Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Anime & Manga Artiklar, nyheter och skvaller! Cosplay Film och serier Japan - Land och kultur Japanska - Hjälp med översättning Japanska språket Japan.ifokus Japanskt mode Konvent, event och konserter Kpop och Korea Köp/sök/sälj/skänkes/bytes Länkar Mat, dryck och recept Musik Off Topic TV/data-spel Övrigt
Japan - Land och kultur

Karoshi

2016-05-23 12:32 #0 av: Huygens

Karoshi är fenomenet när en person har arbetat ihjäl sej.

Tidigare var det medelålders manliga familjefäder som kunde få infarkt eller annat syndrom, så att dom avled på jobbet. Men nu har även kvinnor börjat drabbas av karoshi och dödsfallen smyger sej allt längre ner i åldrarna till yngre anställda.

DN har en artikel om karoshi och skriver att det officella antalet dödsfall under ett år är ca 1500 avlidna, men det verkliga mörkertalet är troligen 15000 avlidna i karoshi. Så underrapporteringen är hög av sociala och politiska skäl.

Den japanska regeringen och japanska myndigheter har stor ovilja mot att erkänna jobbrelaterade dödsfall av lojalitet med den framgångsrika japanska industrin.

Antalet tillfälliga anställningar har ökat i Japan dom sista årtiondena. Självmord räknas i allmänhet bara som karoshi om den döde arbetat 160 timmar övertid sista månaden.

.

Jämför även karoshi med dom hjärtinfarkter som drabbat unga amerikanska högutbildade jobbinterner i 20-årsålderna, hos amerikanska Goldman Sachs, Morgan Chase och Merrill Lynch, amerikaner som ibland tvingats jobba 40-70 timmar i sträck och har hittats avlidna hemma i duschen.

Anmäl
2016-05-24 11:31 #1 av: Pillerfrö

Därför som stress management är så viktigt!

Ur en statistisk synvinkel, så 10000 avlidna i KAROUSHI av 130 miljoner invånare i Japan motsvarar en dödssiffra i Sverige på ca 700 individer. I Sverige så tar varje år ungefär 700 medborgare (i åldrarna 45-64) livet av sig i Sverige. Man kan också jämföra med lite ovanligare sjukdomar som tex hjärtinfarkter bland unga svenskar, unga svenskar som drabbas av stroke, svenskar som får tuberkulos och ... den förfärliga bit fakta att våldtäkter i Sverige är nästan 10 ggr så vanliga. Ca 6000 anmälda fall i Sverige per år.

Nu blir detta naturligtvis väldigt svårt att jämföra på något vettigt sätt. Plötslig spädbarnsdöd bland vuxna och unga vuxna är naturligtvis enbart dåligt. Men, det är fortfarande en marginalföreteelse i Japan jmf med hur det var på 80-talet...

(Siffror plockade ur  https://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/17825/Folkhalsan-i-Sverige-arsrapport-2014.pdf )

Anmäl
2016-05-25 07:20 #2 av: AnnaMoonshadow

#0 det är viktig och intressant fakta du lägger fram, tack för det Glad

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.