2016-03-14 18:25 #0 av: tlover

Chasen är en visp som används för att tillreda matcha, det malda gröna teet som används i den japanska teceremonin.

En chasen är en handgjord visp som är skuren i ett enda stycke bambu som används i den japanska teceremonin.

Till utseendet liknar en chasen lite en ballongvisp fast en chasen har även spröt i mitten.

En chasen används då du tillreder matcha som är ett pulver av malda gröna teblad. En chasen är utformad för att kunna blanda matchan bra och för att undvika klumpar.

Då du använder din chasen gör du inte en rörelse som med en ballongvisp däremot utan vänder på den helt och för Gör ett I, W eller M i skålen med matcha och vatten (eller bara vatten).

Rengöring

En gammal chasen på en naoshi och en ny chasen

En chasen behöver varken diskborste eller diskmedel, vispa helt enkelt med vispen som om du hade vispat matcha i hett vatten.

För att din chasen sen ska hålla formen är det bäst att ha en "Naoshi" som som du lägger din chasen på när den torkar.

En chasen går däremot inte att använda hur länge som helst. Bambun är obehandlad så den kan mögla vid dålig förvaring och efter hand så slits den, byter du inte ut den då så kan du få strån av din chasen i din matcha.

Läs mer om den japanska teceremonin i artikeln på te ifokus om cha no yu