J-pop och annan musik

MIYAVI till Europa i mars-april 2011

2010-11-21 21:39 #0 av: [Tan-chan]

Trodde ni att MIYAVI skulle nöja sig med endast två besök i Europa? Nej, nu är han tillbaka i mars med ett tredje besök! Och vet ni vad? Han stannar till i Sverige också.


Det är bekräftat att MIYAVI återigen kommer att gästa Europa i mars och april. Turnén kommer att gå under namnet WHAT'S MY NAME? WORLD TOUR 2011.

De datum och arenor som hittills är klara är:

2011-03-19 London, UK - HMV FORUM
2011-03-22 Nantes, FRANCE - La Carriere
2011-03-23 Lyon, FRANCE - Transbordeur
2011-03-25 Lille, FRANCE - Le Splendid
2011-03-26 Strasbourg, FRANCE - Laiterie
2011-03-27 Paris, FRANCE - Trianon
2011-03-29  Amsterdam, NEATHERLANDS - Melkweg
2011-04-02  Hamburg, GERMANY - Markthalle
2011-04-03  Cologne, GERMANY - Live Music Hall
2011-04-04  Munich, GERMANY - Muffathalle
2011-04-06  Milan, ITALY - Alcatraz
2011-04-09  Marmande, FRANCE - Expace Exposition
2011-04-10  Gdánsk, POLAND - Centrum Stocznia Gdanska
2011-04-12  Stockholm, SWEDEN - Klubben [Biljetter] (Biljetter finns också till Soundchecken för en extra slant)
2011-04-13  Helsinki, FINLAND - Tavastia Klubi
2011-04-15  Moscow, RUSSIA - Tochka
2011-04-16  St. Petersburg, RUSSIA - GlavClub

Anmäl
2010-11-21 21:41 #1 av: [Tan-chan]

Håll tummarna att han kommer till Sverige, eller i alla fall Finland!

Anmäl
2010-11-21 21:50 #2 av: [Ai-chan]

SVERIGE SVERIGE SVERIGE PLZZZZZZ MUSIK-GUD, SVERIGE SVERIGE SVERIGE!!!! <3<3<3<3<3<3 *håller timmarna*

Varför ska han vara i frankrike så mkt?? Ajja, hoppas han kommer till sverige och på SOMMAREN, så kan man kö-tälta. ;P

Anmäl
2010-11-21 21:53 #3 av: Nordqvist

Annars är väl inte London så långt bort? eller?

Anmäl
2010-11-21 21:55 #4 av: [Ai-chan]

Men jag ska till london i maj med, o sen tänkte jag spara ihop till uppcon *mkt pengar*. så blir så dyrt till London för myv. Men ja, ananrs får man väll kanske ta o åka dit xD men vette 17 om jag kommer att ha råd.

Anmäl
2010-11-21 22:32 #5 av: Azmaria

Det skulle v ara intressant, men om han kommer till sverige under mars- april månaden så kommer jag att missa konserten tyvärr, för jag har vårens studentskrivningar på gång då.

Samma är det med Girugamesh som kommer till finland i Mars. Dem kommer jag också att missa. T_T

fan.

Anmäl
2010-11-22 13:10 #6 av: [Tan-chan]

Lyssnar just nu på hans senaste album WHAT'S MY NAME? och tror jag kommer banka skallen i golvet. Hur underbart som helst! Han MÅSTE komma till Finland i alla fall!!

Anmäl
2010-11-22 14:33 #7 av: Zawty

Han har inte svikit Sverige någon av de senaste turnérna, så skulle kännas konstigt om han gjorde det nu.

Visst att vi slet sönder hans tröja under den senaste men....

Annars kommer han helt klart till Finland där han brukar spela två konserter!

Anmäl
2010-11-22 14:53 #8 av: [Tan-chan]

#7: Hahaha! Ja, det med tröjan var epic!

Men tyvärr är det inte artisten som bestämmer om han kan komma till Sverige eller inte. Allt handlar om biljettförsäljningen i landet. Om de inte säljer tillräckligt med biljetter kommer det inte bli lönt med en konsert.

Vi har ju fått se hur det har gått med bland annat UnsraW, och att det säljer dåligt i vanliga fall vet vi sedan länge. Tyvärr undviker många j-artister Sverige just på grund av att det inte blir lönt att göra konserter här hos oss mer... (T_T)

Anmäl
2010-11-22 14:59 #9 av: Zawty

Jo, men myv bara växer. Annars får vi se till att sprida hans musik lite!!!!

Det är en sak pågång med honom nu, men jag har inte tillåtelse att berätta för icke fanclubmedlemmar :( Men när det kommer ut till allmänheten! Det kommer verkligen att ge honom en spark framåt.

 

Jag kan även säga att orsaken till de flesta japanska band som fått ställa in beror på New nippon, som är nerlagt nu vad jag vet och hoppas.

Jag fick intrycket och det gick rykten om att de endast skapat företaget för att själva kunna roa sig, träffa artister osv. De gjorde absolut INGEN möda att göra reklam för att banden skulle komma hit. Speciellt inte i slutet.

Jag vet inte vem det är som har hand om artisterna numera. Tror det är olika. Men iaf så borde det fungera lite mer smidigt.

Anmäl
2010-11-22 15:04 #10 av: [Tan-chan]

#9: Hans popularitet växer, själklart! Men märkte du inte på förra konserten hur lite folk det var? Biljetterna var inte ens slutsålda. På hans första konsert 2008 var det fullt hus på den större arenan Tyrol, och biljetterna sålde slut på typ 1,5 timmar. (O_o)

Ja, NN har gjort hemskt mycket skit för att artisterna undviker Sverige. Fast jag tror inte att de är huvudanledningen eftersom det finns Livenation och Skrikhult som då och då tar in artister. Och Livenation är ju ett franchiseföretag etablerat över hela Europa, så om de vet att en artist ska till ett land så försöker de fixa in artisten i andra länder också.

Men NN har ju förolämpat artister och hållit på med liknande. Det ger ju en skev bild av oss svenskar bara för att de idioterna bakom NN är dumma i huvudet. (^_^,)

Anmäl
2010-11-22 15:12 #11 av: Zawty

Tyvärr så börjar Sveriges intresse för japan i allmänhet sjunka. Det blir inte bättre med skandalen att manga är barnporr. Detta har gjort till att de flesta bokaffärer helt tagit bort mangan. En annan orsak till japans minskade popularitet är att den generation som mest varit aktiv har växt upp så att säga. De är inte lika hyper på att hålla på så mycket som de en gång gjorde.

Det sistnämnda är nog största orsaken att vi inte ser så många på konserterna, många av mina kompisar som sett honom på tyrol tyckte att en gång räckte och kom därför inte på senaste. Däremot så ångrade de sig efteråt :) Och med nytt material så har jag märkt att gamla fans har börjat uppmärksamma honom mer.

 

Jo, verkligen. Men med mer seriösa företag så tror jag att artisterna vågar lite mer. Och förhoppningsvis är de smarta nog att fatta att det inte är svenskarna som är sådär, utan bara NN. ...Men tyvärr måste jag säga att många svenskar som går på konserterna är precis likadana också.

Men NN var ju.. Herreguh. Minns efter abingdon boys school att någon från ledningen sprang ut och skröt om att han fått ge Takanori en gaffel till hans sallad..... De ska inte bete sig som små 10åriga fangirls, då känner artisterna att de inte har att göra med proffs. Vilket de inte hade. Så tur vi blev av med dem.

Anmäl
2010-11-22 15:24 #12 av: [Tan-chan]

#11: Där sade du något. Det stämmer nog väldigt bra att folk växer upp och tappar sitt intresse. Men jag tycker att det är lite sorgligt om de tappar intresset bara för att det växer upp. Det får det att låta som att bara "barnsliga ungdomar" är inför detta med Japan och allt kommer härifrån.

Och ja, den där förbannat värdelösa debatten om att manga är lika med barnporr har jag försökt följa. Den började när jag åkte ut med ett fartyg, och jag har försökt hålla mig uppdaterad angående ämnet.

Jag ska inte ens försöka uttrycka vad jag tycker angående det där. Det är en så värdelös debatt. Som om inte riktiga tjej-porrskådisar ser ut att vara 15 år trots att de är över 18? Pah!

Dock finns det ju barnporr i mangaform också, tyvärr där karaktärerna verkligen är barn. Men det betyder ju inte att all manga är så.

VA?! Gjorde någon det efter ABS?! Helt sanslöst att gå och skryta om det! Sjukt oprofessionellt och löjligt.

Jag undrar verkligen varför de skapade NN, om det verkligen är så som du säger att de skapade företaget för att kunna roa sig. Det skulle inte förvåna mig alls om det stämmer. (O_o)

Anmäl
2010-11-22 15:39 #13 av: Zawty

#12: Vad jag vet så tappar de inte intresset. Men de skär ner på det. De tycker att de blir för gamla för konvent och konserter. Och håller sig till att lyssna och sådant. Vissa beger sig till Japan istället. Men ja det är synd, tycker man inte blir för gammal för konvenmt. Medelåldern är faktiskt 14-21 år på konvent just nu. Mycket högre än tidigare.

 

Jo, jag följer inte debatten men det jag hör är tillräckligt. Jag har ett ord att säga om saken. Sverige.

Loli manga och anime förekommer inte i Sverige då det är olagligt. Hentai, yaoi och yuri gör med 18årsgräns. Men det är ju precis som vilken porr som helst. Då kan vi lika gärna ta bort all porr. + tonårstidningar.

 

Ja, vi var några som gick och håll utkik vid bakingången ifall vi skulle få syn på dem. Då kom en kille fram och sa det. Har hört liknande saker med. Särskilt när de var på affärsresa i Japan... Hela den redan var bara skryt och nöje, inge affärer alls.

Tyvärr är det nog precis så. Verkligen sorgligt. Jag hoppas att det kommer komma ett företag som liknar dem i framtiden, fast mer seriösa. Och verkligen brinner för att sprida den japanska musiken i sverige, inte roa sig och bli vän med artister.

Anmäl
2010-11-22 16:03 #14 av: [Tan-chan]

#13: Jag är 22 år, lägger ner en förmögenhet på plastleksaker och manga (nu senast 8000 kr bara sådär POFF på en timme, vilken kan ju låta som ohälsosamt spenderande, but an otaku has to do what an otaku has to do), går på konserter och konvent som en tok och cosplayar superseriöst, och så kommer de och säger att de är för gamla. (O_o)

Har man ett intresse så kan man aldrig bli för gammal. Men tyvärr ser ju den svenska kulturen ut så som den gör: alla försöker bli vuxna för fort, och då ska de bli superseriösa vuxna. Typ...

Ja, mangadebatten är helt sanslös...

Ja, det håller jag fullständigt med om. Om jag visste hur allt sådant går till hade jag nog faktiskt inte haft någonting emot att börja med det, eftersom jag tycker att j-artister inte ska bortse från Sverige. Men ett företag är ett stort ansvar, så det avskräcker mig enormt. Och att biljetterna säljer dåligt avskräcker en ännu mer.

Anmäl
2010-11-22 16:10 #15 av: Zawty

#14: Men det låter ju helnice! Tyvärr har jag halkat efter mycket. Jag läser nästan aldrig manga eller ser anime nuförtiden. Jag är mer intresserad av musiken och modet. Så jag kan avslöja de tusenlappar jag lägger ut på lolitarelaterat och japanska märkeskläder x'D Vi ska inte ens tala om vad jag lägger ut på BJD's....

Jo verkligen, man ska bevara sina intressen. Inte tycka man växer ifrån dem. Då blir man en väldigt svartvit och tråkig person om du förstår vad jag menar.

 

Jo, menar det. Om jag inte hade så mycket planer pågång redan hade jag kunnat göra ett försök. Men många konvent försöker få hit japanska artister så! Tror att confusion skulle ha någon... Förhoppningsvis kommer någon på idéen och har tid och är ambitiös.

Anmäl
2010-11-22 17:10 #16 av: [Tan-chan]

#15: Fast smaken ändras ju när man växer upp. Jag är inte så mycket för mode, jag är bara med för manga, anime och prylar. Jag är en gammal, hederlig otaku med andra ord. Haha!

Moe~

Japp, jag förstår vad du menar.

Skulle ConFushion ha en japansk artist? Det var mer än vad jag visste. (O_o) Jag vet att två svenska band ska spela där, men inte mer än så.

Men bra att Uppcon försöker få hit band, fast de tar in sådana band som jag inte är intresserad av ett dugg - förutom HITT nu senast då.

Anmäl
2010-11-22 17:13 #17 av: Zawty

#16: Jomen det är ju nice :D Faktsikt brist på dem nuförtiden.

 

Er... Det kanske var ett konvent senare iår då xD Något svenskt konvent håller iaf på att fixa en. ...Detta kanske är mer än allmänheten vet så xD Har lite insidekontakter.

Men confusion, still echo ska väl spela? Missa inte det!!!! Jag är själv rätt sur att jag troligtvis kommer, jag som är deras fotograf och allt : ( Dålig jag är.

YMCK var helnice :D det var lyckat att få hit dem

Anmäl
2010-11-22 17:40 #18 av: [Tan-chan]

#17: Enligt hemsidan är det bara DJ Lee och fsFreaks som ska spela. (O_o) Vilka är Still Echo?

Ska du inte på ConFushion? Missar du det?! (T_T)

Jag är inte så förtjust i YMCK. De har ett supergulligt sound, det ska jag erkänna. Men det är ingen musik för mig. Jag gillar mer rock och rockpop, samt hårdare elektronica. (^_^,)

Anmäl
2010-11-22 17:43 #19 av: [Tan-chan]

Ska lägga till att YMCK passar bra för Uppcon eftersom det är en mysig stämningshöjare. Sådan musik passar på Uppcon. Tyvärr ligger inte min smak där bara. (T_T) Jag är en dålig otaku som inte gillar "Uppconmusik". Hahaha! xD

Anmäl
2010-11-22 19:24 #20 av: Zawty

#18: Er.... Det kanske var lite inside info med 8D Nedrans! Tobbe kan ju aldrig säga vad som allmänheten får veta och inte :( Du kan kolla in dem på myspace.

Och nej, troligtvis inte. Om ingen sponsar min resa. För att jag åker till min bästa kompis på nyår, hon bor i gbg. Två gbg resor samma månad är lite väl mycket för min budget.

 

Mjo. Men du vi är rätt offtopic nu bara så du vet 8D

Anmäl
2010-11-22 19:48 #21 av: [Tan-chan]

#20: Oh, fasen! Märkte inte att vi är OT! Hahaha! Sorry folks! Ingen mer OT! xD

Anmäl
2010-11-30 15:57 #22 av: [Tan-chan]

Datum för Tyskland uppdaterade!

Anmäl
2010-12-01 18:34 #23 av: Zawty

Åh nej! Inte mer tyskland för mig på ett tag! Man kör verklige vilse där.

Anmäl
2010-12-13 11:56 #24 av: mauwlin

fler datum uppdaterade! STOCKHOLM 12/4!!!!!!

Anmäl
2010-12-13 12:36 #25 av: [Tan-chan]

#24: EEEEEH!?!?!?!??!?!?

Anmäl
2010-12-13 13:20 #26 av: mauwlin

#25: står på hemsidan!!!!!! *lycklig*

Anmäl
2010-12-13 13:22 #27 av: Zawty

BILJETTERNA FÖR SVERIGE SLÄPPS KLOCKAN TIO PÅ MORGONEN PÅ ONSDAG :D

Peppen!!!!

Anmäl
2010-12-13 13:26 #28 av: mauwlin

#27: :'D vart hitta du det nånstans? :O

Anmäl
2010-12-13 14:14 #29 av: [Tan-chan]

Waah! Jag måste ha biljetter dit också! Gaah! Mina pengar!

Anmäl
2010-12-13 14:20 #30 av: [Tan-chan]

Jag såg att man kan också köpa biljett till hans Soundcheck för närmare 600 kr! Absolut att jag ska dit!

Anmäl
2010-12-13 14:24 #31 av: mauwlin

oooh, sån biljett vill jag ha :'D så värt det :D

Anmäl
2010-12-13 14:25 #32 av: [Tan-chan]

#31: Ja, verkligen! Ah! Jag ska tälta i kön! Någon som hakar på mig och tälta en eller två dagar innan konserten? Men det kommer vara kallt. Glömmer aldrig när jag tältade till LM.C och Uppcon under en och samma vecka förra året i början på april. xD

Anmäl
2010-12-13 14:32 #33 av: mauwlin

jag är lätt på och tältar^^

Anmäl
2010-12-13 14:44 #34 av: [Tan-chan]

#33: Yaaaay! xD

Anmäl
2010-12-13 15:27 #35 av: Zawty

Vart köper man soundcheck biljetter o_o

 

Och jag fick veta via mail då jag är fanclubmedlem.

Anmäl
2010-12-13 15:54 #36 av: [Tan-chan]

#35: Det undrar jag med. Maila LiveNation vet jag.

Anmäl
2010-12-13 16:44 #37 av: Zawty

Vart stod det egentligen, tycker ju att jag om någon borde fått veta något sånt Owo

Anmäl
2010-12-13 16:47 #38 av: [Tan-chan]

#37: Står på LiveNations hemsida där man ska köpa biljetterna:

"Biljett till konserten kostar 350 kr + serviceavgift.

Biljett till soundcheck + konsert kostar 595 kr + serviceavgift.

Biljetterna säljs via LiveNation.se, Ticnet 077-170 70 70 samt hos Ticnet-ombud. Ingen försäljning via ATG-ombud, dock uthämtning."

 

Anmäl
2010-12-13 16:55 #39 av: Zawty

Och varför i hela friden kommer jag till ticnet på en sida som inte funkar med länken som jag fått med fanclubmailet då : (

Anmäl
2010-12-13 16:56 #40 av: [Tan-chan]

#39: Ticnet verkar sälja biljetter också vad jag har förstått det, och sidan fungerar inte förrän biljetterna väl släpps. Det har jag råkat ut för hos Ticnet många gånger.

Anmäl
2010-12-13 17:01 #41 av: Zawty

Drygt D: Okej, är soundcheck rep? Och precis innan?

Menar om man går på det, stannar man inte tills riktiga showen börjar då? Eller tänker de fösa ut en?

Ingen av mina vänner har dessutom råd med det.

Anmäl
2010-12-13 17:07 #42 av: [Tan-chan]

#41: Soundcheck sker innan konserten samma dag så att alla instrumment fungerar. Men mer än så vet jag inte. Det får du maila arrangören om.

Anmäl
2010-12-13 21:39 #43 av: Zawty

#43: Jamen det.. Det kan inte kosta 300kr mer. och de hinner inte svara till de biljetterna släpps nio imorrn! : (

Anmäl
2010-12-14 00:25 #44 av: [VictoriaR]

men ofta man betalar för att kolla på soundcheck, f'n vad han suger ut folk på pengar. Såå lågt att försöka få ihop mer pengar genom det, hahahaha.

Ska önska mig biljetten i julklapp/födelsedag så är det klart sen.

Anmäl
2010-12-14 12:31 #45 av: [KilledbySnape]

#44, Haha meh! Nu lyssnar inte jag på just miyavi, men hade det varit TMR eller a.b.s. så hade jag LÄTT betalt det dubbla. *_*

Kommentar på youtube:
Om Per Gessle hade varit tjej hade texten varit "Jag går och diskar"
Anmäl
2010-12-14 18:13 #46 av: [VictoriaR]

#45 haha,skulle också gjort det för några band, men inte för MYV. Tror ni de som betalar för soundchecken för gå före alla andra i kön?

Anmäl
2010-12-14 18:14 #47 av: Zawty

#46: Antagligen, men har tänkt lite och de kommer antagligen få gå ut igen innan riktiga showen börjar. Så känns inte värt. Särskilt om man går med fler vänner som inte har råd med den.

Så jag kommer skippa.

Anmäl
2010-12-14 19:42 #48 av: [VictoriaR]

#47 låter ju super att det är så. Kommer definitivt skippa då. Han är väl den första j-artisten som gör ngt sånt här, så vitt jag vet?

Anmäl
2010-12-14 19:47 #49 av: [Tan-chan]

#48: Jag tror det har lite med det att göra att de försöker sälja extra. Liksom locka fansen med det. Men jag vet inte. Jag bara hoppas att man får lite fanservice från honom under soundchecken i sådana fall. xD

Anmäl
2010-12-14 19:51 #50 av: Liss

Han lär väl bjuda på sig själv. Det är ju Miyavi!

Anmäl
2010-12-14 20:01 #51 av: [Tan-chan]

#50: Precis. Det hoppas jag verkligen på.

Anmäl
2010-12-17 21:52 #52 av: -Cissi-

MIYAVI    YEY =)=)=)=)=)=)     Han kommer =)=)=) LOVE

Medarbetare på Chinesecrested ifokus. What is it that love does to a woman? Without she only sleeps: with it alone, she lives .

Anmäl
2010-12-18 02:28 #53 av: Zawty

Har tre biljetter för tillfället ;D

Anmäl
2010-12-27 15:43 #54 av: [Ai-chan]

Så, vilka är på plats på Miyavi konserten? ^^ Orkade inte läsa igenom tråden. =)

Anmäl
2010-12-27 18:45 #55 av: Zawty

Jag och ett gäng polare~~

Anmäl
2010-12-27 22:32 #56 av: [VictoriaR]

samma som #55

Anmäl
2011-02-08 18:52 #57 av: [Ai-chan]

Putt :)

Anmäl
2011-02-08 18:54 #58 av: [Tan-chan]

Tävla! Tävla! Tävla! \(^0^)/

Anmäl
2011-02-08 18:55 #59 av: Liss

Oj då. Två personer som vinner en biljett var alltså?

Anmäl
2011-02-08 18:56 #60 av: [Tan-chan]

#59: Japp! En gratisbiljett! xD

Anmäl
2011-02-10 22:16 #61 av: [Tan-chan]

Deltagare har börjat ramla in! xD

Anmäl
2011-02-10 22:59 #62 av: Nordqvist

Var är tävlingen och vad går den ut på? :S

Anmäl
2011-02-10 23:00 #63 av: Nordqvist

HAHA Det var inget... -____- *Blindstyre*

Anmäl
2011-02-10 23:03 #64 av: Liss

#63 HAHA! ?

Anmäl
2011-02-10 23:54 #65 av: Nordqvist

#64 *Harkel* Jag kan skylla på huvudvärk, jag har inga glasögon och jag gick upp alldeles för tidigt i morse = trött! hehehe! Älskar bortförklaringar!


Tyvärr är jag inget Miyavi fan, men jag hejjar på alla som ä med! HEJJA HEJJA!!!!!

*\Goooooo/* <---Pompoms

Anmäl
2011-02-11 00:33 #66 av: Liss

#65 Fast det var faktiskt väldigt svårt att hitta det. Man var liksom tvungen att scrolla ner lite ;D Haha!

Och jag kommer inte kunna gå i vilket fall som helst. Så alla andra Goooo!  \o.o/ <--- jag äger inga pompoms :c

Anmäl
2011-02-11 13:28 #67 av: [Tan-chan]

Syns tävlingen bättre nu? xD

Anmäl
2011-02-11 22:35 #68 av: Nordqvist

#66 Inga pompoms? :o

#67 MYCKET bättre! fast det var nog bara jag som var blind... ;)

Anmäl
2011-02-11 23:35 #69 av: Liss

Haha! bra T-chan. Men det var bara Teri som var blind... (säger jag ocksåxD)

Anmäl
2011-04-13 08:14 #70 av: [VictoriaR]

Konserten ägde, var på läktaren och sjöng med (skrek) som ett sär till What's my name och Shelter xD *förlåt alla kompisar som skämdes lol* När han spelade We love you ~Sekai wa kimi wo Aishiteru~ sjöng alla med på på refrängen, vilken stämning alltså! Kyss


Alla som inte gick missade verkligen något!

Anmäl
2011-04-13 12:43 #71 av: [Tan-chan]

#70: Tur att man har sett honom två gånger redan då. xD Han spelade ju den låten förra gången också och alla sjöng ju med då med. Samt att man skulle hålla varandra i händerna.

Anmäl
2011-04-13 14:12 #72 av: [VictoriaR]

#71 09 ja, den konserten var bra också! Fast jag tycker den här var bättre, jag hade roligare i alla fall Skrattande

Anmäl
2011-04-13 14:32 #73 av: [Tan-chan]

#72: Awesome! Ja, den förra konserten var lite småtråkig i och med att han inte hade så mycket nytt att presentera då. Fast jag tycker hans första konsert 2008 på Tyrol var oslagbart! Nog den bästa konserten jag sett om man inte räknar med LM.C som jag gillar mer än MYV då.

Anmäl
2011-04-13 21:24 #74 av: Liss

Åh, vad härligt att det var bra! Fy faaan vad jag hade velat se honom alltså. Förstår att man verkligen missa något!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.