Annons:
Etikettergeografihistoriakultur
Läst 2922 ggr
AnnaMoonshadow
2015-12-11 11:00

Shogatsu

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Shogasu, nyår, är de viktigaste högtiderna på året i Japan.

Japan firar nyår vid samma period som vi, mellan december och januari, de har dock mer firande efter själva nyårsafton, oftast de tre första dagarna i Januari.  Företag är ofta stängda mellan den 1 och 3e Januari och familjen samlas för att spendera dessa dagar tillsammans. Det nya året innebär en nystart och alla tidigare arbetsuppgifter och problem ska helst avslutas innan det nya året infinner sig.

Inför nyår dekoreras traditionellt huvudingången till hemmet med  kadomatsu, Dessa är dekorationer som oftast kommer i par, en på vardera sida om dörren och de kan ses som arrangemang av olika växter. De kan till exempel består av gran, bambu och plommonträd. Exakt hur dessa ser ut kan variera massor och de skiljer sig även från olika regioner i landet vilka växter de innehåller. Kadomatsu  anses välkomna andar och kami och ska ses som deras boplats under de första dagarna på det nya året. De brukar sedan brännas för att släppa dessa kami lösa när nyårsperioden är över. Utöver dekorationerna så städas också huset och mat förbereds inför själva nyårsfirandet.  

Det är vanligt att man äter toshikoshi Soba under nyårsafton då dessa symboliserar långt liv. Det är också vanligt att man ser Kohaku Uta Gassen på tv, en musikshow där många av japans mest kända artister uppträder med allt från j-pop till enka.

Under den första dagen på det nya året är det vanligt att man kliver upp för att se den första soluppgången. Den första januari ska i övrigt vara en dag av glädje och lugn. Barnen brukar  få pengar i dekorerade kuvert från de vuxna, och det är ofta rätt stora summor det handlar om. Man äter också speciellt under denna dag, vanligt är osechi. Osechi är egentligen en samling av olika rätter som har olika betydelse. Gemensamt är att de ofta är rätter som klarar sig utan att stå i kylen och som kan förberedas i förväg och inte behöver värmas upp. Man ska inte behöva laga mat och greja denna dag. 

Under de första dagarna i Januari är det också vanligt att man besöker ett tempel eller helgedom och de största templen i t.ex. Tokyo och Kyoto kan få flera miljoner besökare under dessa tre dagar. Nattliga besök till templen är också vanligt då dessa ringer sina klockor varje midnatt. Vid templen finns det också möjlighet att dra spådomar på lappar, dessa talar om hur mycket eller lite tur man kommer ha under det kommande året.  Vid shinto helgedomarna brukar det också vara vanligt att man på små träplakat skriva önskningar inför det nya året, som sedan fäst tillsammans med de andra besökarnas önskningar i ett träd eller på en speciell vägg. Det kan handla om önskningar som rör hälsa och glädje men också specifika saker som att man önskar göra bra ifrån sig på jobbet eller i skolan. 

Foto1: Yoshikazu Takada via flickr.com, CC BY 2.0  

Foto2: Jmettraux via flickr.com, CC BY 2.0 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Annons:
Pillerfrö
2015-12-14 17:36
#1

Innan OSHOUGATSU firar man BOUNENKAI (ut med det gamla) och efter årsskiftet firar man SHINNENKAI (in med det nya). Dessa fester firas på jobbet, med familjen, i de föreningar man är aktiv. Det kan betyda 8-10 blöta fester per person under loppet av två veckor.

Japan blir svårt dysfunktionellt under den tiden på året har jag hört  :-)

Upp till toppen
Annons: