2015-01-09 10:35 #0 av: AnnaMoonshadow

Mirin (味醂 eller みりん) är en vanlig ingrediens i japansk matlagning.

Mirin är en sorts risvin, inte jätteolikt saké, men med väldigt lite alkohol och med hög sockerhalt. Mirin används i matlagning som ett sötningsmedel istället för socker. Det är viktigt att inte använda för mycket mirin då smaken är väldigt påtaglig och kan förstöra balansen av smakerna.

Det finns olika sorters mirin, där främsta skillnaden kanske är mängden alkohol, och olika sätt att använda den i maten. Ofta handlar det dock om att värma upp eller koka mirin med maten så att ännu mer av alkoholen försvinner.

Mirin förekommer i många olika rätter exempelvis:

  • Sushi
  • Udon
  • Donburi
  • Grytor
  • Teriyakisås

Mirin går att i Sverige att köpa i vanliga matbutiken. I vissa recept går det även att byta ut mot socker upplöst i vatten.  

Bild av Badagnani  via Wikimedia Commons