Annons:
Etikettmat-dryck-sak-shochu
Läst 6390 ggr
DiamondIce
2015-02-27 11:52

Natto

Natto är en traditionell matvara som görs av jästa sojabönor. Den kletiga konsistensen och starka lukten gör att den ibland blir jämförd med surströmming eller en illaluktande ost -den är helt enkelt inte något för alla.

Tillagning

Traditionellt sätt så görs natto genom att lagra kokta sojabönor i rishalm. Idag är det vanligare att man kokar sojabönorna, håller dem varma i ett dygn med en tillsatt bakteriekultur för att de ska jäsa, och sen lagra dem i ett kylskåp i minst ett dygn innan man kan äta dem. Natto serveras oftast med ris och/eller salladslök, men kan kombineras med det mesta. 

Du hittar ett recept på hur man gör hemmagjord natto här.

Hälsosam

Natto är rikt på protein och K-vitaminer, och medicinsk forskning visar att den är bra för hälsan. I de delar av Japan där det äts mycket natto är benskörhet och hjärt och kärlsjukdomar lägst. Natto inehåller dessutom nattokinase, som kan lösa upp blodproppar. Enligt japanska forskare är nattokinase fyra gånger effektivare är kroppens egen plasmin på att bryta ner de fibrer som håller ihop proppen. Om du äter blodförtunnande medel bör du därför rådgöra med din läkare innan du börjar äta natto regelbundet.

Historia

Det är oklart när, hur och varför man började göra natto, men en hel del teorier går att hitta. På Soyinfocenter kan du läsa om flera av dem.  Liknande rätter finns i både Kina och Korea.

Källa: http://japanskmat.blogspot.se/2008/11/natto.html http://www.soyinfocenter.com/HSS/natto1.php http://www.wellnessguide.se/Nyheter/natto-ar-japanernas-halsomat

Annons:
AnnaMoonshadow
2015-02-27 13:22
#1

Toppenbra artikel!

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

DiamondIce
2015-03-01 22:43
#2

#1 Trevligt att höra 🙂

Upp till toppen
Annons: