Annons:
Etikettmusik
Läst 8261 ggr
[Tan-chan]
2010-11-19 14:04

Hatsune Miku från Vocaloid2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den virituella sångerskan Hatsune Miku har fångat hjärtan på många fans världen över och blivit en sensation genom internet. Fansen har skapat hennes personlighet och hon har blivit något av en ikon. Nu har det skapande företagen tagit henne ett steg längre: Hon har fått liv på konsertscenen via modern hologramteknik!

De felsta som är intresserade av japansk populärkultur känner till den virituella sångerskan Hatsune Miku från programmet Vocaloid. Hon är sexton år, ljuvligt söt och har blivit en karaktär som cosplayare älskar att cosplaya som.

Allting böjade med ett program, Vocaloid, som endast var ett program, skapat av Yamaha, där man kunde sätta in texten till en låt och programmet sjöng ut det. Simpelt och väldigt plant. Men senare började man avancera programmet till Vocaloid Character Vocal Series, skapat av Crypton Future Media, och i augusti år 2007 lanserades den virituella sångerskan som den andra karaktären i Vocaloid 2. Sweet Ann är den första i Vocaloid2-serien och lanserades två månader innan Miku, men Miku överskuggade henne snabbt och nu är hon snarare ett minne blott.

I dag finns en upphov av olika karaktärer till Vocaloid2-serien, så som Meiko, Kaito, Rin/Len Kagamine och Luka Megurine. Desssa sjunger på japanska. Sedan finns Sonika, Big Al och Miriam som sjunger på engelska. Dock är också Miku på väg att lanseras på engelska inom en snar framtid.

Mikus namn är uppbyggt på en lek med ord som blir som följande:

Hatsu (?, first/första), Ne (?, sound/ljud), ock Miku (??, future/framtiden), och kan tolkas som "The first sound from the future/Det första ljudet från framtiden".

Hennes röst är uppbyggt på en röstskådesspelares olika tonlägen. Röstskådesspelaren heter Saki Fujita, och har funnits med i anime- och spelvärlden sedan 2003.

Sedan Mikus lansering har hon utvecklats till en serie av program där man kan få henne att sjunga och dansa, och många DJ's och andra artister har börjat använda henne som sångerska i deras låtar.

Men inte nog med det! Den 9:e mars 2010 hade hon sin första solokonsert i Zepp Tokyo, Odaiba i Tokyo. Konserten gick vid namn "Miku no Hi Kanshasai 39's Giving Day", varav mars är den tredje månaden i året. Namnet från konserten samt datumet komer från hennes namn: 3(mi) och 9(ku), där av "39's Giving Day". På konserten uppträdde hon live i form av en avancerad hologrambild i 3D som gav henne liv och rörelse på scenen framför sina fans.

Denna konsert blev en succé och hon har nu haft sin första världsturné som omfattat Asien och USA med lyckat många besökare!

Det är också första gången i historien där ett hologram i form av en människa uppträder solo på en konsertscen.

Vad erbjuder företaget oss Hatsune Miku-fans här näst?

Gå med i Hatsune Mikus officiella Facebook-sida och håll er uppdaterade om nyheter!

Annons:
theprodigy
2010-11-19 21:14
#1

Nice :)  dock så är Gakupo (Gacktpoid) min favoritröst och karaktär från Vocaloid, visste från början inte att hans röst var baserad på Gackt, och jag gillar Gackt också så det vart en trevlig överraskning XD

[Tan-chan]
2010-11-19 21:29
#2

#1: Undrar om det finns en engelsk patch till det programmet? Hade varit nice att ha Gacktpoid eftersom jag också är ett enormt fan av honom. ?

Len-Sama
2010-11-20 11:21
#3

Underbart~

Nordqvist
2010-11-20 11:33
#4

Det är ju samma 3D teknik som bandet Gorillaz använder på sina "live" konserter! Riktigt häftigt att se!

Azmaria
2010-11-20 14:09
#5

väldigt bra artikel, de vore guld värd att fara på en sådan konsert :D

kommer de till europa vill jag gärna vara där.

btw. Har Miku som en nendoroid. ^^ jätte söt. ;D jag fick den för 28€ , billigt stuff! :D

Make Pasta not War, Vee~

Liss
2010-11-21 22:39
#6

Hehe, såg den konserten på internet för ett tag sedan. Den är på 2 timmar, men det var de lätt värt det. Hade dock kunnat varit fler av dem andra karaktärerna, lite längre tid.

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Annons:
[Tan-chan]
2010-11-22 10:32
#7

#6: Den finns på HD-kvalité om man vill ladda ner den, samt att det finns en skiva med musiken också. (^_^)

Var det bara jag som saknade Kaito? (O_o) Tycker att han och Miku passar som bäst i en duett.

Zawty
2010-11-22 14:23
#8

Vore ju roligare om de skulle göra en sådan konsert med fler vocaloid's.

Sedan är det ju värt att nämna i texten om att Haku och Neru har blivit officiella :) De blev såpass populära.

Däremot så tror jag att Haku är den enda med en egen röst.

Vocaloid i allmänhet verkar ha blivit väldigt populära i Sverige, på förra årets Konvent kryllade det av Mikus och en del Kagamine tvillingar.

Själv så gick det att se mig som Neru på meuwcon03.

Men otroligt roliga program detta, får se om jag någon gång faktiskt vågar mig på att göra en egen låt.

Sweet an och big al är underskattade som tusan, de är gjorda att sjunga på engelska, och faktiskt på svenska. Men de flesta som är duktiga, dvs japanerna. Kan ju endast göra japansk text och det låter mest roligt.

[Tan-chan]
2010-11-22 15:00
#9

#8: Ja, det hade varit riktigt nice med en Vocaloid-konsert istället för bara Miku-konsert. Men Miku är ju kändast av dem, så man förstår ju varför de gjorde en solokonsert med endast henne, och att andra Vocaloid-karaktärer bara "gästade" det.

Jag längtar tills Miku ska lanseras på engelska. Då ska jag faktiskt ta och köpa programmet. (^0^)

Zawty
2010-11-22 15:05
#10

Jo, det är sant. Men om det blir tillräckligt populärt tror jag att det skulle bli intressant att lägga in flera :) Fortfarande ganska nytt ju?

Jag tycker att det låter mest… Fel xD Opepp. ^^'''

[Tan-chan]
2010-11-22 15:14
#11

#10: Jo, det skulle helt klart bli sjukt coolt om de lade till alla Vocaloid-karaktärer i en konsert. Tyckte det var synd att bland annat Kaito saknades på denna konsert…

Fel och fel. För oss som inte kan flytande japanska är hennes engelska lansering välkommen. Jag själv kan t.ex inte göra musik med den japanska Miku för att jag är så kass på japanska. Men den engelska versionen gör det möjligt för mig att också leka med Mikus röst.

Fast jag undrar hur hon kommer uttala engelska orden? Hoppas inte det är med japansk brytning för då bryter jag ihop av skratt. Haha!

Zawty
2010-11-22 15:20
#12

#11: Kaito och Miku är en väldigt bra kombo ja. Men det var väl mest en test? Så jag tror vi kommer se mer i framtiden.

Jo, det är sant på det viset. Men jag menar själva grejen att hennes röst på engelska skulle kännas otroligt fel för mig xD Även om det skulle vara roligt.

Tyvärr tror jag att du kommer höra lite brytning, men de kommer nog vara noga att ta om inspelningarna tills man får det så perfekt som möjligt. Så jag tror inte att det kommer vara några större problem. Det som mest spelar roll hur du själv gör den slutliga produkten.

Det finns många privatpersoner som är duktiga att göra vocaloidlåtar än officiella låtar. Jag ber dig ta en titt på ROY. Han inriktar sig främst på Gackpoid men har även gjort en del duetter med honom och Miku samt solo med Miku. De låter nästan helt verkliga i hans låtar och han är en höjdare på gitarr. Du kan höra alla hans låtar på niconico, annars finns en del på youtube.

[Tan-chan]
2010-11-22 15:26
#13

#12: Ah, vad nice! Kan du inte länka lite? Måste ju höra Gackt och Miku tillsammans! (^0^)

Annons:
Zawty
2010-11-22 15:46
#14

#13: Jag kunde tyvärr inte återfinna hans youtube kanal, men jag hittade en spellista med både hans egna låtar och vocaloid.

http://www.youtube.com/view_play_list?p=940FFB2740C6444E

Men jag skulle tipsa dig att lyssna och ladda ner över niconico. Du måste vara medlem men om du är hyffsad på japanska eller har några översättningstillägg så går det att lyckas!

[Tan-chan]
2010-11-22 15:56
#15

#14: Oki, jag ska kolla på det med en gång! Tack! (^0^)

Upp till toppen
Annons: