Annons:
Etiketteranimemanga
Läst 9164 ggr
AnnaMoonshadow
2014-01-20 12:43

Anime

För att kicka igång månadens tema, Anime, passar det sig att inleda med en artikel om vad anime är för något.

Astro Boy

Anime betyder animerat och syftar på animerade japanska serier. Japansk anime är känd för sin säregna stil och mångsidighet i både karaktärer, kategorier och publik med serier och filmer som riktar sig till både unga och gamla.

Anime så som den ser ut idag sägs ha växt fram på 1960-talet bland annat genom Osamu Tezuka's Astro Boy. Anime har växt först i Japan och influerade filmer och tv-serier. När anime växte spreds det även utanför landets gränser, först i Asien och sedan i övriga världen. Med internet har tillgången till anime och Manga (de tecknade seriernas tryckta version) blivit allt större till att i dag vara ett globalt intresse.

Anime har sedan 60-talet påverkat den japanska kulturen och det är idag en naturlig del av det japanska samhället. Anime sänds på tv, refereras till och pratas om i vardagliga samtal och animekaraktärer förekommer i reklamer och annonser som förespråkare för märken och företag. Många företag har till och med skapat sin egen gulliga animemaskot för att ha till hands vid sådana tillfällen istället för att behöva köpa rättigheter till att använda någon annan känd karaktär. Detta har spridit sig så att även geografiska regioner, polisstationer och andra grupper och viktiga utposter i samhället har sina egna karaktärer, ett fenomen kallat yuru-kyara.

Anime är alltså inget liknande tecknade serier och film här i väst, som riktar sig till barn och unga och sedan stannar där. Anime har med sin mångsidighet nått ut till alla möjliga åldrar i Japan. Det är inte ovanligt att t.ex. medelålders män ser och läser en del anime och Manga.

Shonen Jump, en väldigt stor mangatidning riktad mot killar

Det finns anime med alla olika sorters teman och som riktar sig till väldigt olika grupper i samhället, allt med olika namn och kategorier. Den största och tydligaste indelningen man kanske ska ha koll på när man pratar om anime är uppdelningen mellan Shonen och Shojo (shoujo). Shonen betyder kille och Shojo betyder tjej på japanska och från början används dessa två ord för att känneteckna anime och Manga riktad till unga pojkar eller unga tjejer, men har på senare tid även fått en vidare betydelse och mer kännetecknas av sina skillnader och element.

Shonenserier är ofta actionfylda med manliga huvudkaraktärer och "pojkiga" teman så som äventyr, fantasy, snygga tjejer och humor och utspelar sig ofta i en alternativ värld. Shojo riktar sig mer mot romantik, dagliga problem, vänskap m.m. och utspelar sig gärna i skolor eller andra verklighetstrogna miljöer. Även stilmässigt skiljer sig Shonen och Shojo åt. Shonen har ofta coola och tuffa designer på karaktärerna så det passar till storyn och det förekommer ett relativt högt tempo i scenerna. Shojo däremot har ett större lugn och mer fokus på att uttrycka känslor och bilderna är ofta mer fokuserad på "skönhet" än vad shonenserier är. Detta är dock generella drag och det finns alltid filmer och serier som bryter "normen".

Shojo Beat, en väldigt stor mangatidning riktad mot tjejer

Shonen är den största och mest framgångsrika av dessa båda, och det är även shonenserier och filmer som nådde ut i världen först. Ibland när man talar om anime brukar man höra begreppet "big 3" eller "de tre stora", detta syftar på tre shonenserier som genom sin popularitet vuxit och blivit oerhört långa serier med en trogen fanbase och blivit lite av ett fenomen i sig själv. De tre serierna som detta begrepp brukar syfta på är Naruto, One Piece och Bleach.

Naruto som är ritad av Masashi Kishimoto är en serie som handlar om Naruto, en lat och lite klumpig kille som vill bli en av de bästa ninjorna och ta över ledarskapet över sin ninjaby. Serien följer hans äventyr tillsammans med sina vänner och fiender. Naruto började som Manga publiceras 1997 och fick sedan en anime 2002. 2007 avslutades den första animen av Naruto och istället tog Naruto Shippuden vid och utspelar sig ett par år efter det att Naruto avslutades. Både mangan och animen är fortfarande igång och det finns för närvarande över sammanlagt 550 avsnitt och flera filmer som tillhör serien. 

En av Naruto-filmernas omslag

One Piece började, liksom Naruto, att publiceras 1997 och blev även den väldigt populär. Serien handlar om killen Luffy som ger sig ut på havet för att bli pirate king, en titel tilldelad den som kan hitta Gol D. Rogers mytomspunna skatt. På sin resa samlar han på sig sin egen crew och träffar på alla möjliga människor. 1999 börjar animen sändas och är nu uppe i över 600 avsnitt. One Piece skapare Eiichiro Oda har även nyligen uttryckt att serien nu ungefär kommit halvvägs, så det finns en del mer att se fram emot innan äventyret är klart.

Den tredje av The Big 3 är Bleach. Bleach började publiceras 2002 och började tidigt rivaliera med de andra två serierna på toplistorna. Serien handlar om Kurosaki Ichigo en helt vanlig kille utöver det att han kan se andar och spöken. En dag träffar han på Rukia, en shinigami (en japansk soul reaper) som behöver hans hjälp. Hon ger honom sin shinigami-kraft och detta är inledningen på en helt förändrad syn på världen för Ichigo. Animen började sändas 2004 och avslutades 2012 på 366 avsnitt. Mangan publiceras fortfarande.

omslaget till en Sailor Moon-film

Trots att dessa tre serier brukar kallas för de tre stora finns det självfallet andra serier som varit igång länge och som fått många avsnitt. En stor serie är till exempel Doraemon, en barnserie som från 70-talet fått tre olika animer. Här i Sverige är kanske de mest kända animeserierna Pokémon och Sailor Moon. Animeserier som många svenskar växt upp med. Även Studio Ghiblis storsäljande filmer så som Spirited Away och Princess Mononoke är anime som blivit populär här i Sverige.

Detta var en kort introduktion till den magiska animevärlden. Under den kommande månaden hoppas jag att vi tillsammans på JiF kan ägna anime mer tid och diskussion. Och vill ni läsa vidare om de genrer som är specifika för Manga och anime finns det en utförlig artikel här.

(alla bilder i artikeln kommer från wikipedia.org)

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Annons:
AnnaMoonshadow
2014-05-04 09:14
#1

*putt*

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Upp till toppen
Annons: