10) Övrigt inom Östasien

Hallyu

2012-12-10 12:25 #0 av: AnnaMoonshadow

Det här är en artikel om hallyu, den sydkoreanska vågen som sprider sydkoreansk musik och serier över världen. Det har väl inte gått att undgå k-popens framfart det senaste året? Speciellt inte om man har ett intresse för asien. Men visste ni att Hallyu-vågen pågått i flera år, främst borta i östasien?

Big Bang

(pojkbandet Big Bang, källa: LGEPR, wikipedia.org)

Koreas musikindustri har under de senaste tio åren växt enormt och har blivit en stor politisk faktor i sydkorea. Så stor faktiskt att det har fått ett eget uttryck, Hallyu. Hallyu eller ”the korean wave” som den översätts till påbörjades redan under 1990-talet som ett sätt att sätta Sydkorea på kartan, intryckt mellan två stora ekonomier (Kina och Japan) som landet är. Koreas första mål med att nå ut med sin kultur var just dessa två länder och det var redan år 1999 som uttrycket Hallyu myntades.

Hallyu blev snabbt en växande industri där musiken och serierna skapades nästan på löpande band. Den koreanska vågen spred sig vidare till Hong Kong, Thailand, Filipinerna och Malaysia och har slutligen blivit ett världsfenomen där flera stor band vunnit priser genom bland annat MTV och artister så som PSY har slagit rekord efter rekord på Youtube med sin Gangnam Style. Svenska tvprogram så som Kobra och Nyhetsmorgon har fått upp ögonen för den koreanska musikmarknaden och har det senaste halvåret så smått börjat rapportera om det.

Kpopfans i Polen

(bild: Piexus, wikipedia.org. Används även som löpsedel)

Det förekommer ändå stark kritik och motstånd till Hallyu och Sydkorea. Främst handlar det om utnyttjandet av de unga stjärnorna och skådespelarna, som sliter alla dagar om året för en sportstyvern av vad en amerikansk idol kan begära att få som ersättning. De tränas hårt i flera år redan innan sin debut och de får sedan kämpa att betala av de skulder som de dragit på sig i och med att de stora företagen tagit dem under sina vingar för att träna upp dem.

Det finns även andra diskussioner och anti-korea kampanjer, främst i Kina och Japan, som bygger på nationalistkampanjer och de motsättningar och missämja som i århundranden legat och grott mellan de olika länderna. Dessa tankar har sedan växt till stora motståndsrörelser i länderna där bojkottning och smutskastining i media vid flera tillfällen förekommit.

Trots motståndet växer intresset för k-pop ständigt över hela världen och industrin växer sig starkare. Hu känner du inför k-pop? Är du nybörjare eller rutinerad kpopare? Förhoppningsvis kommer vi här på Japan i fokus kunna hjälpa dig att utvecklas och hitta nya favoriter inom den koreanska musikvärlden oavsett!

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2012-12-10 19:42 #1 av: [Chokladmousse]

Superbra artikel! Jag är nog en rutinerad k-popare, även om jag inte varit med längre än mars, april. K-pop är det enda jag lyssnar på. Mina vänner har öppnat ögonen för kulturen. De retade mig lite i början eftersom jag var enligt dem en tjej som inte är intresserad av kultur. De tyckte väl att jag var ett freak. Enligt mig så är Sydkorea ett av de mest varierade länder när det gäller musik. YG Entertainment med riktning på hiphop och r&b, SM Entertainment med rikting på poppig pop och JYP Entertainment med den musiken de gör. (INTE INSATT I SM ELLER JYP!)

K-POP FOR THE WIN!

Anmäl
2012-12-10 20:10 #2 av: Aily

#1 Här är det okej att vara Nörd! Flört

 

Anmäl
2012-12-10 20:57 #3 av: AnnaMoonshadow

#1 tycker du har väldigt bra åsikter om de olika bolagens styrkor, de lyckas få ut musiken till max på det sättet :)

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2012-12-11 12:30 #4 av: emee

Han Geng(en fd. kinesisk medlem i Super Junior) stämde SM entertainment för ett tag sen. Han pratar om hur han blev behandlad i videon. mish2100 har kommenterat att artisterna fick bättre kontrakt efter det. Men jag vet inte om det stämmer och om det gör det är det kanske inte tillräckligt bra ännu...

Anmäl
2012-12-11 12:47 #5 av: AnnaMoonshadow

#4 kontraken har börjat blivit bättre. det finns regler för hur mycket de egentligen kan begära av sina anställda och även saker så som ålder m.m. på artisten har jag hört ska spela in. Men vid en jämförelse så tjänar stjörnorna mindre i korea än i västvärlden med tanke på hur stora vissa av banden är.

Men en del har ju kanske med samhället i övrigt att göra också. Sydkorea har växt ekonomiskt de senaste tio-tjugo åren något enormt men många människor är fortfarande fattiga och måste jobba hårt för att överleva. Dessutom är arbetsmoralen anorlunda i östasien generellt än vad den är i väst, vi är inte vana att jobba så hårt som många av dem där borta. Så det ses kanske inte fullt lika mycket som ett problem även om man tycker att de ska få ut för mödan de lägger ner.

Det här gäller ju inte bara sydkorea heller, japaner och kineser sliter också hårt och det är inte bara inom musikindustrin utan även allmänt. Japan är en av de högsta länderna när det handlar om övertid och en del japaner har inte ens råd/tid att ta ut mer än kanske ett fåtal semesterdagar per år. Det är ju stor skillnad om man jämför med sverige där gemeneman har en semester på 4-5 veckor + helgdagar + eventulle injobbad övertid :P

Personligen ser jag det som så att så länge artisterna är nöjda med sitt liv och får göra det de älskar så är jag nöjd. Förhoppningsvis tycker de att det är tillräckligt

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2012-12-11 16:49 #6 av: Aily

#5

Vi har det löjligt bra i Sverige, och vi tar det så förgivet att det kommer att bli vårt fall. Tungan ute

Jag läste för längesedan i någon facktidning... hmm... kan ha varit metalls tidning eller något (förbehåller mig rätten att ha luddig källa) något om att man i Japan, först efter 1000 övertidstimmar per år ser självmord som arbetsrelaterat...

För en svensk skulle så många övertidstimmar generera en arbetsdag på över 12 timmar. Lägg till en timmes lunch och en halvtimmes resväg till och från jobbet, och du är hemifrån 14 timmar per dygn. Fy vad vi har det bra i Sverige.

Men nu jobbar inte alla så löjligt mycket övertid i Japan heller och särskilt ungdomar sätter sig mot den här traditionen, men det är fortfarande många som gör det.

Japanerna använder de få semesterdagar de har till sjukdom (de har ingen sjuklön), bröllop och begravningar. I Sverige är allt det utom bröllop betalt på något sätt. De reser sällan någonstans och gud nåde den som vågar ta mer än en veckas semester utanför helgdagarna.

Appropå hallyu... eh...

 

Anmäl
2012-12-11 17:01 #7 av: AnnaMoonshadow

#6 men precis. du sätter fingret på exakt det jag var ute efter. Vi har det sjukt bra här hemma också ;) Sen att det blev liiiite OT spelar inte så stor roll xD

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2012-12-11 21:24 #8 av: emee

Tycker att dom har det dåligt och hoppas det blir bättre. De som jobbar så mycket är väl främst lite äldre män vars fru är hemmafru och som sagt så revolterar ju ungdomarna mot detta. Jag läste nånstans att regeringen har reglerat hur långa arbetstider man får ha i Japan och tycker det är bra att dom uppmuntrar pappaledighet där. Det kan ju hjälpa till att ändra på det gamla systemet: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4157880

(Ny tråd om detta kanske?)

 

Anmäl
2012-12-11 22:22 #9 av: Aily

Går det att dela trådar?

#8 Kan ju också förklara varför det föds så få barn i Japan. Vilken kvinna vill vara hemmafru nuför tiden? Inte jag!

En bekant till mig jobbade för många år sedan på Tetra Pak i Japan. Han sa att jobba var det enda de gjorde där. Till sist orkade han inte längre utan förflyttade sig tillbaka till Sverige.

Som jämförelse ändå, kan nämnas att tex USA som enda land i den "rika världen" inte har någon lagstadgad semester alls, och det gäller att inte ta ledigt för länge, för då kanske de hittat en ersättare tills du kommer tillbaka och då är du utan jobb. Amerikanare är inte riktigt kloka...

 

Anmäl
2012-12-12 08:16 #10 av: AnnaMoonshadow

#9 det går inte att dela trådar vad jag vet utan tror #8 menade att vi skulle starta en ny om just detta. Jag vet dock inte om vi har så mycket att tillägga i ämnet just nu :P

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2012-12-13 17:05 #11 av: [Chokladmousse]

#3 Tack. Det var nog det snällaste någon sagt till mig inom K-popen. JYP's musik kan jag inte direkt identifiera eftersom jag inte är insatt eller vet vilka ord man ska använda.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.