2016-04-25 17:04 #0 av: AnnaMoonshadow

Golden Week är sju dagar i slutet av april och i början av maj där fyra nationella högtider sammanfaller.

På grund av att större delen av veckan ägnas åt högtiderna har den här perioden kommit att bli lika viktig i Japan som det japanska nyåret (Shogatsu) och Obon. Det är bra att veta att under Golden Week kan butiker ändra sina öppettider eller till och med hålla stängt. Det kan dessutom bli mer människor på resande fot, vilket man kan se extra tydligt på flygplatser och tågstationer. Populära turistmål får dessutom betydligt fler besökare under denna vecka. Här kommer det en kort beskrivning av de olika högtidsdagarna: 

Showa no hi  (Showadagen)

Denna högtid inträffar den 29e april och på dagen firar man den bortgångne kejsaren Showa (han dog 1989). Den 29e april var hans födelsedag. Högtiden är ämnad för eftertanke över den utveckling som skett i landet under Showas styre mellan 1926 och 1989.

Kenpo Kinenbi (Grundlagsdagen)

Den 3 maj 1947 instiftades den nya grundlagen i Japan, något som man uppmärksammar den 3 maj varje år. Detta ska inte blandas ihop med landets nationaldag (som faktiskt har två olika datum i Japan).

Midori no hi (Grönskans dag)

Denna dag firades från början den 29e april men ersattes av Showadagen och flyttades till den 4 maj istället. Dagen är tillägnad våren och grönskan. Idag fungerar den mest som en utfyllnadsdag i Golden Week och firas inte på något särskilt sätt.

Kodomo no hi (barnens dag)

Barnens dag är kanske höjdpunkten på Golden Week och firas den 5e maj. Dagen är ägnad att fira barnens egenheter och deras glädje. Från början har dagen främst varit ägnad åt pojkarna då Tengo no Sekku (the Boy’s Festival) firats den femte dagen på den femte månaden (flickornas dag, Hinamatsuri firas den 3 mars) men har i nutid blivit ett allmänt firande av alla barn.

På barnens dag sätter man bland annat upp karpformade flaggor som kallas koinobori. Flaggorna sägs vara kopplade till legenden om en karp som simmade upp för ett vattenfall för att slutligen förvandlas till en drake.

------------------------

Källor: Japan-Guide.com, Wikipedia.org

Bild: Naroa. Via Flickr.com (CC BY-NC2.0)