Annons:
Etikettergeografihistoriakultur
Läst 9324 ggr
[Tan-chan]
12/4/08, 4:37 PM

Japanska ungdomars dejting och kärlek

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur går förhållanden till i Japan hos ungdomar? Det är en fråga som många antagligen undrar över då kärlek är ett så intressant ämne. Här nedan följer kort information om hur dejting och förhållanden går till.

1110875_52358912.jpg
(Foto: lusi, www.sxc.hu)

Visst har ni varit med om en förälskelse, och känt att ni bara vill kasta ur er allting som ni känner inom er till just den speciella personen? Men visst är det sjukligt nervöst att göra så?

Jag slår vad om att ni som ser på Anime eller japanska filmer har märkt hur direkta ungdomarna är när det kommer till att förklara sina känslor för den de är förälskade i. De berättar rakt ut till personen att de är kära i denne och frågar om de kan bli ihop. Bara sådär! Detta kallas "kokuhaku", och oftast är det tjejerna som gör detta. Tidigare sades det att endast under Alla hjärtans dag kunde tjejerna göra detta, men i dag bryr man sig inte om detta längre. Ungdomarna blir oftast tillsammans i ett förhållande för första gången någon gång när de är runt 17 år gamla.

Kokuhaku kan göras på olika sätt, ibland genom att smsa till personen i fråga och berätta rakt ut eller att man möter på personen i korridoren i skolan och berättar det då. Men oftast lägger man ett brev i personens skolbänk eller skofack, eller också att en vän överlämnar brevet. I brevet förklarar man hur man känner och frågar om man kan bli ihop. Efter att man har blivit ihop är det vanligt att man går till och från skolan tillsammans för att visa för andra att man är i ett förhållande.

Dejterna sker oftast runtomkring arkader efter skolan och under helger, och en vanlig aktivitet på vardagar är att man går och sjunger karaoke tillsammans. Man gör detta oftast i grupper där flera par ingår då ungdomarna är blyga och nervösa. Varför just karaoke kan förklaras genom att i Japan hyr man ett litet rum (som oftast är billigare under dagtid, därav varför man gör detta under vardagar efter skolan), och i detta rum får man något som japanska skolungdomar inte brukar få - nämligen det som heter "att få vara ifred".

Förklaringen till bristen på lugn och ro kan förklaras med att oftast är mammorna fortfarande hemmafruar och att deras föräldrar inte vill att ungdomarna är ensamma i sitt rum med sina flick-/pojkvänner.

En annan vanlig vardagssyssla är att gå på arkader där man spelar UFO-catcher eller Purikura. UFO-catchers är exakt samma sak som här i Sverige, nämligen en gripklomaskin som finns på nöjesfält här i Sverige där man fiskar efter priser i form av gosedjur eller godis med gripklon. Purikura är ett litet bås där man tar foton på sig själva för att göra dessa till klistermärken, och man kan lägga till bilder och text, och mycket annat på dessa foton innan de skrivs ut. Det finns flera bås med olika bakgrunder.

Under helgerna gör ungdomarna det som man också brukar göra i Sverige; man åker till stan för att gå på bio eller tittar efter kläder.

Japanska ungdomar pratar oftast inte om kärlek med sina föräldrar. Det är nämligen väldigt "hysch-hysch" om detta, och detta kan förklaras med att föräldrarna oftast vill att barnen ska ha extrakurser och diverse fritidsaktiviteter efter skoltid. Det går inte att förneka att ungdomarna har det tufft under skolåren då föräldrarna sätter hård press på dem. Enligt föräldrarna är kärlekslivet någonting som barnen ska ägna sig åt när de har kommit ur skolan, är myndiga och har jobb. Det vill säga när de har en stadig ekonomisk grund att stå på. Men då barnen väl är vuxna förväntas det oftast från föräldrarna att de ska planera giftermål och barn.

För ca 50 år sedan var det föräldrarna som oftast arrangerade äktenskapen för sina barn, men man träffades också i form av gruppmöten med representanter från olika byar och kom överens. Men i dag gifter sig människor i Japan av samma anledning som i Sverige; av kärlek. Men många letar fortfarande efter en partner via sina föräldrar eller agenturer.

Äktenskapet är än i dag väldigt speciellt och innebär en stor omställning speciellt för kvinnorna då de förväntas skaffa barn och förbli hemmafruar. Därför är också genomsnittsåldern för när man gifter sig väldigt hög, och brukar vara runt 30 års ålder. 90 % av alla japanska kvinnor har giftermål som en målsättning.

Källa: Shojo Stars nummer 10 2008, Satoko Matsushita

Annons:
emee
4/14/09, 2:22 AM
#1

ok, det var väldigt generellt…Obestämd

Upp till toppen
Annons: