre flickor vid seijin no hi, 2007, i Maebashi, Gunma.

Korta, snabba fakta om Japan i text och karta

Kopia av japan.JPG
Japan är beläget i Asien, öster om Kina och den koreanska halvön, och Ryssland i norr. Japan är helt omgärdat av vatten, Stilla Havet i öster och Kinesiska havet i väster. Japan består av ca 3000 öar. Fyra huvudöar, Hokkaido, Honshu, Shikoku och Kyushu. Resten är mindre öar, bla Ryukyuöarna söder om Kyushu. Om man skulle lägga Japan i Europa hamnar de japanska öarna i norr vid Alperna i Schweiz och sträcker sig lång ner i öknen i Sahara i Algeriet. Tokyo hamnar i Medelhavet runt Sicilien.

Tre fjärdedelar av landytan består av bergstrakter och skog täcker 70% av landet. Bara ca 12% är odlingsbar mark, och då främst ris.

Norrut och i bergen är vintern kall med snö och skidturismen är stor. Sommaren är sval och hösten och våren bjuder på sina fina färger. Längre söderut är sommaren väldigt varm och fuktig med vintrar som inte går under 0 grader oftast och väldigt lite snö. Ner mot Kyushu och Ryukyuöarna kan man finna palmer och fina sandstränder. Här är en medeltemperatur på 22 grader, men också den högsta nederbörden.

I juni inträffar regnperioden och på hösten kan man uppleva tyfoner.

Japan ligger i ett mycket seismologiskt aktivt område med dagliga jordbävningar och vulkaner som är aktiva. Fuji hade sitt senaste utbrott 1707, men skulle kunna vakna till liv igen...

Andra världskriget
Japan attackerade Pearl Harbor på Hawaii i december 1941 och blev därmed en av parterna i Andra världskriget. Attacken har sin grund i Japans expansion i Asien och Stilla Havet som började redan 1894 med en attack mot Kina och utökat inflytande i Korea. Japan fortsatte därefter att utvidga sina gränser under åren som gick. Ett långt, utdraget krig med Kina spelades upp under 30-talet. Bla USA sände stöd till Kina via Burma och Indokina. När Japan ockuperade Indokina 1940 kände sig de allierade hotade och riktade en oljeblockad mot Japan. Förhandlingar fungerade inte och Japan förklarade krig mot USA. Kriget började 7e december 1941. Japan hade stora framgångar i början, men slogs tillbaka. I augusti 1945 fälldes två atombomber, en var över Hiroshima, och Japan kapitulerade 15e augusti 1945. Landet låg i spillror och var helt utarmat. De allierade okuperade Japan 1945-52. Med deras hjälp och med en djupt rotad social diciplin hos det japanska folket börjde Japan resa sig ur askan, och bli en ekonomisk stormakt.

Modern tid och Japansk kultur över världen
Efter Andra världskriget har Japans ekonomi växt och är nu en av de största tillverkarna av bland annat bilar och elektronik som exporteras till hela världen. Japans populärkultur har också vuxit och spridit sig över världen. Manga, tecknade serier, och anime, animerade filmer, har sitt ursprung i Japan och är inte bara stort i landet utan även i många andra delar av världen. I Japan är det inte bara barn som läser manga, utan många vuxna är läsare. Japansk popmusik, J-Pop, har också funnit fans utanför Japans gränser.

sashimi.jpg Sashimi. Här, rå fisk. Doppas i soya eller kan läggas på sushiris

En annan del av den japanska kulturen som spritt sig över världen är maten, bland annat pga att japansk mat är så hälsosam. Kanske främst sushi tänker man på när man nämner japansk mat, men det är mycket mer. Det finns tonkatsu, friterad fläskfilé serverad med vitkål och ris, sukiyaki, som man lagar till i en panna på bordet, med grönsaker, kött och svamp och tex soba, nudlar som serveras kalla i den heta sommaren.

Tre resmål i Japan
Japan är ett mycket intressant land att besöka och man kan
göra det under alla årstider. Vill man åka skidor så kan man göra det på vintern, och man kan finna underbara sandstränder om man vill bada på sommaren. Här är tre rekommendationer av artikelförfattaren:

Shirarahama

Photo16_16.jpg

Ca 2 tim från Kyoto i Wakayama. 600 m sandstrand som påminner om Waikiki på Hawaii.

Ginkakuji

Photo03_3.jpg

Silvertemplet i Kyoto. Lugnt och stilla. Ta tid att njuta av stillheten.

Hard Rock Café

Kopia av DSC_0208.JPG

Roppongi, Tokyo. Här finns också Aki-habara, Shibuya, Harajuku...

***************************************

Fotografier ©artikelförfattaren eller annan fotograf och används med tillstånd.

Några av källorna:

Sansom, George. A History of Japan to 1334. (Tokyo: Tuttle, 1990)

Lindquist, Cecilia. Tecknens Rike. (Bonniers, 1989)

Japan Fact Sheets från http://web-japan.org/factsheet/

*********************************************

För artikeln i Word eller PDF med fotografier och fullständig källförteckning och referenser kontakta författaren Magnuzk: myk646@gmail.com

 

 

 

Anmäl
2009-04-19 17:45 #1 av: [Hukanson]

Otroligt fascinerande för en svensk att man kan samsas 107 miljoner på en yta mindre är Sverige och där jordbruksmarken bara uppgår till 12% . Imponerande ! Inte minst att de gör det så harmoniskt och skönt . De har väl haft mycket tid till sig själva förstås . Inga europeiska bråk-kungar att kriga med .

Det vore mycket intressant med en liten språkundervisning . Hur man uttalar vanliga ord och vad vissa ord egentligen betyder . Det är väl samma ord man pratar i alla tre "alfabeten" .

Oneness can not be divided.

Anmäl
2009-04-19 20:52 #2 av: emee

Ja det är samma ord i alla teckensystemen, sen betyder kanjitecknen ett helt ord medan hiragan och katakana tecknen står för uttal. Det finns en del av forumet där språket diskuteras; 08) Japanska språket :)

Anmäl
2009-11-27 17:56 #3 av: gris3n

jätte bra artickel :) väldigt intressant läsning :)

Anmäl
2009-11-27 19:49 #4 av: [VictoriaR]

Superbra artikel!! ^^ Lärde mig en del jag inte visste förut :)

Anmäl
2009-12-06 20:03 #5 av: Magnuzk

Glad

Tack så mycket! Det var roligt att få beröm och höra att ni tyckte om den.

Jag håller på med en om samuraier, men har inte kommit så långt ännu. Vet inte när eller om den blir klar.

 

Magnus.

Anmäl
2009-12-29 18:08 #6 av: Magnuzk

En artikel om samuraier skrev jag förut att jag höll på med. Jag har inte kommit så långt där, och nu ser det ut som om det jag skriver om Busido kommer att bli klart före den. Jag kan inte säga när det blir klart -eller om - men jag håller på och blir det klart så är det  ju klart att jag lägger upp den här på japan.ifokus.

Glad

Anmäl
2009-12-29 18:10 #7 av: [Tan-chan]

#6: Alltid glädjande att höra att du i alla fall tänker på denna stackars sida. Haha!

Ska bli intressant att se om det dyker upp något intressant från dig i framtiden!

Anmäl
2009-12-29 21:15 #8 av: [Hukanson]

Får en stackars gajjin fråga när det blir nyår i Nippon ? Hur är det med tideräkningen i landet där solen går opp .

Oneness can not be divided.

Anmäl
2009-12-30 01:05 #9 av: Magnuzk

Jag tror att Japan är 8 timmar före Sverige nu under vintertid. De firar Nyår vid samma klockslag som här, midnatt 31/1. Har för mig att det Kinesiska nyåret firas lite senare, men är inte säker. Jag är inte så insatt i de traditionerna.

De första dagarna i det nya året går man till tempel. Vid Meiji Jingu i Tokyo samlas måååååånga. Det kan bli lite trångt.

 Glad

Magnus.

Anmäl
2009-12-31 17:13 #10 av: Pu-Chan

Bra :D

Men Sashimi är ju liksom bara fisken i sig, om man lägger det på ris blir det ju sushi ^_~

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.