2015-01-06 13:28 #0 av: AnnaMoonshadow

Udon (饂飩 eller vanligare うどん) är japanska nudlar gjorda av vetemjöl.

Udon kännetecknas ofta av att de är tjockare än nudlar i t.ex. ramen och soba. Udon serveras oftast varm och gärna på ett lite enklare vis än vad ramen gör men det finns ändå väldigt många versioner som varierar beroende på vilket område rätten utvecklats i.

Liksom ramen serveras alltså nudlarna i en skål med buljong. Buljongen kan till exempel vara en sky gjord på dashi, soja och mirin. Och sortens dashi och soja kan här variera också. Utöver nudlarna kan man ofta i skålen hitta grönsaker så som salladslök (grönlök), tofu, tempura och olika former av fisk och skaldjur.

Det finns även kalla udonrätter men det är mindre vanligt än vad det är med till exempel kall soba. De varma rätterna passar sig mest för vinter och de kalla på sommaren.

Bilderna är från wikipedia.org