2015-01-19 12:23 #0 av: AnnaMoonshadow

Soja, eller sojasås som är det rätta ordet, är en sås med stor historia. Sojan gjordes för första gången i Kina någon gång mellan 200- och 400-talet. Sojan framställs av sojabönor som fermenterats tillsammans med vete, salt och svampkultur. Sojan har sedan spridits till andra länder i Asien, bland annat Japan under 600-talet som sedan utvecklat sina egna sorter. För många sorter av soja finns det och varieras då genom tjocklek på såsen, färgen som pendlar mellan brunt och nästan svart och hur mycket sälta som är i den.  Den japanska sojan är till exempel ofta tunnare och mindre salt än den kinesiska. Vissa sojasåser har även andra tillägg utöver grundreceptet för att de ska sticka ut.

Sojasåsen har blivit ett viktigt inslag i den japanska matlagningen. Japansk mat kännetecknas av att råvarornas egna smaker  får ta plats och sojan fungerar ofta som smakförstärkare till dessa och förkommer i väldigt många olika rätter.  Sojan räknas också täcka upp smaken umami (savory taste/matig smak) som i det japanska köket är en viktig del av smaksättningen.  

Bild: By GanMed64 [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons