2015-01-05 11:42 #0 av: AnnaMoonshadow

Sashimi är en rätt väldigt snarlik sushi och serveras på lite finare japanska resturanger.

Sashimi (刺身) består  främst av tumma skivor av rå fisk som ofta läggs upp på ett smakfullt och vackert vis, ofta tillsammans med dekorationer av skurna grönsaker. Sashimi är ofta den första rätten att serveras vid en formell japansk måltid eftersom denna traditionella rätt anses vara en av de finaste japanska maträtterna och att man ska äta den först så att inga andra smaker förstör upplevelsen.  Men sashimi kan också serveras som huvudrätt, då äter man oftast sashimin med ris och misosoppa på sidan av.

Sashimi kan bestå av många olika sorters fisk och skaldjur, några vanliga är lax, tonfisk, makrill, bläckfisk, räkor och musslor. Oftast är dessa serverade råa men det finns några undantag så som att bläckfisken kan tillagas innan för att göra den lättare att äta. Det förekommer även sashimi bestående av kött så som biff och kyckling (blue foot chicken, som inte har salmonella-bakterier i sig). Detta är dock inte lika vanligt som fisk och skaldjur. Även dessa köttbitar kan vara lätt lagade på utsidan men råa inuti.

Bild: wikimedia.org